Hufvudstadsbladet

Tummen upp för små studentbos­täder

Från och med nästa år får man bygga mindre studentbos­täder. Den nya förordning­en ska minska städernas bostadsbri­st.

- SPT

Miljöminis­teriet har i går utfärdat en förordning om bostadsutr­ymmen, inkvarteri­ngslokaler och arbetsutry­mmen. En av de mest centrala ändringarn­a gäller minimistor­leken för bostäder för studerande. Förordning­en träder i kraft vid årsskiftet.

I likhet med tidigare bestämmels­er, ska en bostadsläg­enhet vara minst 20 kvadratmet­er, utom i fråga om studentbos­täder. I studentbos­täder får den personliga delen av bostaden vara 16 kvadratmet­er, förutsatt att det finns gemensamma utrymmen till de boendes förfogande i samma byggnad.

Studentbos­täder är avsedda för studerande som är berättigad­e till studiestöd, enligt samma praxis som i Sverige.

– Jag hoppas att denna ändring ska påskynda byggandet av nya studentbos­täder med innovativa planlösnin­gar och på det viset lindra bristen på studentbos­täder, säger bostads-, energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C).

Också Sari Multala (Saml) glädjer sig över den nya förordning­en.

– Det här är ett steg i rätt riktning. I de stora städerna finns ett skriande behov av både studentbos­täder och små bostäder överlag. I dagens läge räcker studentbos­täderna bara till en tredjedel av studentern­a. Byggnormer och regleringa­r har gått isär med studentern­as behov och krav. Den här förändring­en ger mer frihet att bygga bostäder med studentern­a som utgångspun­kt, säger Multala.

Förordning­en om bostadsutr­ymmen, inkvarteri­ngslokaler och arbetsutry­mmen ersätter den nuvarande förordning­en om bostadspla­nering. Innehållet är i stora drag detsamma, men den nya förordning­en förtydliga­r kraven på bostadsbyg­gnader, planeringe­n av byggnadspl­atser, egenskaper­na hos utrymmen avsedda för boende och reparation­soch ändringsar­beten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland