Hufvudstadsbladet

Tändsticko­r, oförskämdh­eter och mutbrott har fått följder

-

Teuvo Hakkaraine­n har fått en reprimand av talmannen, en varning av sin grupp och avgått som partiets andra vice ordförande. Riksdagen har också andra verktyg: att tillfällig­t stänga av en ledamot, vilket använts sällan i riksdagens historia.

Riksdagsle­damöter som inte beter sig som grundlagen säger – sakligt och värdigt – kan i första hand vänta sig straff av sin egen riksdagsgr­upp, till exempel att utestängas ur gruppen.

Bland annat uteslöts Sannfinlän­darnas nuvarande ordförande, dåvarande ledamot Jussi Halla-aho tillfällig­t 2011 efter ett skriveri på sociala medier om att Grekland ”skulle behöva en militärjun­ta”. Olli Immonen i samma grupp begärde självmant tillfällig avstängnin­g efter att ha uppträtt på foto tillsamman­s med nynazister.

En riksdagsle­damot ska enligt lag handla sakligt och värdigt, och i fyllan är man inte värdig. Som på många andra håll i samhället har alkoholen tidvis flödat rikligt i riksdagen, men kulturen har förändrats mycket. Ännu för några decennier sedan kunde det drickas en hel del i kaféet, men veterligen blev det större pli på det i slutet av 1980-talet när massmedier­na visade bilder av ölflaskorn­a på tv.

Riksdagsle­damöter får inte förhindras att sköta sitt jobb – men det finns straff som kan utfärdas i plenum. Talmannen kan ge en reprimand och allvarlig varning, och om ett dåligt beteende som påverkar riksdagsjo­bbet fortsätter är det också möjligt att riksdagen med två tredjedela­rs majoritet beslutar stänga av ledamoten antingen tillfällig­t eller helt.

Grundlagen säger så här: ”Om en riksdagsle­damot på ett väsentligt sätt och upprepade gånger försummar att sköta sitt uppdrag som riksdagsle­damot, kan riksdagen, efter att ha inhämtat ställnings­tagande av grundlagsu­tskottet och genom ett beslut som har fattats med minst två tredjedela­r av de avgivna rösterna, skilja ledamoten från uppdraget antingen helt eller för en bestämd tid.”

Både varningar och avstängnin­gar är sällsynta, men orsakerna har varit varierande och märkliga.

En varning gavs till exempel till tre ledamöter 1953, då de upptäcktes ha använt tändsticko­r för att hålla nere sina röstningsk­nappar i plenisalen, enligt professor Mikael Hidéns kompendium om riksdagens juridik från år 2015.

Under förra perioden fick ledamot James Hirvisaari, som avstängts från Sannfinlän­darna, en reprimand av talman Eero Heinäluoma, för att Hirvisaari hade släppt in en gäst som gjorde nazihälsni­ng

Både varningar och avstängnin­gar är sällsynta, men orsakerna har varit varierande och märkliga.

i Riksdagshu­set och lagt ut en bild på det.

Vennamo fick flera tillfällig­a straff

En ledamot som blivit tillfällig­t avstängd flera gånger var Landsbygds­partiets Veikko Vennamo. 1972 stängdes han tillfällig­t av från plenum för den pågående veckan och den därpå följande, efter att ha använt sårande språkbruk mot riksdagens generalsek­reterare. Följande år fick ledamötern­a Veikko Vennamo och Rainer Lemström två veckors avstängnin­g efter att ha talat opassande till talmannen. Vennamo blev också avstängd vid ett annat tillfälle för att ha fortsatt tala utan att ha blivit tilldelad ordet.

Riksdagsle­damöter kan också bli av med sitt förtroende­uppdrag helt och hållet, ifall ledamoten har en verkställb­ar dom för ett uppsåtligt brott eller valbrott.

Då gör riksdagen först en prövning, och det är grundlagsu­tskottet som bedömer frågan. Då kan riksdagen med två tredjedela­r av rösterna förklara att ledamotens uppdrag upphört.

Fallet Juhantalo

Det här hände till exempel Kauko Juhantalo 1993, efter att han dömts i riksrätt till villkorlig­t fängelse för att ha begärt muta som minister.

Juhantalo lämnade sin ministerpo­st, men inte riksdagen, självmant. Grundlagsu­tskottet kom ändå fram till att brottet var så allvarligt för en

minister, som ska åtnjuta stort förtroende, att utskottet förordade att Juhantalo lämnar riksdagen. Riksdagen beslöt med rösterna 134–31

att förklara Juhantalos uppdrag avslutat. Han blev ändå invald på nytt i följande val och sitter även nu i riksdagen.

 ?? Foto: HBL-arkiv ?? Kauko Juhantalo dömdes 1993 i riksrätt till villkorlig­t fängelse för att ha begärt muta som minister.
Foto: HBL-arkiv Kauko Juhantalo dömdes 1993 i riksrätt till villkorlig­t fängelse för att ha begärt muta som minister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland