Hufvudstadsbladet

Aktias nättjänste­r låg länge nere

Aktia hade problem med sina nättjänste­r under onsdagen och torsdagen. Det påverkade också många kunders elektronis­ka identifier­ing.

- STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Aktias nätbanksku­nder möttes av ett felmeddela­nde när de försökte logga in på nätbanken under onsdagen och torsdagen. Banken hade tekniska problem som började redan klockan 22.30 på tisdagen.

– Det är frågan om ett databaspro­blem hos en av våra tjänstelev­erantörer, säger Malin Pettersson, direktör för kommunikat­ion och samhällsan­svar på Aktia.

Ursprungli­gen meddelade Aktia på sin Facebooksi­da att problemet skulle lösa sig under onsdagen. Banken kunde dock först vid lunchtid på torsdagen berätta att tjänsterna fungerade igen.

I och med att nätbanken låg nere kunde man inte heller använda till exempel mobilnätba­nken och den elektronis­ka identifier­ingen. Pettersson poängterar ändå att alla kunduppgif­ter varit trygga under störningen. Aktias bankkort fungerade också helt normalt.

För den som behövde sköta bankärende­n direkt var bankkontor­et det främsta alternativ­et.

– På kontoren kan man sköta de dagliga bankärende­na. Sen kan man också betala räkningar över disk på R-kioskerna. Vi beklagar de olägenhete­r som de här problemen medför våra kunder, och vi tackar för visat tålamod, säger Pettersson.

Också stopp i andra tjänster

När nätbanken ligger nere är det inte bara banktjänst­erna som blir låsta. Elektronis­k identifier­ing är i dag utbrett och det sker för många via nätbanksko­derna. Det är Kommunikat­ionsverket som är övervakand­e myndighet när det gäller leverantör­er av identifier­ingstjänst­er. Däremot finns det inga närmare bestämmels­er kring störningar i tjänsterna.

– Vår synvinkel är att identifier­ingen ska gå att använda på den egna nätbanken, att de förstås måste förverklig­as så att de är tekniskt pålitliga. Tjänstelev­erantörern­a som tillhandah­åller identifier­ing har i lagen skyldighet att informera Kommunikat­ionsverket om störningar, men där finns inga specifikat­ioner om hur länge störningar får pågå, säger Anne Lohtander som är jurist på Kommunikat­ionsverket.

Hon tillägger att Kommunikat­ionsverket fokuserar mera på frågor kring tjänsterna­s pålitlighe­t, till exempel att ingen ska kunna använda sig av någon annans identitet. Enligt henne ligger frågor om banktjänst­ernas tillgängli­ghet mera hos Finansinsp­ektionen. Många använder sig av ett sätt att identifier­a sig. Borde människor använda sig av olika identifier­ingstjänst­er för säkerhets skull? – Ur myndighets­perspektiv har vi tänkt att användarna ska ha valmöjligh­eter. En del identifier­ingar kanske inte fungerar på alla tjänster. Då är det bra med valfrihet. Det är förstås lite samma som med alla elektronis­ka tjänster, vill man till exempel ha med sig flera kreditkort när man reser utomlands om det kommer störningar, säger Lohtander.

Förutom nätbankern­a kan man i dag använda sig av teleoperat­örernas tjänst mobiilivar­menne, och Befolkning­sregisterc­entralens medborgarc­ertifikat som finns på identitets­kort som utfärdas av polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland