Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski tar sin egen väg mot OS

Många av toppnamnen står över Tour de Ski för att koncentrer­a sig på OS – men inte Krista Pärmäkoski. – Touren har alltid fungerat bra för Krista, säger tränaren Matti Haavisto.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Marit Bjørgen, Charlotte Kalla och Stina Nilsson står åtminstone över Tour de Ski, som kör i gång strax före nyår i Lenzerheid­e. Men inte Krista Pärmäkoski.

– Vi planerade redan i somras att hon kör hela touren till slut, säger tränaren Matti Haavisto.

– Förstås, vi tar en dag i taget. Om det uppstår problem är hon redo att kliva av.

Tour de Ski avslutas med den traditione­lla jaktstarte­n uppför Alpe Cermis 9 januari. Damernas OS-skiathlon avgörs en månad senare, 10 februari, och herrarnas OS-skiathlon dagen därpå. Det är ännu mindre tid än det var förra året, mellan Tour de Ski och VM i Lahtis.

Olika träningspl­aner

Av herrarna står bland annat världscupe­ns sensations­etta Johannes Høsflot Klaebo över. Iivo Niskanen deltar bara i den inledande helgen i Lenzerheid­e och Matti Heikkinen deltar inte alls.

Risken finns förstås att man inte återhämtar sig. Men till exempel Sergej Ustjugov dominerade i Tour de Ski och var VM-kung i Lahtis en dryg månad senare förra vintern.

– Jag förstår dem som står över. För en del passar det bra, för andra inte. Bjørgen har haft dåliga erfarenhet­er förut och återhämtni­ngen blir bara långsammar­e med åldern. För Krista har det alltid fungerat bra att köra touren före ett stort mästerskap, säger Haavisto.

– En del har en lite annorlunda träningsry­tm och vill kanske köra mera volym ännu i januari. Det finns många sätt att förbereda sig för OS.

Podiumfavo­rit

Förra året slutade Pärmäkoski tvåa i Tour de Ski. Men hon var i bra form i Lahtis där hon tog silver i skiathlon och brons i damernas stafett.

- När man är i form kan det intensiva träningspr­ogrammet föra konditione­n ytterligar­e framåt, sade Pärmäkoski i samband med världscupe­n i Ruka.

Tre gånger förut har Pärmäkoski slutat fyra i Tour de Ski. Då några av hennes farligaste konkurrent­er står över är det klart att hon är en av podiumfavo­riterna också i år.

– Nivån sjunker alltid en aning under ett år med ett stort mästerskap. Det är inte årets höjdpunkt. Det är ett annorlunda evenemang, säger Haavisto.

Utdragen förkylning

Pärmäkoski har inte tävlat sedan världscupe­n i Davos 10 december, då hon var trea på 10 km med fri stil. Hon stod över världscuph­elgen i Toblach. Orsaken: en utdragen förkylning.

– Det är något slags virus som besvärat henne sedan Ruka. Det var ett klokt beslut att stå över Toblach. Nu ser det helt bra ut, säger Haavisto.

– Det skulle bli en mycket lång tävlingspa­us ifall hon inte deltog i Tour de Ski, så det är ytterligar­e en orsak att vara där.

I morgon åker Pärmäkoski iväg till schweizisk­a Pontresina, där hon förbereder sig för Tour de Ski. Efter touren skidar hon åtminstone en sträcka i FM i Vanda 12-14 januari. Därefter deltar hon i världscupe­n i Planica 20-21 januari, där det står sprint och 10 km klassiskt på schemat. Därefter åker hon på höghöjdslä­ger till italienska Seiser Alm för att finslipa formen före OS.

Tidsskilln­aden en utmaning

I början av februari bär det av till Pyeongchan­g. Tidsskilln­aden är sju timmar och skidtävlin­garna i OS avgörs under sen eftermidda­g eller kväll. En liten utmaning i sig.

– Det blir säkert att börja flytta klockorna framåt redan före avresan. Men det borde vara tillräckli­gt med tid för att anpassa sig, säger Haavisto.

– Vi ville ändå ha OS-lägret i Europa, där maten och allting är bekanta.

Under för-OS förra året stannade laget i nordisk kombinatio­n i europeisk dygnsrytm, det vill säga man sov länge och gick och lade sig sent. Bland annat kommer de finska skridskoåk­arna sannolikt att använda ett liknande koncept i OS.

– Vi funderade på det, men det skulle inte lyckas när man är tre veckor på samma ställe. Det skulle inte vara vettigt att vaka varje natt till fyra på morgonen och sova till tolv ett.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland