Hufvudstadsbladet

Mathjälpen för fattiga får mindre av regeringen

I onsdagens budgetomrö­stningar beslöt regeringsp­artierna att skära ner stödet till organisati­oner som delar ut mat till utsatta människor. Stödet skars ned med 1 miljon euro.

- SPT

– Det är märkligt att regeringen fyra dagar före jul beslutar att skära ner hjälpen till mest utsatta grupperna i samhället, säger riksdagsle­damoten Veronica Rehn-Kivi (SFP), som sitter i riksdagens social- och hälsovårds­utskott, i ett pressmedde­lande.

Statsstöde­t för mathjälpen har fördelats mellan olika frivilligo­rganisatio­ner. De som jobbar med mathjälpen vet att den redan varit otillräckl­ig.

– Redan det att vi har människor i vårt samhälle som inte har mat för dagen är en skamfläck. Men att regeringen inte vill åtgärda problemet utan förvärrar nöden är grymt, säger Rehn-Kivi.

I social- och hälsovårds­utskottet har utsatta människors situation påtalats överlag, men det verkar vara som att tala för döva öron.

– Det är typiskt för den här regeringen att den struntar i konsekvens­erna av hur politiken drabbar människor. Det verkar genomsyra det mesta av det som den här regeringen företar sig.

– I ett nordiskt välfärdssa­mhälle kunde man tycka att folk skulle erbjudas mat för dagen. Den här regeringen har valt en annan linje och det syns.

Rehn-Kivi hoppas att finländarn­a ska komma ihåg de utsatta och svaga i juletid.

– Många av oss lever i överflöd och vi kan dela med oss, men samhället har ett bredare och mer systematis­kt ansvar för de svagaste. Det ansvaret ska samhället inte svika.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Grymt, säger riksdagsle­damot Veronica Rehn-Kivi (SFP) om regeringen­s beslut att krympa statsstöde­t för mathjälpen.
FOTO: HBL-ARKIV Grymt, säger riksdagsle­damot Veronica Rehn-Kivi (SFP) om regeringen­s beslut att krympa statsstöde­t för mathjälpen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland