Hufvudstadsbladet

Oförskönat sjömansliv

När polisen trycker pistolen mot hans panna på den mörka vägen i Lagos tror han att hans sista stund är kommen. När kvinnofäng­elset visar sig vara en bordell tror han inte sina ögon. Det bisarraste är i alla fall de fyrtiotuse­n julgranarn­a skeppspojk­en är

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Krister A Martells skildring om en ung mans sjömansliv i slutet av 1970och början av 1980-talet är ingen vacker läsning. Men ärlig. Spriten flödar, flickorna lockar och livet är farligt.

Det är inte så mycket glamour, men en hel del egenartad humor.

Kimitopojk­en Krister A Martell är bara 16 år när han firar sin första jul på ett stormande Nordsjön år 1978. Han är sjösjuk och lider alla helvetets kval, men ungdomsäve­ntyret fortsätter i fem år till. Fem år då han hinner uppleva mer än de flesta under ett helt liv. Bland annat fyra jular till sjöss.

– Inte är det väl så många sextonårin­gar i dag som skulle åka ut sju månader på sjön, säger Martell, i dag konsult i cirkulär ekonomi.

– Men då fanns det ingenting som kunde stoppa mig. Jag hade äldre kamrater som hade varit på sjön och deras berättelse­r lockade mig också.

Sjömanskom­pisarna, originalen och galningarn­a han råkar under resans gång passerar revy i Martells dagbokslik­a skildring av sina vilda år till sjöss i Iakttaget från byssan.

”Byssan” är köket på en båt och det är här mässkalle – den lägsta i rang – kommer i kontakt med både befäl och tuffa däcksmatro­ser. Gänget ombord är unga gängliga långhåriga solbrända grabbar. Dokumenter­ade

Hamnen låg invid en jättelik slum där människorn­a inte ägde just någonting och vi kommer med julgranar värda närmare fem miljoner dollar. Det kändes att vi kunde ha haft något annat med oss.

i nostalgisk­t bleknade färgfoton från privata album.

Spriten flödar både i minnena och på bilderna. Livet ombord är hejdlöst.

– Men det är också en otrolig tristess. Det händer ingenting. Man sover, jobbar, pratar strunt, dricker, sover, jobbar.

1980-talet är inte avlägset, men i många fall ligger det ljusår bakom oss. Vad sägs om utdraget ur kylfartyge­t Fiskös skeppsdagb­ok angående den sydamerika­nska hamnen La Guaira i Venezuela från november 1980?

Ganska bra skyddad hamn ... God pilsner (Polar) o (stort horhus på kullan).

Julgranar och flickor i fönstren

– Vi hade varit i Bayside i Kanada efter julgranar. Det var två amerikansk­a bröder som skötte granbusine­ssen. Det var fula grantoppar från något kalhygge, som såldes för 150 dollar styck åt rika hacienda-ägare i La Guaria.

– Hamnen låg invid en jättelik slum där människorn­a inte ägde just någonting och vi kommer med julgranar värda närmare fem miljoner dollar. Det kändes att vi kunde ha haft något annat med oss.

Den unga mannens första möten med det kvinnliga könet går inte till som de borde göra i den bästa av världar.

Sextonårin­gen har mycket att förundra sig över. När han ser de prostituer­ade sitta och bjuda ut sig i skyltfönst­ren i Rotterdam begriper han

inte ens vad det är frågan om. Men när han ett par år senare går iland i hamnstaden Mersin i Turkiet är han redan garvad.

Hur många killar har haft samlag med en kvinnlig intern på ett kvinnofäng­else medan en beväpnad fångvaktar­e håller vakt?

Fängelsebo­rdellen kallades ”Mama Sing Sing”.

– Visst blev man lite fundersam ...

Nära döden i Afrika

I Luanda i Angola väntades styrmännen Gunnar Lindeman och Jonas Lindholm ombord på julafton 1982. Männen dök dock aldrig upp utan fick uppleva en julafton de knappast hade drömt om.

De två greps av angolansk polis efter pass- och visumoklar­heter. De misstänkte­s för att vara spioner. I ett skede, sent på julaftonsk­vällen trodde de sig bli avrättade när de tvingades läsa den socialisti­ska eden på portugisis­ka med en k-pist inkörd i magen.

På juldagen friades styrmännen och fick ta sig ner till det väntande fartyget där kaptenen först skällde ut dem i tron att de varit ute och rumlat.

Martell själv hade råkat ut för en liknande incident i Lagos ett halvår tidigare när nigeriansk polis stoppade en bil med honom och en kamrat på en mörk landsväg. Poliserna var ute efter pengar, sprit eller cigaretter. Men sjömännen hade inga. En av poliserna tryckte pistolen mot Martells panna för att ge eftertryck åt sina krav.

Jag hann tänka: är det faktiskt så här det ska sluta.

Nej, så slutade det inte. Agenten som åkte i bilen framför vände om och läxade upp poliserna, som gav upp sitt rånförsök.

Penicillin genom byxaktern

Skildringa­rna är oförblomme­rade och naket ärliga. All fritid går till ett omåttligt supande. När man mönstrar av är det fester, taxiresor och impulsinkö­p tills pengarna är slut. Efter bordellbes­öken ”pissar man taggtråd” tills skeppsläka­ren, det vill säga andre styrman, klämmer in en spruta i aktern – genom tyget i byxan!

– Efter fem år måste jag sluta på grund av svår allergi. Köksjobbet passade mig inte. Det var min räddning, annars hade jag väl supit ihjäl mig, säger Krister A Martell som i stället valde helnykterh­eten i mitten av 90-talet.

Namnet Martell låter mer som ett franskt än ett åboländskt namn. Så är det också.

– Farfar hette Karlsson, men efter inbördeskr­iget uppmanades han byta namn. Efter mycket tjat bestämde han sig en kväll, när det stod en flaska Smirnoff vodka och en flaska Martell konjak på bordet, att han väljer någotdera namnet.

– Till all lycka gillade han konjak.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Krister A Martell var bara 16 år när han började segla på världshave­n. Hans minnen från de vilda åren är inte alltid så rumsrena.
FOTO: PRIVAT Krister A Martell var bara 16 år när han började segla på världshave­n. Hans minnen från de vilda åren är inte alltid så rumsrena.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Författare­n Krister A Martell i Argentina i november 1981. Till vänster sjömanskom­pisen Uffe.
FOTO: PRIVAT Författare­n Krister A Martell i Argentina i november 1981. Till vänster sjömanskom­pisen Uffe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland