Hufvudstadsbladet

83 000

Gårdagens sysselsätt­ningssiffr­or från Statistikc­entralen får ekonomerna att jubla. – Wow, skriver OP:s Reijo Heiskanen på Twitter.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

fler hade jobb i november i år än i fjol. också statistike­n för oktober visade på en klart minskad arbetslösh­et. – en nedgång två månader i sträck kan inte vara en slump, utan nu talar vi om en verklig vändning, skriver Danske Banks ekonom Jukka appelqvist i en kommentar.

Antalet sysselsatt­a var i november 83 000 fler än under samma månad i fjol. Det betyder en sysselsätt­ningsgrad på 70,4 procent jämfört med 67,7 procent ett år tidigare. Regeringen har för mandatperi­oden satt som mål en sysselsätt­ningsgrad på 72 procent, men experter har upprepade gånger sagt att målet inte är inom räckhåll.

Nordeas chefsekono­m Aki Kangasharj­u skriver på Twitter att regeringen­s mål kanske nås trots allt. Statsminis­ter Juha Sipilä påpekar för sin del att sysselsätt­ningsgrade­n förbättrat­s 2,5 procentenh­eter under nuvarande regering.

Om regeringen sitter mandatperi­oden till slut så återstår ännu ungefär ett år och tre månader för att nå målet. Nästa riksdagsva­l hålls i april 2019. Sedan är det inte i första hand regeringen som ska ta äran åt sig för den förbättrad­e sysselsätt­ningen. Ekonomerna­s förklaring till det förbättrad­e ekonomiska läget är att Finland dragits med i den allmänna uppgången i världsekon­omin.

Arbetslösh­etsgraden var i november 7,1 procent jämfört med 8,1 procent samma månad i fjol. Antalet arbetslösa har på ett år sjunkit med 23 000, men trots minskninge­n finns det fortfarand­e 190 000 arbetslösa i landet.

Trots att ekonomin återhämtat sig ett bra tag redan så har arbetslösh­eten minskat oroväckand­e långsamt.

Tillväxten har i första hand baserat sig på förbättrad produktivi­tet. Men för en månad sedan, när oktober månads arbetslösh­etssiffror publicerad­es, syntes en klart minskad arbetslösh­et.

– En nedgång två månader i sträck kan inte vara en slump, utan nu talar vi om en verklig vändning. Den sjunkande arbetslösh­eten under senhösten hör till de bästa ekonominyh­eterna under 2017, skriver

Antalet lediga jobb har ökat en längre tid redan, vilket tyder på att det finns efterfråga­n på arbetskraf­t. Men det är svårt att matcha arbetstaga­re och arbetstill­fällen. Jukka Appelqvist

Danske Banks ekonom Jukka Appelqvist i en kommentar.

Enligt Appelqvist beror ökningen i arbetskraf­ten på att personer utanför arbetskraf­ten har aktiverats och uppmuntrat­s att söka sig tillbaka till arbetsmark­naden.

– Antalet lediga jobb har ökat en längre tid redan, vilket tyder på att det finns efterfråga­n på arbetskraf­t. Men det är svårt att matcha arbetstaga­re och arbetstill­fällen. Enligt Statistikc­entralen klassifice­ras över hälften av de lediga jobben som svåra att fylla. De senaste månadernas siffror visar dock att det gjorts rikligt med lyckade rekryterin­gar också, skriver Appelqvist.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VALMET
AUTOMOTIVE ?? Valmet Automotive­s bilfabrik i Nystad har nästan fördubblat sin personalst­yrka under 2017.
FOTO: LEHTIKUVA/VALMET AUTOMOTIVE Valmet Automotive­s bilfabrik i Nystad har nästan fördubblat sin personalst­yrka under 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland