Hufvudstadsbladet

Längre restid när direkta busslinjer­na försvinner

Efter årsskiftet upphör de direkta busslinjer­na att trafikera från Esbo och Drumsö till Kampen

- SPT-CATRIN SANDVIK

Linda Norrgård som är bosatt i Nöykis pendlar med buss till sitt jobb i Gräsviken. När de direkta busslinjer­na läggs ner till förmån för matarbussa­r och metro förlängs Norrgårds restid i värsta fall med 40 minuter. Norrgård är ledsen över att de direkta busslinjer­na upphör. Hon är inte emot metron, men tycker att en del linjer kunde bevaras tills metrobanan till Stensvik är färdig.

– Jag förstår att det inte är möjligt att ha kvar bussnätet i nuvarande omfattning, men åtminstone en liten del kunde vara kvar så att man kan pricka in en tur som passar ens tidtabelle­r, säger Norrgård.

Nu reser Norrgård med bussen som tar henne direkt från Nöykis till Gräsviken på 15 minuter.

Klockan 12 på julafton fylls Gamla Stortorget i Åbo med människor som vill vara med då julfreden traditions­enligt utlyses. Försvarsma­ktens fordon skapade i fjol rubriker då man placerat sig i korsningen av Tavastgata­n och Nylandsgat­an och vid Domkyrkobr­on och på så sätt spärrade av området. Det här var efter terroratta­cken i Berlin då en lastbil mejat ner folk på en julmarknad. I år kommer myndighets­närvaron inte att vara lika tydlig, skriver Svenska Yle.

– I fjol väckte försvarsak­tens fordon lite oro, trots att avsikten var den motsatta. Därför kommer vi att arrangera det på ett lite annat sätt i år, säger överkrimin­alkommissa­rie Teijo Ristola till Yle Åboland. Han berättar att förberedel­serna pågått i flera veckor, men kan inte gå in på några detaljer. Han uppger också att det inte finns några direkta hotbilder för tillfället.

Området kring Domkyrkan och Gamla Stortorget kommer att vara avstängd för trafik redan dagen innan. Åbo stad förväntar sig omkring 10 000 besökare till utlysninge­n av julfreden, skriver Svenska Yle.

 ?? KOVALAINEN
FOTO: ANTTI-JUSSI ?? Åbo Domkyrka.
KOVALAINEN FOTO: ANTTI-JUSSI Åbo Domkyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland