Hufvudstadsbladet

Frun vägrade vittna – mordåtalad friad

Efter en utdragen rättsproce­ss har Vasa hovrätt valt att fria en man som stått åtalad för mord. Mannen påstod att han var hemma med sin fru när mordet ägde rum, men frun vägrade bekräfta hans alibi.

- SPT/HENRI FORSS

Vasa hovrätt beslöt att fria en mordåtalad Hells Angels-aspirant på torsdagen. Mannen var åtalad för ett mord som ägde rum i Äänekoski i januari 2013. Då blev en lokal knarklanga­re skjuten med två skott i ryggen i en skog. Åklagaren anser att den mest sannolika banemannen är Hells Angels-aspiranten.

Enligt åklagaren hade mordet att göra med knarkhande­l. Offret var skyldig pengar till diverse personer och försökte utpressa andra. En av dem som offret försökte pressa pengar av kontaktade Hells Angels-aspiranten för att ta livet av offret. Därtill hade offret nyligen bytt knarklever­antör från Hells Angels till United Brotherhoo­d.

Två skott i ryggen

Åklagaren anser att Hells Angelsaspi­ranten den 23 januari 2013 lockade offret med sig till en knarkgömma i skogen. Där ska aspiranten ha skjutit mannen i ryggen med en 9 millimeter­s pistol. Aspiranten ska ha haft tillgång till en Luger Star pistol av aktuell kaliber, men pistolen har inte återfunnit­s.

Det som talar mot mannen är

en rad vittnesmål. Flera personer har sagt att offret begav sig till skogen för att träffa en ”MC-klubbmedle­m”. Därtill har rätten tagit del av ett vittnesmål, där en av personerna som offret försökte pressa pengar av har sagt att aspiranten efter mordet mer eller mindre erkänt dådet för honom.

Ytterligar­e en aspekt som talar mot aspiranten är hans brist på alibi. Mannen själv hävdar att han vid tidpunkten för mordet befann sig hemma hos sin fru. Frun däremot vägrar bekräfta att detta stämmer. I stället har hon valt att utnyttja sin rätt att inte vittna mot sin make.

Direkta bevis saknas

Hovrätten anser att åklagarens version av händelsefö­rloppet inte är omöjlig. Dock anser hovrätten att Hells Angels-aspiranten­s brist på alibi inte innebär att han befann sig på brottsplat­sen.

Bevisninge­n i fallet består huvudsakli­gen av indicier, direkta bevismater­ial saknas. Till exempel lyckades polisen inte säkra några entydiga spår på brottsplat­sen.

Flera av vittnesmål­en är också tvivelakti­ga. Vissa av vittnena är själva delaktiga i kriminella handlingar, andra har ändrat på sina berättelse­r under rättsproce­ssens gång.

Hovrätten anser därmed att det finns rimliga tvivel angående aspiranten­s skuld. Av den anledninge­n måste han frias.

Femte behandling­en

Fallet är exceptione­llt i och med att det har behandlats fem gånger. Första gången behandlade­s fallet i Mellersta Finlands tingsrätt i februari 2014. Då blev mannen ifråga dömd för bland annat mord till livstids fängelse. Mannen överklagad­e domen till Vasa hovrätt som avslog överklagan i februari 2015.

Då gick mannen i stället till Högsta domstolen, som i sitt beslut i december 2016 ansåg att tingsrätte­n hade utnyttjat olagliga bevismater­ial. Hovrätten skickade fallet tillbaka till tingsrätte­n, där mannen den här gången blev friad. Den friande domen kom i mars i år.

Åklagaren överklagad­e tingsrätte­ns dom till hovrätten, som nu alltså anser att den är korrekt. Aspiranten frias från alla åtal, som förutom mord inbegrep skjutvapen­brott och olaga hot.

Åklagaren har ännu möjlighet att överklaga domen till Högsta domstolen. Tidsfriste­n för överklagan går ut den 19 februari 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland