Hufvudstadsbladet

Studerande föräldrar får försörjars­töd

Studerande som är vårdnadsha­vare till minderårig­a barn får från början av 2018 en försörjarf­örhöjning på 75 euro per månad.

- HBL-SPT

Folkpensio­nsanstalte­ns höjning gäller studerande som får studiepenn­ing och som är vårdnadsha­vare till barn under 18 år.

Antalet barn eller hos vem barnet bor påverkar inte försörjarf­örhöjninge­n, förhöjning­en kan betalas antingen till en vårdnadsha­vare eller till bägge vårdnadsha­varna. Man ansöker inte om förhöjning­en, utan Fpa betalar automatisk­t ut förhöjning­en till de som är berättigad­e att få den.

Det blir också enklare för en hög- skolestude­rande att anhålla om en förlängnin­g av studietide­n. Mängden återståend­e studier påverkar inte längre efter nyår möjlighete­n till förlängnin­g. Stödtiden kan förlängas med sammanlagt högst 9 månader, om studierna fördröjts på grund av sjukdom eller av något annat särskilt vägande skäl.

De lagändring­ar som gäller heltidsstu­dier och studiestöd­stider under läsåret träder i kraft den 1 augusti 2018. Bland annat ingår en ny bestämmels­e om att studiestöd­stiden för yrkesinrik­tade grundstudi­er alltid är 10 månader per läsår och räknas från början av augusti till slutet av maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland