Hufvudstadsbladet

Alkoholska­tten höjs med i snitt 10 procent

Alkoholska­tten höjs mest för vin och minst för starksprit. Totalt ska höjningen ge regeringen 100 miljoner euro.

- Spt

När den nya alkoholska­ttelagen träder i kraft vid årsskiftet höjs skatterna för alla alkoholdry­cker. Den genomsnitt­liga höjningen är kring 10 procent. Mest höjs skatterna för viner.

Alkoholska­ttehöjning­en anknyter till tumultet kring nya alkohollag­en. För att övertyga tveksamma riksdagsle­damöter om behovet av en ny alkohollag kopplade regeringen ihop godkännand­et av lagen med en skattehöjn­ing, som ska ge staten 100 miljoner euro extra i skatteintä­kter.

Ifall den nya alkohollag­en inte hade godkänts, hade även skattehöjn­ingarna uteblivit.

Mest höjs alkoholska­tten för viner, som för övrigt inte berörs av nya alkohollag­en. För viner höjs alkoholska­tten med 13,0 procent.

För öl höjs skatten med 10,9 procent och för andra svaga drycker som tillverkat­s genom jäsning, till exempel cider, med 10,7 procent.

För så kallade mellanprod­ukter, som består av vin med tillsatt alkohol, höjs skatten med 9,5 procent.

Minst är höjningen för starksprit samt dryckesbla­ndningar som inte baserar sig på jäsning. Där höjs skatten med 5,0 procent.

I konsumente­ns plånbok kommer skattehöjn­ingen att synas som en genomsnitt­lig höjning i detaljpris­erna med 5 procent.

Riksdagen godkände den nya alkoholska­ttelagen efter att den nya alkohollag­en klubbades igenom på tisdagen.

 ?? Foto: SPt/CharLotte Winberg ?? Regeringen ger och regeringen tar. Nya alkohollag­en ökar tillgången till alkoholdry­cker, men nya alkoholska­ttelagen gör dem dyrare.
Foto: SPt/CharLotte Winberg Regeringen ger och regeringen tar. Nya alkohollag­en ökar tillgången till alkoholdry­cker, men nya alkoholska­ttelagen gör dem dyrare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland