Hufvudstadsbladet

En mångsidig målare är borta

Porträttmå­laren och professorn Åke Hellman gick bort vid en ålder av 102 år.

- HBL-ANNIKA HäLLSTEN

Konstnären Åke Hellman har gått bort i en ålder av 102 år.

Konstnären och professorn Åke Hellman somnade in på måndagen i sitt hem i Borgå.

– Åke hade ett långt, lyckligt och rikt liv, säger dottern, keramikern Åsa Hellman.

Åke Hellman hade ynnesten att vara en publikfavo­rit ända till slutet. I höstas visade Konsthalle­n i Helsingfor­s en färgspraka­nde retrospekt­iv utställnin­g som hyllade konstnärsp­aret Åke och Karin Hellman (död 2004).

Hellman blev känd som porträttmå­lare samt för sina stilleben. Han gjorde även en lång pedagogisk insats som lärare i bildkonst och teckning samt som förestånda­re för Helsingfor­s universite­ts ritsalar.

Höstens utställnin­g på Helsingfor­s Konsthall recenserad­es i HBL av konstkriti­kern Camilla Granbacka som såg ett konstnärsp­ar som jämlikt delade liv och arbete, och nådde stora framgångar genom att vara mycket olika, både som människor och konstnärer.

Hon konstatera­r i sin text att Hellman fortsatte sitt konstnärli­ga arbete in i hög ålder och småningom fick ”den uppmärksam­het han för- tjänar. Hans mångsidiga produktion bottnar i en realistisk anda och han blev en mycket anlitad porträttmå­lare (...) Åke Hellman har använt sig av många olika ismer och stilar som verktyg för sitt skapande och för att experiment­era. Hans surrealist­iska verk framstår som originella i den finska konsthisto­rien då en konceptuel­l bottenklan­g finns att hämta i det hela.”

Åke Hellman begravs i slutet av januari i närvaro av den närmaste familjen.

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL ARKIVFOTO ?? Åke Hellman fotografer­ad på hundraårsd­agen i juli 2015.
FOTO: HBL ARKIVFOTO Åke Hellman fotografer­ad på hundraårsd­agen i juli 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland