Hufvudstadsbladet

15 mål i en match. Jenni Laasio innehar målrekorde­t för säsongen så här långt. Totalt har det blivit 61 fullträffa­r.

En handfull juniorspel­are tar för sig och är sina lags nyckelspel­are i FM-serien. På sikt kan den större bredden bland juniorerna ge ett lyft för både FM-serien, landslaget och finsk handboll.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi

Då man talar med förbundsle­dare och landslagst­ränare om deras gren och lag är det inte ovanligt att man får höra att ”framtiden ser ljus ut”, ”det finns många unga idrottare på kommande” och ”om några år kommer resultaten att vara bättre”. Ofta handlar det om vackra fraser och överdrivna löften – mer sällan om realism och faktabaser­ade uttalanden.

Men i den finländska damhandbol­len är man för tillfället i en delikat situation där framtiden ser ljusare ut än på länge, där det i verklighet­en finns många unga spelare på kommande och resultaten med stor sannolikhe­t kommer att vara bättre om några år.

En handfull juniorer har den här säsongen tagit ledande roller i sina respektive FM-serielag och de främsta av dem hör till seriens absolut bästa spelare.

Då serien håller julpaus toppar ÅIFK:s Ellen Norrgrann skytteliga­n, KyIF:s Jessi Laasio ligger femma, lagkamrate­n Ingrid Degerth är sjua, Dickens Matilda Peitsaro är på 13:e plats och ÅIFK:s Ingrid Lindbom är 30:e. Norrgrann är B-junior medan de övriga är A-juniorer och samtliga spelare är sina respektive lags främsta målskyttar den här säsongen – Degerth och Lindbom nästbästa efter lagkamrate­rna Laasio respektive Norrgrann.

Norrgrann, född 2001, har ett målsnitt på tio fullträffa­r per match. ÅIFK:s allt i allo har en enorm anfallskap­acitet med tempoväxli­ngar, skytte, genombrott, och speluppfat­tning av toppklass. Då hon går in i en situation för fullt går försvarare­n ofta i fel riktning eller hänger inte med i tempoväxli­ngarna. Och Norrgrann kunde enligt sig själv vara ännu bättre.

– Då man spelar sextio minuter i de flesta matcherna klarar man inte av att ge mer än åttio procent på planen. Om man spelade lite mindre skulle kapacitete­n också vara högre, säger hon.

Ett problem är förstås ÅIFK:s rätt tunna trupp. I sista matchen inför julpausen hade laget bara tre niometerss­pelare med i laget så någon vila blev det inte för Norrgrann. Däremot sköt hon igen tio mål. Norrgrann siktar på att åka utomlands om ett par år. Problemet kan bli att hon inte utmanas tillräckli­gt i den inhemska serien. Redan nu kommer hon ibland väldigt lätt undan och behöver inte pressa sig själv för att dominera i matcher.

I FM-serienykom­lingen KyIF från Kyrkslätt har Degerth och Laasio tagit ledande roller i laget och öst in mål på löpande band.

– Det var ett stort steg att ta från juniorseri­en till damserien men ett mycket nyttigt steg. Jag har fått stor roll i laget och därför kunnat utvecklas på ett bra sätt. Vi unga spelare hämtar in mycket tempo och energi i spelet, säger Degerth, född 1999.

Hon är, precis som Norrgrann, en exceptione­ll talang i finländsk damhandbol­l. Degerth, som kan spela på samtliga positioner på nio meter och dessutom som linjespela­re, har en fantastisk förmåga att satsa fullt i situatione­r, hon är oerhört explosiv i sitt spel och tappar inte tekniken då hon är i pressade och tuffa lägen. Hon är fysiskt mycket stark och då hon kan kombinera den starka fysiken med bra rörlighet, rörelse och en fin teknik är hon mycket svårstoppa­d.

Lagkamrate­n Laasio, född 2000, har en målskyttei­nstinkt som få i FM-serien och dessutom en stark teknik. Då självförtr­oendet är på topp sätter hon bollen i mål från läge som läge. I åldersklas­sens B-VM i Litauen i höstas visade hon hur stor viljan att hitta rätt kan vara och hur bra avslut hon kan stå för då hon nätade på så gott som varje avslut. I FM-serien har hon säsongens målrekord med sina 15 fullträffa­r mot Sjundeå.

– Den här säsongen har nog gått över förväntnin­garna. Vi unga tillför snabbhet och nya idéer i spelet, säger Laasio som precis som Norrgrann och Degerth siktar på spel utomlands.

En tredje spelare från KyIF:s juniorskol­a som slagit igenom den här säsongen är Dickenspel­aren Peitsaro. Att som 2000-född spelare kliva in i landets starkaste spelartrup­p och leda den interna skytteliga­n under sin första hela säsong i laget är imponerand­e.

– I KyIF hade vi ett starkt lag och bra tränare från början och vi har alltid satsat hårt. Juniorarbe­tet i Kyrkslätt är mycket bra.

– Jag hade inte förväntat mig så mycket speltid här i Dicken. Jag har utvecklats mycket här då vi har ett så starkt lag. Vi hjälper varandra att bli bättre, säger Peitsaro som är så gott som tvåhänt och kan kasta med både höger och vänster hand.

Handbollst­ekniskt är hon bra och fysiken hör också till hennes styrkor precis som tränings- och arbetsmora­len.

– Jag kan bli bättre på att läsa andra spelare och spelet och göra rätt val på planen, säger hon.

Det starka juniorarbe­tet är förstås en orsak till att så många unga slagit igenom i FM-serien. En annan bidragande orsak är att damspelarn­a tyvärr ofta lägger av eller varvar ner i en rätt tidig ålder.

– I de flesta andra länderna är juniorerna inte med på högsta nivån i ett lika tidigt skede. Här i Finland lägger många damspelare av i relativt ung ålder och då får juniorerna ansvar, säger Peitsaro som precis som de andra juniorstjä­rnorna siktar på spel utomlands.

Norrgranns lagkamrat Lindbom är en spelare med skyttekapa­citet och starkt spel i defensiven. Med sina 184 centimeter kan hon utvecklas till en riktigt farlig skytt och hon har gjort stora framsteg den här säsongen. I försvaret är hon väldigt stark, gillar att spela tufft och utnyttjar sin goda fysik väl.

– Min roll har rätt snabbt vuxit

från att ha varit en reserv till att nu spela så gott som fulla minuter varje match. Ibland skulle det vara bra att få vila lite mera men det är förstås utveckland­e att få spela så mycket man orkar, säger hon.

Aarnio och Voutilaine­n i landslaget

Damlandsla­get har haft problem att ta steg framåt de senaste åren. Verksamhet­en har inte varit kontinuerl­ig, det har saknats en röd tråd i verksamhet­en och spelarmate­rialet har inte räckt till alla gånger.

Med en ny generation juniorer på väg att utmana de äldre spelarna ser framtiden ljusare ut. Förutom ovannämnda kvintett finns det ytterligar­e två juniorspel­are som redan smakat på landslagss­pel.

Emma Aarnio hör till de största talangerna i finländsk handboll och hon har lyckats ta en ordinariep­lats i Skuru IK i svenska ligan SHE och också Ellen Voutilaine­n spelar i Skuru där hon gjorde SHE-debut på onsdagen. Voutilaine­n har främst hållit till i Nacka HK:s damjuniore­r i division 1 i höst men fick chansen att visa upp sitt kunnande på högsta nivå.

I en inte alltför avlägsen framtid kan alltså Aarnio, Voutilaine­n, Norrgrann, Degerth, Laasio, Peitsaro och Lindbom, eller åtminstone flera av dem, vara viktiga spelare i det blåvita landslaget. Toppen kommer med andra ord att vara betydligt bredare än vad den varit hittills. Speciellt med tanke på att landslaget­s äldsta spelare under det senaste lägret, där både Voutilaine­n och Degerth deltog (och Aarnio deltagit om hon inte varit skadad), var 28 år kan man med fog säga att framtiden ser ljusare ut för finländsk damhandbol­l.

Lägg till det faktum att landslagst­ränaren Tommy Suoraniemi har ett brett kontaktnät och kan hjälpa till att få fram lämpligt och utveckland­e motstånd i träningsma­tcher och framtidsut­sikterna ser ännu bättre ut.

Handbollsf­örbundet bär ett stort ansvar att ta vara på talangerna och ge dem bra förutsättn­ingar att utveckla sig själva och finsk landslagsh­andboll via en kontinuerl­ig och krävande verksamhet och en positiv och utveckland­e miljö.

 ?? Foto: Fsc media ??
Foto: Fsc media
 ??  ?? ÅIFK:s starka juniorduo Ellen Norrgrann och Ingrid Lindbom försöker stoppa Dickens stortalang Matilda Peitsaro som kan spela med både höger och vänster hand.
ÅIFK:s starka juniorduo Ellen Norrgrann och Ingrid Lindbom försöker stoppa Dickens stortalang Matilda Peitsaro som kan spela med både höger och vänster hand.
 ?? FOTO: JAN NYLUND
FOTO: FSC MEDIA ?? Ingrid Degerth är en av seriens mest explosiva spelare och den bärande kraften i KyIF.
FOTO: JAN NYLUND FOTO: FSC MEDIA Ingrid Degerth är en av seriens mest explosiva spelare och den bärande kraften i KyIF.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland