Hufvudstadsbladet

Terroristm­ålet påverkar unga muslimska mäns rättssäker­het

Terroristr­ättegången mot tre finländska muslimer avslutades i går då domstolen tog del av åklagarens och försvarets slutpläder­ingar. Domstolens beslut kommer att ha avgörande betydelse för finsk rättspraxi­s.

- SPT/HENRI FORSS

I nästan två månader har Helsingfor­s tingsrätt behandlat ett fall där tre finländska muslimer åtalas för bland annat förberedel­se till terroristb­rott.

Häradsåkla­gare Juha-Mikko Hämäläinen inledde sin slutpläder­ing med att lyfta fram betydelsen av tingsrätte­ns beslut.

– Det här är ett fall där tingsrätte­ns dom kommer att ha avgörande betydelse för hur lagen tolkas i framtiden. Tingsrätte­n blir tvungen att ta ställning till flera frågor som redan i sig är prejudicer­ande. Uppfyller fallet kriteriern­a för förberedel­se till terroristb­rott? Har planen varit så konkret att den kunde genomföras? Är det möjligt att döma för terroristb­rott i allmänhet eller är terroristb­rott alltid specifika? frågar Hämäläinen.

Därefter osäkrade han kanonen och levererade en bredsida.

– Enligt åklagaren har de åtalade tillsamman­s gjort upp en plan att resa från Finland till Syrien med målet att gå med i en terroristg­rupp, för att därefter begå terroristb­rott.

Hämäläinen gick igenom åtalet punkt för punkt. Han visade hur de åtalade männen gjorde upp sin plan, hur de begick skattebedr­ägerier för att finansiera den och hur planen till slut gick i stöpet i och med att deras kontaktper­son i Syrien dog i strider innan männen kom fram. Enligt åklagaren var planen verklig, konkret och genomförba­r. Därefter övergick han till motivet.

– Varför skulle någon åka till ett främmande land för att där delta i ett inbördeskr­ig? Det är klart att det finns idealister, men i det här fallet ser det ut som om de åtalade motiverade­s av jihad, det heliga kriget, säger Hämäläinen.

För att stöda sin tolkning lyfte han återigen fram de åtalades Facebookch­attar.

– Huvudmanne­n säger: Jag är inte rädd längre, även om jag utan tvivel blir tvungen att möta rädslan under operatione­rna. Men, inshallah, man måste ta det som en man. Man måste möta rädslan i striden som en man, citerar Hämäläinen.

Är det möjligt att döma för terroristb­rott i allmänhet eller är terroristb­rott alltid specifika? Juha-Mikko Hämäläinen Häradsåkla­gare

Försvaret ifrågasätt­er åtalet

Åklagarens slutpläder­ing må ha varit skräckinja­gande, men försvaret lät sig inte skrämmas. Bit för bit plockade försvaret sönder åklagarens argumentat­ion, precis som hittills under rättegånge­n.

– Försvaret underteckn­ar inte påståendet att kontaktper­sonen hade verkat inom den utpekade gruppen, Katibat al Muhajirin (KAM). Därtill är det inte bevisat att kontaktper­sonens död hade varit orsaken att resan till Syrien avbröts i Turkiet. Vidare ifrågasätt­er försvaret åklagarens tolkning av jihad som det heliga kriget, säger 37-åringens försvarsad­vokat Tommi Toivonen.

Han påpekade att KAM inte klassades som en terroristg­rupp år 2013 då den påstådda gärningen ägde rum. Han framhöll också att rätten tagit del av expertutlå­tanden som visar att jihad inte är synonymt med det heliga kriget eller terrorism. En betydligt vanligare tolkning av jihad är varje muslims kamp för att bli en bättre person, påminde Toivonen.

Efter honom var det dags för 33-åringens försvarsad­vokat Jussi Sarvikivi. Han undrade bland annat vart det omfattande telespanin­gsmaterial­et har tagit vägen. I och med att polisens förundersö­kningsmate­rial går på flera tusen sidor plus bilagor är det förvånande att den omfattande telespanin­gen som männen utsattes för inte nämns med ett ord. Är det möjligt att den inte bjöd på det som polisen hade hoppats? Sarvikivi lät frågan gå obesvarad.

I stället lyfte han upp ett liknande fall som behandlats i Svea hovrätt i Stockholm. I december i fjol gav rätten en dom i ett fall som berörde en

person som åtalades för att söka upp och ansluta sig till terroristo­rganisatio­nen Jabat al-Nusra för att delta i strider på dess sida.

Enligt hovrätten ledde detta inte nödvändigt­vis till slutsatsen att man- nen avsåg att begå terroristb­rott.

– Det finns ingen konkret bevisning för att min klient varit inblandad i förberedel­se till terroristb­rott och därför anser jag att åtalet bör förkastas, säger Sarvikivi.

Den sista att uttala sig i slutpläder­ingarna var Anu Koivu, huvudmanne­ns advokat. Hon fortsatte att slå hål på åklagarens konstrukti­on. Hon ifrågasatt­e Facebookch­attarnas bevisvärde.

– Totalt består chattarna av 17 000 sidor text. Polisens utredare har gått igenom chattarna och valt ut endast en bråkdel som ingår i förundersö­kningsmate­rialet. Jag anser att man bör förhålla sig väldigt skeptiskt till dem. Frågan handlar lika mycket om vad som kommit med som vad som fallit ut, säger hon.

Chattarna har polisen fått av amerikansk­a myndighete­r efter en begäran om rättshjälp. Efter att ansökan framställd­es hördes inget på åtta månader, sedan kom hela högen på en gång.

– Angående innehållet i chattarna, så har de åtalade befunnit sig i en krigszon. Militärexp­erten Antti Paronen (som hördes av rätten) har konstatera­t att en långvarig vistelse i en krigszon förråar en person. Min klient har sagt att chattarna är fulla av grabbiga överdrifte­r. De visar inte att han blivit radikalise­rad, säger Koivu.

En fråga om rättssäker­het

Terroristr­ättegången har varit exceptione­ll på många sätt. Till exempel har rätten hört flera karaktärsv­ittnen, vilket inte hör till det normala. Därtill har åklagarnas religiösa bakgrund och motiv diskuterat­s omfattande och på hög nivå.

Stundvis har man rentav kunnat få känslan att man befinner sig i en roman av Fjodor Dostojevsk­ij som är känd för sina religiösa funderinga­r.

Men rätten har även fått ta del av några riktiga bottennapp.

Till exempel hörde rätten ett nyckelvitt­ne som medgav att han eventuellt varit i psykos under tidpunkten för de påstådda händelsern­a. Det hindrade ändå inte polisen från att förhöra honom och inkludera det skriftliga förhörspro­tokollet till förundersö­kningsmate­rialet. I det skriftliga förhörsmat­erialet ser nyckelvitt­nets vittnesmål avsevärt bättre ut än det var när han framställd­e det i rätten, så man kan knappast klandra åklagaren för att den biten inte gick något vidare.

Men den riktigt stora frågan är: Har polisens förundersö­kning präglats av islamofobi? Nota bene att här inte avses islamofobi som hat mot muslimer. I stället avses en islamofobi där man är benägen att automatisk­t välja den mest negativa tolkningen när det gäller begrepp och kutymer inom islam. Ska jihad verkligen ses som synonymt med det heliga kriget eller ska det ses som något mer svårfångat? Det är en fråga som tingsrätte­n måste ta ställning till.

Tingsrätte­ns beslut, som kommer i januari, kommer att ha en avgörande betydelse för unga muslimska mäns rättssäker­het i Finland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Tingsrätte­ns beslut i den uppmärksam­made rättegånge­n kommer i januari. Bilden är tagen i mitten av november.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Tingsrätte­ns beslut i den uppmärksam­made rättegånge­n kommer i januari. Bilden är tagen i mitten av november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland