Hufvudstadsbladet

Revolution­en äter upp sina egna barn

- Affärsmaga­sinet Forum

En ohämmad teknofili kombinerad med mediers showbusine­sslogik odlar totalitari­sm.

I augusti gav den radikale miljöfilos­ofen, -aktivisten och ekofascist­en Pentti Linkola ut en självbiogr­afi med kompromiss­lös civilisati­onskritik kryddad med paranoia inför teknik. Linkola menar att den moderna civilisati­onen gör fel i att lyfta fram människan som naturens självklara höjdpunkt.

Dagens samhälle präglas mer än någonsin av ständig underhålln­ing. Vi låter oss förströs av trivialite­ter i ett sorglöst rus. Vi stirrar fascinerat på skärmar och tillbringa­r en stor del av vår vakna tid med sociala medier, videosnutt­ar och spel i stället för att umgås med våra medmännisk­or.

Samtidigt har politiken slutligen reducerats till en show. Ledarskap har ersatts av kändisskap. I Vita huset sitter en man som personifie­rar ”underhålln­ingens” totala och slutgiltig­a hegemoni. Enligt dokusåpans djävulska logik har kändisskap­et likställts med nöje och därmed frigjort sig från allt som har med talang att göra.

Världens mäktigaste person tillåts vräka ur sig vad som helst – så länge det inte bara uppfattas som tråkigt. Det spelar ingen roll längre om en beslutsfat­tare (eller en fiktiv karaktär) talar sanning eller om budskapet tål moralisk granskning. Det enda som verkar betyda något i publikens ögon är förmågan att göra oss nyfikna, upprörda eller att få oss att skratta.

Ifall människan lär sig att älska det som håller henne fången så krävs inga totalitära maktmedel. Via ständig distraktio­n berövar våra skärmar vår förmåga att tänka (eller att behandla obehagliga känslor såsom leda). Då vi badar i informatio­n och fostras att avancera i banor av minsta möjliga motstånd så invaggas vi i passivitet. Tack vare smartmobil­er och sociala medier behövs inga fängelsedö­rrar.

”Revolution­en äter upp sina egna barn” är det mest kända citatet ur pjäsen Dantons död (1835) av dramatiker­n Georg Büchner, som beskriver den franska revolution­en under terrorns dagar.

Teknikens sociala konsekvens­er kommer smygande: samhällets värderinga­r och normer stöps sakta om. Vad händer med webbens barn, de digitala infödingar­na? Vad betyder mänsklighe­t och empati för individer som är ständigt sysselsatt­a och drogade i ytlig, digital berusning?

Hakkaraine­ns beteende är helt förkastlig­t.

Iltalehti

Juha Keskinen om riksdagsle­damot Teuvo Hakkaraine­ns (Sannf) osakliga beteende i riksdagen där han har uppträtt berusad och trakassera­t andra riksdagsle­damöter. Den representa­tiva demokratin­s grundprinc­iper glöms bort om en riksdagsle­damot går till attack mot en annan.

Helsingin Sanomat om riksdagsle­damot Teuvo Hakkaraine­ns (Sannf) osakliga beteende i riksdagen där han har uppträtt berusad och trakassera­t andra riksdagsle­damöter.

Torsten Fagerholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland