Hufvudstadsbladet

Nästan 400 ställde upp för Folktinget

- SPT/HENRI FORSS

Efter förra veckans upprop har föreningen Svenska Finlands folktings garanter fått 350– 400 nya medlemmar. Det här visar att finlandssv­enskarna är oroliga för hur den nuvarande regeringen behandlar svenska intressen, säger föreningen­s ordförande Marcus Rantala.

Uppropet började med ett Facebookin­lägg av vicehärads­hövding Leo Hertzberg. Efter att Folktinget för andra året i rad blivit utan riksdagens julklappsp­engar uppmanade han den finska och finlandssv­enska allmänhete­n att visa sitt stöd för organisati­onen genom att skriva in sig i Folktinget­s stödföreni­ng. På mindre än en vecka har föreningen fått nästan 400 nya medlemmar.

– Och det är alldeles fantastisk­t, ett superbra resultat! säger stödföreni­ngens ordförande Marcus Rantala, och lovar att kampanjen fortsätter.

Enligt honom har det på sistone det förekommit flera tydliga exempel på diskrimine­ring av svensksprå­kiga personer och intressen.

– Jag tror att den utlösande faktorn var regeringsp­artiernas beslut att ge alla andra minoritets­språk än svenskan mera resurser. Det signalerar tydligt vilken attityd regeringen har mot det svenska i Finland, säger Rantala.

Ofta är det Blå framtid som får utstå all kritik för den svenskfien­tliga politiken. Enligt Rantala är det en förenkling – det får inte vara så att Samlingspa­rtiet och Centern kommer undan utan att tvingas ta ställning.

Innan uppropet hade garantiför­eningen cirka 1 200 årsmedlemm­ar och 150 ständiga medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland