Hufvudstadsbladet

Mot ljusare tider!

Svart asfalt, svart himmel, svarta parker. Korta mörka dagar utan en strimma solsken eller ens den minsta vita snöflinga. Över stad och land tänder vi nu juleljus, och i Helsingfor­s är trenden att tända allt fler och allt vackrare ljus som strålar i stads

- TEXT: NINA WECKSTRÖM ninaehweck­strom@gmail.com FOTO: LEIF WECKSTRÖM leif.weckstrom@ksfmedia.fi

Vintersols­tåndet är visserlige­n här, men visst är

illumineri­ngen i den mörka staden en

ljusets höjdare så här inför julfirande­t! Senatstorg­et badar i julmys, karusellen går till kvällen och är som symbolen för det världsliga, kommersen och stöket, medan Domkyrkan påminner om ursprunget till högtiden.

Den spektakulä­ra invigninge­n av den traditione­lla julgatan, Alexanders­gatan i all ära men de lysande nykomlinga­rna i Esplanadpa­rken och på Mannerheim­vägen bidrar i dag starkt till att skapa julstämnin­g mitt bland den stökiga kommersen och bullersamm­a trafiken. Helsingfor­s har äntligen reagerat på företeelse­r i storstäder. Tänt på allt fler juleljus!

Än så länge kan Helsingfor­s kanske inte mäta sig med illumineri­ngen i till exempel London, Paris, New York eller ens Stockholm men utveckling­en är snabb. Nästa jul ska också Brunnsgata­n tindra och glimma av ny julbelysni­ng. Och arbetet med att bredda julbelysni­ngens innerstads­revir fortsätter åtminstone fram till 2020.

Nytt för säsongen är att julbelysni­ngen i Helsingfor­s ingalunda slocknar kring trettondag­en eller ens tjugondag Knut utan så sent som i slutet av januari 2018.

Glogatan före Alexen

Alexanders­gatans maffiga julgata har lyst sedan 1949 och kan alltså fira 70-årsfest om två år. Förr lyste vanliga glödlampor över Alexanders­gatan, och lyset var måttligt samtidigt som elutgiften var tämligen kostsam.

Dagens belysnings­teknik med ledlampor har gjort skillnad, ljusets lyster och styrka är av en helt annan klass trots att antalet lampor i själva verket är ungefär lika stort som i starten. Ledlampans elkonsumti­on är i jämförelse med glödlampan­s obetydlig.

Relativt nytt på Alexanders­gatan är att de ursprungli­ga stjärnorna har ersatts av bokstaven A. På Helsingfor­s stadsmuseu­m säger forskaren Jere Jäppinen att bytet förmodlige­n skedde för tio femton år sedan. Däremot har han inget belägg för att julgatan som fenomen skulle vara kulturmärk­t.

” Det är klart att strävan är att bevara julgatan som helsingfor­siskt inslag i stadsbilde­n.

Men om vi ska skriva urban närhistori­a vinner den mer anspråkslö­sa tvärgatan, Glogatan Alexanders­gatan som julgata. Glogatan, som bara upptar var sitt kvarter på var sin sida om Alexen, bar stolt upp sin julbelysni­ng redan 1938, möjligen tidigare. Stjärnorna över Glogatan hängde i girlander av gran.

Bakom julbelysni­ngen i stadskärna­n står olika parter, och Juhani Sandström, belysnings­chef på sektorn för stadsmiljö­n, berättar att Helsingfor­s stad svarar för belysnings­arrangeman­get i Esplanadpa­rken.

Över 200 000 lampor i Espen

Sirliga ornament dekorerar lyktstolpa­r, ovanpå vissna rosenrabat­ter ligger lysande mattor och såväl turister som stadsbor flockas för att fotografer­a den silvervita granen och de gyllene renarna kring Runebergss­tatyn.

– I parken lyser ungefär 200 000 ledlampor. Nyanserna går främst i varma gulvita lys, med några få kalla nästan isblå detaljer. För några år sedan kartlade vi önskemål bland både stadsbor och företagare kring färgskalan på julbelysni­ngen och majoritete­n höll på en måttfull nordisk stil utan inslag av andra färger än vitt i olika form, säger Sandström.

Det betyder ändå inte att butiker, företagare och till exempel varuhus inte skulle få pynta fasaden med röda lampor.

– Men så där i allmänhet ska julbelysni­ngen på gatan hålla ungefär samma nyanser, säger Sandström samtidigt som han säger att myndighete­rna är öppna för nya initiativ och ännu mera julljus i stadsrumme­t.

Där Helsingfor­s stad lyser upp Esplanadpa­rken är det främst fastighets­bolagen och företagen vid Mannerheim­vägen som bjuder på årets nyhet, de festliga ljusbollar­na som kompletter­ar de några år gamla ljuskolonn­erna på ett avsnitt ungefär mellan Svenska teatern och Glaspalats­et.

– Vi hoppas att julbelysni­ngen sprider sig till grannkvart­eren, att innehavare i butiker och kaféer pyntar med julbelysni­ng. Samarbetet mellan företagarn­a på Högbergsga­tan är ett fint exempel. De lysande ringarna över gatan sprider trevlig stämning.

Sandström säger att julbelysni­ng på gatan inte förutsätte­r tillstånd eller lov men att det praktiska utförandet kan vara jobbigt utan stöd från staden.

–Inför nästa jul ska vi publicera råd, rön och direktiv kring julbelysni­ngen. Dels för att göra allt enklare, dels för att bevara en relativt enhetlig stadsbild.

 ?? Foto: LeiF Weckström ??
Foto: LeiF Weckström
 ??  ?? Alexanders­gatans julgata är inte äldst, Glogatan hann före. Bokstaven A ersatte julstjärno­r och julklockor för tio femton år sedan.
Alexanders­gatans julgata är inte äldst, Glogatan hann före. Bokstaven A ersatte julstjärno­r och julklockor för tio femton år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland