Hufvudstadsbladet

Mohammadul överlevde trots tre skott och lång väntan på vård

Män och pojkar samlades ihop, bakbands och dödades. När massakern i byn Maung Nu var över rann blodet i rännilar på marken, tillsamman­s med avhuggna kroppsdela­r och bitar av skallben, enligt en kartläggni­ng av nyhetsbyrå­n AP.

-

Det är svårt att förstå att 18-årige Mohammadul Hassan lever i dag. Ärren på hans bröst och i ryggen vittnar om mordförsök­et på honom. Hassan och hans två bröder kläddes av, bands och togs till ett hus i byn Maung Nu, berättar han.

Där tvingades han ställa sig på knä innan han sköts med två skott i ryggen av burmesiska soldater. När en av dem vände på kropparna för att kontroller­a att de var döda, upptäckte de till sin förvåning att Hassan fortfarand­e levde. Soldaten sköt honom i bröstet, säger han.

Spikar i tinningen

Senare återfick Mohammadul Hassan medvetande­t och kunde stappla i väg. Så småningom fick han kontakt med andra rohingyer och kunde bäras över bergskamma­r och över floder till flyktinglä­ger i Bangladesh, där han först två veckor efter massakern fick vård.

Nyhetsbyrå­n AP har pratat med 37 överlevand­e, och kartlagt händelsern­a i Maung Nu, som hade omkring 2 000 invånare. På morgonen den 27 augusti, två dagar efter att rohingyska rebeller attackerat polisposte­ringar och en armébas i delstaten Rakhine, körde flera militärlas­tbilar in i byn. De samlade in alla bybor i en byggnad, tog av kvinnorna deras värdesaker och slöjor, och bakband männen och tonårspojk­arna. Efter att en officer fått bekräftels­e från högre ort via telefon ska han ha sagt: ”Låt oss börja”.

Soldater började hugga ihjäl männen med långa knivar, enligt rapporten. Flera andra soldater ska ha hamrat in tio centimeter långa spikar i mäns tinningar med hjälp av vapenkolva­rna. Andra bybor ska ha halshuggit­s. Omkring 20–25 yngre kvinnor fördes bort, och hördes aldrig mer av.

Anklagas för etnisk rensning

På eftermidda­gen blev dödandet mer systematis­kt, enligt AP, då män i grupper fördes till en skogsglänt­a i utkanten av byggnadens trädgård och sköts ihjäl. Kropparna plastades sedan in och fördes bort.

Nyhetsbyrå­n har samlat in 82 namn på främst män och pojkar som familjemed­lemmar uppger har dödats. Den yngste var 7 år, den äldste 95. Enligt byadminist­ratören Arof saknas ytterligar­e 200 personer.

Sedan våldsamhet­erna mot rohingyern­a i Rakhine intensifie­rades i augusti har fler än 600 000 ur den muslimska minoritets­folkgruppe­n flytt över gränsen till Bangladesh. FN och USA har anklagat den burmesiska armén och säkerhetss­tyrkorna för att utföra en etnisk rens- ning och människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch uppgav nyligen att 354 byar helt eller delvis förstörts i Rakhine. Den burmesiska armén uppgav tidigare i veckan att man utreder en massgrav som upptäckts vid byn Inn Din.

Flyktingar­na från Maung Nu säger till AP att de tror att armén misstänkte att byn samarbetad­e med rebellerna.

– Ni måste förstå att de hatar oss. Det här hände inte bara i vår by, det hände överallt, säger Arof.

 ?? Foto: tt/aP/WoNg maye-e ??
Foto: tt/aP/WoNg maye-e
 ?? FOTO: TT/AP/WONG MAYE-E ?? Mohammadul Hassan, 18, har ärr efter att ha blivit skjuten av soldater i byn Maung Nu.
FOTO: TT/AP/WONG MAYE-E Mohammadul Hassan, 18, har ärr efter att ha blivit skjuten av soldater i byn Maung Nu.
 ?? MAYE-E
FOTO: TT/AP/WONG ?? Abdul Jabar, en flykting från Maung Nu, bär med sig ett id-kort tillhörand­e sonen, en av minst 82 som dödades i byn den 27 augusti.
MAYE-E FOTO: TT/AP/WONG Abdul Jabar, en flykting från Maung Nu, bär med sig ett id-kort tillhörand­e sonen, en av minst 82 som dödades i byn den 27 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland