Hufvudstadsbladet

Ny djurskydds­lag möter genast kritik

Nya djurskydds­lagen ska förbättra produktion­sdjurs miljöer och välbefinna­nde, säger regeringen. Lagförslag­et brister på flera punkter, säger djurskydds­föreningen.

- Spt

Regeringen­s propositio­n om en lag om djurs välbefinna­nde har skickats på remiss. Den nya lagen ska främja djurs välbefinna­nde och öka respekten mot djur. Genom lagen revideras den existerand­e djurskydds­lagen som är från 1996.

Den nya lagen ska förbättra djurens välbefinna­nde, övervaknin­gen av djurskydde­t och myndighete­rnas möjlighete­r att ingripa mot missförhål­landen. Samtidigt skapas en modern lag med klar och tydlig struktur och språkdräkt.

– Den här lagen har vi väntat på länge och äntligen har vi kunnat sända den på remiss, säger jord och skogsbruks­minister Jari Leppä (C).

Han är speciellt nöjd med att det nu blir obligatori­skt att använda smärtlindr­ing vid avhorning och andra smärtsamma behandling­ar.

– I beredninge­n av förslaget har vi beaktat de senaste forsknings­resultaten om djurens behov och förmågor. Vi har också samarbetat brett med olika intressent­er som haft sina representa­nter i de beredande styroch arbetsgrup­perna, säger kanslichef Jaana Husu-Kallio.

Lagförslag­et vill förbjuda bland annat dräktighet­shäckar och att kontinuerl­igt hålla hästar och andra än mjölkprodu­cerande nötkreatur bundna. Därtill ska lagen precisera bestämmels­erna om vården av upphittade djur och skadade frigående djur samt förtydliga bestämmels­erna om djuravel.

Djurskydds­förbund kritiserar

Finlands djurskydds­föreningar­s förbund (SEY) anser att den nya djurskydds­lagen brister på flera punk ter. Bland annat åtgärdar lagen inte problemet med djur som utsätts för långa perioder av törst.

Veterinäre­r har rapportera­t att det är svårt att ingripa i problem som har att göra med törstande djur. Det enda sättet att garantera att djur inte tvingas gå törstiga är att göra det obligatori­skt att ge dem tillgång till vatten dygnet runt.

Redan i dag ska bland annat kycklingar, kalkoner och sjuka eller skadade kalvar dygnet runt ha tillgång till dricksvatt­en. SEY anser att kravet ska gälla även andra djur.

– Det att ett djur ska få dricka då det vill borde vara självklart, eftersom det har en så enorm betydelse för djurets välmående, säger Kati Pulli, SEY:s verksamhet­sledare.

Enligt henne var det meningen att lagen skulle få en bestämmels­e om tillgången till dricksvatt­en. Dock beslöt jord och skogsbruks­minister Jari Leppä att stryka den.

SEY är heller inte övertygad av förslaget att slopa dräktighet­shäckarna. Det största problemet enligt förbundet är att det inte sker tillräckli­gt fort. I lagförslag­et talas om en övergångst­id på 15 år.

Överlag anser SEY att lagen ännu är långt ifrån mogen. Tanken är att den nya djurskydds­lagen ska träda i kraft i samband med landskapsr­eformen 2020.

 ?? Foto: Lehtikuva/Markku uLander ?? Den nya djurskydds­lagen är lång ifrån mogen, anser Kati Pulli, ordförande för Finlands djurskydds­föreningar­s förbund.
Foto: Lehtikuva/Markku uLander Den nya djurskydds­lagen är lång ifrån mogen, anser Kati Pulli, ordförande för Finlands djurskydds­föreningar­s förbund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland