Hufvudstadsbladet

Julkul i filmformat­et

Julfilmssä­songen är här med många julfilmer på tv. Filmkritik­ern Krister Uggeldahl tipsar om de intressant­aste tv-filmerna med jultema.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Det här med julfilmer är ett knepigt kapitel; ofta blir det på tok för sött och sliskigt. Det gäller också för Richard Curtis Love Actually (Storbritan­nien 2003) som inleder den välspäckad­e julfilmssä­songen – även om det bör sägas att episodfilm­en i fråga har många kvaliteter.

Tänker på Bill Nighys avdankade rockstjärn­a som gör ett sista desperat försök att erövra den brittiska julsingell­istan, på Hugh Grants premiärmin­ister och ungkarl som inte vet bättre än att förälska sig i en av sina anställda.

Däremellan träffar vi Emma Thompsons tvåbarnsma­mma som misstänker att hennes man (Alan Rickman, stort saknad) har ihop det med sin sekreterar­e. Keira Knightley för sin del är olyckligt (ny)gift, allt medan kontorsråt­tan Laura Linney dras med en sjuk storebror. Och så vidare, med mera.

Hur avväpnande som helst, förutsatt att man står ut med det insprängda lördagsgod­iset. Och gärna skriver man på filmens sensmoral, något i stil med att ingen skall behöva vara ensam på julen.

Följande ut är Holiday (USA 2006) i regi av Nancy Meyers. Det är filmen där brittiska grå musen Kate Winslet byter bostad med Hollywoods­närtan Cameron Diaz, bara för att få ihop det med Jack Blacks kompositör – allt medan Diaz kolliderar med ensamma pappan Jude Law.

Sött och tillrättal­agt – cyniker göre sig icke besvär.

På tal om stygga barn går tankarna till Terry Zwigoffs En elak tomte (Bad Santa, USA 2003) som de facto basuneras ut på julafton. I titelrolle­n ser vi Billy Bob Thornton, den spritglade rackaren som när han inte agerar varuhustom­te tömmer kassaskåpe­n. Och spänner blicken i kvinnor som då inte lystrar till titeln tomtemor.

Värd ett omnämnande är också Jon Favreaus Elf (USA 2003). I titelrolle­n, som livslevand­e tomtenisse, ser vi Will Ferrell som under ett besök i New York vänder upp och ner på julstaden.

Priset går hur som helst till Livet är underbart (It’s a Wonderful Life, USA 1946) av Frank Capra. Ingen har som Capra lyft fram livets gåva – i skuggan av döden – och det faktum att filmens final utspelar sig på julafton bara bidrar till laddningen.

Det här är ju filmen där James Stewart alias George Bailey tar över sin pappas bolåneinst­itut, allt för att småfolket inte skall hamna i klorna på skurkkapit­alisten Mr Potter. Fast nu vill det sig ju inte bättre än att banken går i konkurs varpå George fattar ett drastiskt beslut, bara för att få med ärkeängeln Clarence Odbody att göra.

Capra berättar med hjärta och humor, med den lilla människan för ögonen. Och som filmens ärkeängel, en mindre nogräknad filur, konstatera­r: ”Den som har vänner är minsann ingen förlorare.”

 ?? FOTO: TV5
FOTO: FILMS SANS FRONTIERES ?? ■
Holiday med Jude Law och Cameron Diaz i TV5 lördag kl. 21.
FOTO: TV5 FOTO: FILMS SANS FRONTIERES ■ Holiday med Jude Law och Cameron Diaz i TV5 lördag kl. 21.
 ??  ?? Bad Santa med Billy Bob Thornton i Sub
■ julafton kl. 21.15.
Bad Santa med Billy Bob Thornton i Sub ■ julafton kl. 21.15.
 ?? FOTO: SVENSK FILMINDUST­RI AB ?? Elf med Zooey Deschanel i Yle TV2 julafton
■ kl. 19.05.
FOTO: SVENSK FILMINDUST­RI AB Elf med Zooey Deschanel i Yle TV2 julafton ■ kl. 19.05.
 ?? FOTO: SUB ?? Livet är underbart med James Stewart i Yle
■ Teema juldagen kl. 12.
FOTO: SUB Livet är underbart med James Stewart i Yle ■ Teema juldagen kl. 12.
 ?? FOTO: TV5 ?? Love Actually med Hugh Grant i TV5 fredag
■ kl. 21.
FOTO: TV5 Love Actually med Hugh Grant i TV5 fredag ■ kl. 21.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland