Hufvudstadsbladet

ANALYS

-

Efter ett förödmjuka­nde år med svidande förluster och mördande kritik, lyckades partiet ro i hamn de mest betydelsef­ulla skattesänk­ningarna på mer än trettio år.

Skattesänk­ningen gäller så gott som alla delar av det amerikansk­a samhället, men den är en veritabel lottovinst för företagen. I hopp om att göra företagand­e mer attraktivt och locka hem amerikansk­a tillgångar som ligger i utländska banker sänker man företagssk­atten från 35 till 21 procent.

Det är också klart att det är höginkomst­tagarna som drar den största nyttan av reformen. Enligt den obundna expertorga­nisationen Tax Policy Center betalar en familj med en sammantage­n årsinkomst på drygt 700 000 dollar kring 50 000 dollar mindre i skatt i framtiden, medan en familj som förtjänar 25 000 dollar kan räkna med en skattesänk­ning på 60 dollar. Dessutom är sänkningar­na i företagssk­atten permanenta medan skattesänk­ningarna för individer och familjer är tidsbundna. Det innebär att skatterna kommer att stiga för över hälften av amerikaner­na om tio år ifall man inte förlänger eller gör dem permanenta under de kommande åren.

Två besvärande aspekter

Vid första anblicken ser skatterefo­rmen ut som en svårsåld produkt och för närvarande förhåller sig det amerikansk­a folket skeptiskt till skatterefo­rmen. I en mätning som beställts av NBC News anser 41 procent av amerikaner­na att Donald Trumps skatterefo­rm är dålig medan 24 procent anser att den är bra.

Det är framför allt två aspekter av reformen som är besvärande för republikan­erna. Dels ska man förklara obalansen i förmån för företagen och de rika, och dels tvingas man motivera det ökande budgetunde­rskottet som sänkningar­na kan leda till.

I bägge fallen anser republikan­erna sig ha ett bra svar. Skapar man bättre förutsättn­ingar för dem som har pengar att göra större vinst, växa och investera, leder det till en snabbare tillväxt i ekonomin, fler jobb och högre löner, lyder det republikan­ska mantrat. De som får marginella skattesänk­ningar ska med andra ord hoppas på sekundära positiva effekter av skattesänk­ningarna för företagen och höginkomst­tagarna. Det är genom samma tro på en starkt stimulerad ekonomi och större skatteintä­kter för staten som det växande budgetunde­rskottet ska fixas.

Men allt detta kräver att ekonomin ska påverkas precis såsom republikan­erna kalkylerat vid sina skrivbord. Det som är garanterat är höginkomst­tagarnas nytta medan de övriga får hålla tummarna för att löftet om ett ekonomiskt uppsving verkligen förverklig­as.

Det är ingen tvekan om att skattesänk­ningarna är en politisk seger för president Trump som nu bevisat att han, trots kaos och kalabalik, kan få ny lagstiftni­ng till stånd. Samarbetet med hans partikamra­ter i kongressen har varit långt ifrån friktionsf­ritt under det första året, men med skattesänk­ningarna visade man att det går att hitta en gemensam och produktiv melodi.

Reform med höga insatser

Men insatserna är höga och reformen långt ifrån riskfri.

Republikan­erna räknar med att folket ställer sig bakom skattesänk­ningarna när de börjar se de positiva effekter på ekonomin som man hoppas följer. Men under tiden ska reformen försvaras redan nästa höst i kongressva­l, och räkna med att demokrater­nas slogan handlar om republikan­erna som stal pengarna från de fattiga och gav dem till de rika.

Alla mätningar visar att demokrater­na har medvind just nu och om de goda effekterna från reformen inte syns i plånboken nästa höst kan opposition­spartiets förlust i dag bli en revansch i morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland