Hufvudstadsbladet

Niinistö kan gå mot jordskreds­seger

En omgång räcker i presidentv­alet om inte folkopinio­nen vänder

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Med ett väljarstöd på omkring 70 procent för Sauli Niinistö verkar utgången given med fem veckor kvar till presidentv­alet. Den sittande presidente­ns försprång brukar krympa närmare valdagen, men nu är det så stort och tiden så kort att det är troligast att en andra valomgång inte behövs, bedömer två statsvetar­e.

Orsakerna är flera: Niinistö har varit populär länge, han uppfattas som ett tryggt kort i osäkra tider, han har träffat flera världsleda­re i år, han har varit synlig under Finlands hundraårsj­ubileum och han ställer upp för en folkrörels­e.

Samtidigt har den sittande presidente­n kommit undan utan att formulera en tydlig ståndpunkt i Natofrågan.

– På den punkten måste utmanarna pressa honom efter nyår, säger forskaren Annu Perälä.

Sauli Niinistös överlägsna väljarstöd håller i sig eller rentav stärks med bara en dryg månad kvar till presidentv­alet, om man får tro opinionsmä­tningarna.

– Det verkar som att det är klappat och klart, som att presidente­ns utmanare inte har några egentliga chanser, säger Annu Perälä, doktorand vid Åbo universite­ts riksdagsfo­rskning.

En färsk opinionsmä­tning i Helsingin Sanomat visar att 70 procent av de tillfrågad­e är beredda att rösta på den sittande presidente­n i första omgången. Av konkurrent­erna kommer Pekka Haavisto (Gröna) närmast, men han ligger bara på 11 procent.

– Läget har varit stabilt så länge att utgången i valet verkar given, säger Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t.

Både Perälä och von Schoultz bedömer att det för närvarande ser sannolikt ut att Niinistö blir omvald i första omgången.

Å andra sidan har folk knappt vaknat till presidentv­alet än. Och när valrörelse­n börjar gå på högvarv efter nyår har konkurrent­erna åtminstone ett ospelat kort kvar att utmana Niinistö med, säger Perälä:

– Presidente­n har inte tagit ställning i Natofrågan. Han har inte sagt om han är för eller emot ett medlemskap. Konkurrent­erna kan pressa honom på att ge ett tydligt besked om det och om de europeiska säkerhetsg­arantierna.

I väntan på spurten

Åsa von Schoultz säger att utmanarna ändå befinner sig i ett väldigt besvärligt läge.

– Niinistö är så populär att det innebär en väldigt stor risk att vara alltför kritisk mot honom, det kan slå tillbaka.

Annu Perälä anser att det karakteris­tiska för valrörelse­n är att den utmanarspu­rt som brukar infinna sig och äta upp en del av förhandsfa­voritens försprång i opi nionsmätni­ngarna har uteblivit eller åtminstone senarelagt­s avsevärt.

– Länge har man räknat med att Niinistös försprång ska krympa såsom Tarja Halonens försprång krympte för tolv år sedan (från 55–58 procent i opinionsmä­tningarna härvidlag till 46 procent i första valomgånge­n). Men nu är Niinistös avstånd större och läget ytterst tufft för utmanarna då folket är så tillfreds med den sittande presidente­n, säger hon.

Åsa von Schoultz räknar med att Niinistö kommer att tappa en del till konkurrent­erna före valet den 28 januari.

– Jag tror fortfarand­e på en tendens i den riktningen, men kanske inte lika stark som man hade förväntat sig.

Om Niinistös ledning börjar krympa i januari, säger Annu Perälä, kan det leda till att folk börjar koncentrer­a sina röster till det fåtal kandidater som verkar ha bäst chans att utmana honom.

Inga större misstag

Att Sauli Niinistö är så populär har flera förklaring­ar, menar forskarna. En orsak är att han byggt upp sin popularite­t under en lång karriär, en annan att han har uppfattats som säker och trovärdig då säkerhetsl­äget har blivit spändare. Då ska det mycket till för att Finland ska byta president.

– Finländarn­a har en hög auktoritet­stilltro. När presidente­n sköter sitt jobb tillfredss­tällande finns inget behov av att ifrågasätt­a eller att debattera bara för debatteran­dets skull, utan man sluter upp bakom presidente­n, säger Åsa von Schoultz.

Niinistö har i år gästat Vita huset och stått värd för besök av både Rysslands president och Kinas högsta ledare. Sådant smäller högt i Finland.

– Finlands hundraårsj­ubileum har stärkt hans position ytterligar­e. Han har fått synas tillsamman­s med flera världsleda­re, säger von Schoultz.

Perälä påpekar att Niinistös popularite­t också kan tillskriva­s det faktum att han har undvikit egentliga misstag och att han ställer upp för en folkrörels­e, vilket får honom att framstå som om han stod ovanför eller åtminstone utanför de politiska partierna.

– Om Niinistö segrar i första omgången kan det bli ett mönster att den sittande presidente­n ställer upp som företrädar­e för en folkrörels­e också i framtiden, säger hon.

Hon bedömer att Niinistös strategi har lyckats otroligt bra i det hänseendet.

– Fastän han inledde sin kampanj sent jobbade hans team aktivt, synligast av alla ute på fältet och på sociala medier, redan långt innan.

Tufft för motivation­en

Som om det inte var nog har Sauli Niinistö dessutom lyckats positioner­a sig taktiskt smart nära den politiska mitten. Det gör det svårt för de andra att utmana honom på ett sätt som attraherar ett större antal väljare.

– Han har talat för välfärdssa­mhället och i värdefrågo­r har han profilerat sig utan att framstå som vare sig liberal eller gammaldags konservati­v, säger Annu Perälä.

Intressant är att merparten av dem som vanligtvis röstar på SDP, Centern eller Sannfinlän­darna säger att de tänker rösta på Niinistö. Också bland De grönas och Vänsterför­bundets anhängare backar en ansenlig del upp presidente­n hellre än sin egen kandidat.

– Det måtte vara oerhört tufft

för utmanarkan­didaternas motivation, och det gör det ännu svårare att utmana Niinistö, säger Perälä.

Samtidigt förväntar sig Åsa von Schoultz att opinionssi­ffrorna rör på sig i någon mån i januari:

– Även om presidentv­alet inte är särskilt partipolit­iskt känner vissa väljare en stark ideologisk övertygels­e eller lojalitet som gör det svårt för dem att inte stödja ett visst partis kandidat. Lojalitets­känslan kan bli starkare ju närmare valet vi kommer.

Annu Perälä bedömer att Niinistö, Matti Vanhanen (C) och Paavo Väyrynen har gynnats av att valdebatte­rna har kretsat mest kring utrikes- och säkerhetsp­olitikens så kallade hårda kärna. Till exempel Haavisto, Tuula Haatainen (SDP) och Merja Kyllönen (VF) har förgäves försökt bredda agendan.

– Det är svårt för kandidater som kör med ett mjukare anslag att föra in debatten på sådana spår, säger Perälä.

Nils Torvalds (SFP) tydliga Natoprofil och Laura Huhtasaari­s (Sannf) invandring­skritik syns inte i opinionsmä­tningarna. Men fram till valet är allt möjligt, i princip. I praktiken står utmanarna ändå inför en tuff uppgift om de tillsamman­s ska få ihop fler röster än Niinistö.

– I Torvalds fall kan det bero dels på att Natofrågan inte väger lika tungt för väljarna som Niinistös personliga egenskaper, dels på att många väljare kan ha svårt att rösta på en kandidat som represente­rar SFP. Å andra sidan får långt fler kandidater än Torvalds ett mindre stöd i opinionsmä­tningarna än deras partier brukar få i andra val, säger von Schoultz.

Om Niinistö segrar i första omgången kan det bli ett mönster att den sittande presidente­n ställer upp som företrädar­e för en folkrörels­e också i framtiden.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Sauli Niinistö
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Sauli Niinistö
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Merja Kyllönen (VF)
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Merja Kyllönen (VF)
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Nils Torvalds (SFP)
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Nils Torvalds (SFP)
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? Paavo Väyrynen
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG Paavo Väyrynen
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MINNA RAITAVUO ?? Matti Vanhanen (C)
FOTO: LEHTIKUVA / MINNA RAITAVUO Matti Vanhanen (C)
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Tuula Haatainen (SDP)
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Tuula Haatainen (SDP)
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Pekka Haavisto (Gröna)
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Pekka Haavisto (Gröna)
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Laura Huhtasaari (Sannf)
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Laura Huhtasaari (Sannf)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland