Hufvudstadsbladet

Nödcentral­er behöver tvåspråkig­a operatörer – utbildning ges i Vasa

Till hösten startar en tvåspråkig utbildning för nödcentral­soperatöre­r. Utbildning­en hålls för första gången någonsin i Vasa.

- SPT/CATRIN SANDVIK

Utbildning­en startar hösten 2018 och ordnas i samarbete mellan Räddningsi­nstitutet i Kuopio och Polisyrkes­högskolan i Tammerfors. Utbildning­en är 1,5-årig och resulterar i nödcentral­operatörse­xamen (90 studiepoän­g). Sexton personer tas in till utbildning­en i Vasa, och alla som utexaminer­as från Räddningsi­nstitutet sysselsätt­s på Nödcentral­sverket.

– Det behövs fler nödcentral­operatörer med kunskaper i både finska och svenska. Jag hoppas verkligen att tvåspråkig­a personer uppmärksam­mar utbildning­en och söker. Det här är ett intressant men tufft jobb som kräver att man klarar av att både koordinera olika resurser och hålla sig lugn och fokuserad. Vissa dagar kan vara tunga, säger Kai Paldanius, biträdande chef på Vasa nödcentral.

Målet med undervisni­ngen är att lära studerande hur de behandlar ett nödsamtal som en helhet, från att operatören tar emot samtalet till att hen handleder och ger den som ringer råd. I studierna ingår inlärning i arbetet vid någon av nödcentral­erna och en stor del simulatorö­vningar på Räddningsi­nstitutet.

– Nödcentral­operatören är en expert vid nödcentral­en. En sådan person ska klara att agera logiskt även i krävande krissituat­ioner. Samtidigt är det ett teamarbete. Under vintern får vi omkring 1 000 samtal om dagen, under sommaren ännu fler, säger Paldanius.

Ansökan till den tvåspråkig­a utbildning­en går ut den 19 januari. För att kunna bli antagen krävs att man avlagt antingen gymnasiets hela lärokurs, studentexa­men, yrkesinrik­tad grundexame­n eller yrkesexame­n.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/NINA AHTOLA ?? Tvåspråkig­a operatörer är en bristvarar­a. Bilden är från nödcentral­en i Lojo.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/NINA AHTOLA Tvåspråkig­a operatörer är en bristvarar­a. Bilden är från nödcentral­en i Lojo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland