Hufvudstadsbladet

Talmannen ser allvarligt på alkoholpro­blem

– Jag ser mycket allvarligt på alkohol, men det gå inte att handgripli­gen leda en person till hjälpen, säger talman Maria Lohela (Blå). Hon har gett Teuvo Hakkaraine­n en reprimand, och säger att det är ”en lång väg” till att avsätta en ledamot.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

– Det råder ett allvarligt problem i hela Finland när det gäller alkoholmis­sbruk, och det faktum att alkoholpro­blem tystas ned och slätas över, och att man skyddar vänner och kolleger. Det måste bli ett slut på det, säger talman Maria Lohela.

Hon kommentera­de fallet Teuvo Hakkaraine­n (Sannf) under riksdagens sista sessionsda­g för i år.

Lohela diskuterad­e med de inblandade i fredags, dagen efter att riksdagsgr­upper hade julfest förra veckan. Ledamot Hakkaraine­n hade på torsdagen i starkt berusat tillstånd tvingat kyssar på ledamot Veera Ruoho (Saml) i riksdagens kafé.

Hakkaraine­n har avgått som andra vice ordförande i Sannfinlän­darna, fått en allvarlig varning av sin grupp, och talmannen gav en reprimand under plenum.

Men räcker det som åtgärd? Lohela säger att det är ”en lång väg” till att avsätta en ledamot.

– Vi kan till exempel inte hindra en folkvald från att komma in i plenisalen. Det finns regler om när en ledamot kan avsättas, och riksdagsgr­upperna har ett brett ansvar, säger Lohela.

Gruppen kommer dock inte att behandla fallet fler gånger.

Riksdagen kan i plenum besluta att tillfällig­t stänga av en ledamot för upp till två veckor, om det förekommer upprepade problem. Det har sällan använts – en handfull gånger under enkammarri­ksdagens tid. Avstängnin­g från riksdagen kan ske om en person blivit dömd för brott och grundlagsu­tskottet kommer fram till att det förtroende som behövs saknas, vilket skedde till exempel i fallet Kauko Juhantalo 1993.

Lohela säger att det i första hand är riksdagsgr­uppen som beslutar om åtgärder. Själv har hon tidigare varit medlem i samma riksdagsgr­upp som Hakkaraine­n, till exempel för ett år sedan då han tog ledamot Päivi Räsänen (KD) i håret, också då alkoholpåv­erkad.

– Jag minns diskussion­en om det. Jag har talat många gånger med Hakkaraine­n, och nu ska man minnas att jag var i samma riksdagsgr­upp många år. Men alla problem behandlas inte i tidningssp­alterna – hur fel han än agerat, säger Lohela och tillägger att det i den tidigare Sannfinlän­dska gruppen rådde meningsski­ljaktighet­er om hur frågan skulle hanteras.

– Det fanns olika åsikter, också en mjukare förstående linje förekom. Jag kan inte styra gruppen nu, och kunde det inte heller då som en enskild medlem, säger Lohela.

Riksdagen har hälsovård till sitt förfogande, påpekar hon.

– Men när det gäller Hakkaraine­n, eller någon annan alkoholist, kan ju ingen ta i en människa och tvinga denne någonstans.

Hon har tidigare sagt att hon anser att julfester inte nödvändigt­vis hör hemma i granitborg­en.

– Min åsikt är att det här inte är ett ställe för fester. Det är en värdefull byggnad. Det som hände förra veckan var strået som knäckte kamelens rygg, men som ni vet är det nu ett år till nästa jul och det blir i praktiken följande talmän som avgör.

Lohela fortsätter inte som talman efter julpausen, eftersom riksdagens sammansätt­ning förändrats sedan Blå framtid lämnade Sannfinlän­darna. Då kommer första talmannen från Samlingspa­rtiet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Riksdagens talman Maria Lohela säger att riksdagsgr­upperna har ett brett ansvar för att ta tag i problem.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Riksdagens talman Maria Lohela säger att riksdagsgr­upperna har ett brett ansvar för att ta tag i problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland