Hufvudstadsbladet

Clooney är ingen Coen

Suburbicon är två filmer i en: en misslyckad komedi och ett sociopolit­iskt drama som aldrig blir mer än ett sidospår. Med tondövt resultat.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

Regi: George Clooney. Manus: Ethan Coen, Joel Coen, Grant Heslov, George Clooney. Foto: Robert Elswit. I rollerna: Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac, Noah Jupe.

■ Välkommen till Suburbicon, en exemplaris­k liten Stepfordak­tig förort i femtiotale­ts USA där alla är på gott humör och solen skiner varje dag. Ja, tills familjen Mayers flyttar in. Då måste krismöten hållas, staket byggas och namninsaml­ingar skrivas på. Mayers är nämligen afroamerik­aner, och det går inte för sig i det helvita, djupt segregerad­e och rasistiska Suburbicon.

Men det är inte det George Clooneys svarta komedi handlar om. Nej, filmen vänder nämligen snabbt blicken mot familjen Lodge som bor granne med Mayers. Där hittar vi Gardner Lodge (Matt Damon), hans rullstolsb­undna fru Rose (Julianne Moore), deras son Nicky (Noah Jupe) och Roses syster Maggie (Julianne Moore igen).

De noterar självfalle­t lynchmobbe­n som belägrat gatan utanför grannens hus och som med sång, trummor och ett allt mer eskalerand­e hot om fysiskt våld terroriser­ar den oskyldiga familjen, men Lodges är alldeles för upptagna med sitt eget drama för att ta ställning. En natt får familjen nämligen besök av två kufiska men obehagliga inbrottstj­uvar som binder fast samtliga familjemed­lemmar och tvingar dem att inhalera kloroform. I Roses fall är det fråga om sådana mängder att hennes organ ger upp och hon dör. Vad som följer är en utdragen process som inkluderar lögner, mord, en ny familjekon­stellation och Oscar Isaac som misstänksa­m försäkring­sman.

Lurendreje­ri går fel

Den uppmärksam­ma har säkerligen redan noterat att de eminenta bröderna Coen finns med som manusförfa­ttare, men bli inte alltför glad. Originalma­nuset skrevs redan 1986 men lades på hyllan för att omarbetas 2005 och sedan hamna på hyllan igen. Nu har Clooney och Grant Heslov satt sin prägel på manuset och resultatet är således inte en Coenfilm, utan ett missriktat försök av Clooney att göra en Coenfilm.

För den som sett Fargo finns här inte mycket som överraskar. Även detta är i grunden en ”con gone wrong”-film. Men där Fargo lyckades vara både dråplig, rolig och nattsvart är Suburbicon cynisk, osympatisk och förutsägba­r. Det hela blir inte bättre av att Clooney har lagt till Mayersdele­n för att försöka ge filmen ett allvarliga­re ärende.

Lynch-vibbar

Suburbicon verkar tycka att det är just kontrasten mellan de mörka hemlighete­rna som ruvar under ytan i den till synes idylliska lilla småstaden (tänk insekterna som myllrar under gräset i början av Blue Velvet) och den väldigt påtagliga terrorn som familjen Mayers utsätts för som synliggör rasismen och skenheligh­eten bland invånarna. De är fullt upptagna med att förfasa sig över det inbillade hotet medan det verkliga våldet pågår i huset intill.

Och kanske kunde det ha fungerat, om inte filmen så aktivt behandlat familjen Mayers som ett sidospår snarare än en viktig och likvärdig del av berättelse­n. Nu får vi knappt veta vad de heter och sammantage­t föräras de endast en handfull repliker.

Resultatet är två filmer som aldrig smälter samman och som ständigt krockar tonalt. Den ena är en svart komedi som inte är särskilt rolig och den andra ett allvarligt sociopolit­iskt drama som förblir perifert. Det går inte att kalla det annat än tondövt.

 ?? FOTO: HILARY BRONWYN GAY ?? Alex Hassell, Glenn Fleshler och Jack Conley i en kriminalko­medi
■ som utspelar sig i en amerikansk förortsidy­ll sommaren 1959.
FOTO: HILARY BRONWYN GAY Alex Hassell, Glenn Fleshler och Jack Conley i en kriminalko­medi ■ som utspelar sig i en amerikansk förortsidy­ll sommaren 1959.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland