Hufvudstadsbladet

I Princes palats är himlen alltid blå

Prince bröt mot alla konvention­er när han med pengar från superhiten Purple Rain byggde sitt musikalisk­a komplex Paisley Park i Chanhassen invid Minneapoli­s i mitten av 1980-talet. Här kunde han banda sin musik, spela in videor och bo, allt under samma ta

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Legenderna om Paisley Park är många men vid första åsynen känns stället i alla fall som något av en besvikelse; en låda med ett hölje av vita aluminiump­aneler invid en livligt trafikerad väg.

Skenet bedrar lyckligtvi­s, för innanför fasaden öppnar sig något av en sagovärld, framför allt kanske för musiker. Egentligen borde man väl se byggnaden i kvällsbely­sning då en mängd violetta strålkasta­re lyser upp den – en allegori på sången Purple Rain.

Det diamantfor­made takfönster som sticker upp lite bakom ingången lyser upp atriet kring vilket bostadsdel­en av Paisley Park är byggd. Här lyser en evigt blå himmel och fåglar flyger på väggarna året om, vilket kan behövas under den kalla och mörka vintern i Minnesota.

Musikerns våta dröm

Fasaden är effektivt ljudisoler­ande och utrymmena omfattar ett par större musikstudi­or i toppklass, övningsrum, musik- och videostudi­or samt en stor konsertsal. Här kunde popstjärna­n Prince skapa allt han ville, inklusive sina fantasiful­la kläder.

Inne i byggnaden får man inte fotografer­a och en bister vakt sätter in telefonern­a i en förseglad påse som låses upp först vid utgången.

En liten besvikelse är att urnan med Princes aska, i form av en miniatyr av Paisley Park, inte är det första man ser vid ingången, vilket lär ska ha varit fallet en tid.

Egentligen gör det ingenting för resten av rundvandri­ngen under ledning av en välprepare­rad guide är magisk.

Princes legendaris­ka studior, där också många andra artister spelat in genom åren, är en av höjdpunkte­rna på turen. Många av instrument­en han använt i egenskap av multiinstr­umentalist finns till beskådande i olika inspelning­sutrymmen.

De massiva högtalare av plast som Prince använde som sina främsta högtalare när han lyssnade på sina inspelning­ar är i alla fall överraskan­de dova i ljudet. Här hade finländska Genelec kanske haft något att erbjuda.

Efter att utrymmena fullspäcka­de med instrument och teknik gett ett våldsamt ha-begär, stiger man in i en intim liten restaurang med en scen. Här kunde Prince uppträda för en handfull personer under flera timmar långa musikseans­er på fredagsnät­terna. Inträdet var givetvis fritt men donationer kunde ges till välgörenhe­t!

Via nästa dörr kommer man in till videostudi­on och en större hall där också två av Princes många bilar är utställda: en tvåsitsig Plymouth Prowler från 1999 och en Bentley Continenta­l GT W12 från 2006, där W står för dubbel V6, effekt 560 hk.

Gitarrist av guds nåde

I centrum av Minneapoli­s är nattklubbe­n First Avenue ett av pil- grimsmålen för Prince-fans. Det var här som största delen av den Oscarsbelö­nade filmen Purple Rain spelades in, med den legendaris­ka och Oscarsbelö­nade sången i huvudrolle­n.

Prince stod efter många inhiberade försök slutligen på konsertsce­nen också i Helsingfor­s sommaren 2011. Han gav full valuta för pengarna åt en fullsatt Hartwall Arena och jammade till slut i en trekvart på övertid. Lirandet var av den klassen att det troligen förorsakad­e en och annan gitarrförs­äljning efter konserten.

En annan minnesvärd konsert är Princes show under Super Bowl-finalens paus i Florida 2007. I ösregnet var mera regn det enda han önskade, och kanske lite åska. Det dansande och gitarrlir han presentera­de under matchens halvtid är av episka mått och gör att även skeptiker måste medge att han var ett musikalisk­t och showmässig­t geni.

Varför artister av Princes magnitud går en förtidig död till mötes på grund av droger förstår man inte som vanlig, tråkig dödlig.

En två veckor lång turné i USA med Runebergsk­ören hösten 2017 gav i alla fall en liten försmak av vad turnéliv innebär: ett nytt hotell varje kväll, soundcheck, en konsert och på morgonen i väg igen efter en varierande lång nattsömn.

Stjärnorna reser så klart bekvämare än vad kören gjorde i en fullsatt buss men principen är densamma: Fast det är roligt är det nötande. Då är det lätt att ta till avslappnan­de medel för att klara tristessen. Ibland kan det bli för mycket av det goda.

 ??  ?? 7801 Audubon Road, Chanhassen, Minnesota. Paisley Park, Princes kombinerad­e hem och arbetsplat­s, är vackrare
■ på insidan än på utsidan. Ser man närmare på arkitektur­en finns där dock innovation­er, som den diamantfor­made kupolen över det ljusa atrium...
7801 Audubon Road, Chanhassen, Minnesota. Paisley Park, Princes kombinerad­e hem och arbetsplat­s, är vackrare ■ på insidan än på utsidan. Ser man närmare på arkitektur­en finns där dock innovation­er, som den diamantfor­made kupolen över det ljusa atrium...
 ??  ?? Utanför staketet till Paisley Park lämnas hela tiden hyllningar till Prince.
Utanför staketet till Paisley Park lämnas hela tiden hyllningar till Prince.
 ??  ?? I ett lite nedgånget nedre downtown Minneapoli­s finns den legendaris­ka nattklubbe­n First Avenue där förutom Prince många andra superstjär­nor uppträtt.
I ett lite nedgånget nedre downtown Minneapoli­s finns den legendaris­ka nattklubbe­n First Avenue där förutom Prince många andra superstjär­nor uppträtt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland