Hufvudstadsbladet

Jag är minderårig så när jag deltar i demonstrat­ioner kan de inte fängsla mig i 30 dagar som de gör med andra. Nästa år fyller jag 18 och då är riskerna större. Men att sitta 30 dagar i fängelse har jag faktiskt ingenting emot. Tänk så mycket tid man får

Det säger 17 år gamla Michail Samin som stöder den ryska opposition­sledaren Aleksej Navalnyj.

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@hbl.fi

Michail Samin dyker upp på kaféet i centrala Moskva klädd i jeans, röd munkjacka och Eccoskor. Han kommer direkt från skolan, en pinnsmal sjuttonåri­ng som hälsar artigt och lite blygt. Samin känns mer som en hövlig medelklass­pojke än en revolution­är – ändå har denna tonåring blivit galjonsfig­ur för skolungdom­arna som stöder den ryska opposition­sledaren Aleksej Navalnyj. När historien om hur han relegerade­s från sin skola började cirkulera på sociala medier i våras erbjöds han omedelbart en plats på en annan skola.

– Det är egentligen inte Navalnyj jag är beredd att kämpa för utan för hans idéer. Han tar upp frågor som vi måste tala om i Ryssland. Den mest synliga och tacksamma är korruption­en, men det viktigaste för mig är medborgars­amhället, säger Michail Samin.

I mars deltog han i den stora anti-Putindemon­strationen som arrangerad­es av Navalnyj. Samin greps och satt i häktet i elva timmar innan han blev frisläppt, trots att minderårig­a personer inte får hållas så länge enligt rysk lag. Han sände live från det rörliga häkte som i Ryssland kallas avtozak – en buss med galler för fönstren där gripna demonstran­ter hade satts i förvar.

– Det är förstås sorgligt att bli gripen för att man deltar i demonstrat­ion, men vi hade väldigt roligt i bussen. Stämningen var fantastisk! Jag träffade så många intressant­a personer, säger Samin.

Nästa måndag var han tillbaka på sin skola nummer 1329, ett av Moskvas elitgymnas­ier för matematik. Lärarna som undervisar är från matematisk­a fakulteten på Moskva universite­t. Samin tillhör de bästa eleverna – han har tagit första och andra plats i flera ryska matematik- och programmer­ingstävlin­gar. På fritiden gör han botar till den ryska motsvarigh­eten till Facebook Vkontakte och till Universal Music. (Botar är dataprogra­m med vilka man kan genomföra automatisk­a operatione­r på till exempel sociala medier.)

Efter demonstrat­ionen sänktes plötsligt Samins betyg i algebra från en fyra (det nästbästa vitsordet i Ryssland) till en tvåa. Överenskom­men frånvaro skrevs in som skolk.

– Jag hade inbjudits till en konferens om cybersäker­het som representa­nt för vår skola. Enligt rektorn var detta plötsligt skolk. Sedan sänktes min fyra i algebra till en tvåa. Jag stod inför valet att tenta upp min tvåa – vilket jag förstod skulle bli omöjligt eftersom de ville bli av med mig – eller att relegeras från skolan.

Erbjöds gratisplat­s

Samin redogjorde för det skedda på sociala medier. Då erbjöds han en gratisplat­s på en privat elitskola vid namn Europeiska gymnasiet. Han klarade inträdespr­ovet och är nu nöjd med att gå sitt sista gymnasieår där.

– Matematiku­ndervisnin­gen är förstås inte på samma nivå som i min förra skola. Men de har mycket bättre undervisni­ng i humanistis­ka ämnen. Jag trivs. Efter det här året ska jag söka in till Högre ekonomiska skolan i Moskva.

Upplevelse­n att bli relegerad på grund av sin samhällsak­tivism verkar inte ha märkt Samin över huvud taget. Han är varken orolig eller bitter och han fortsätter att jobba för Navalnyj.

– Jag är minderårig så när jag deltar i demonstrat­ioner kan de inte fängsla mig i 30 dagar som de gör med andra. Nästa år fyller jag 18 och då är riskerna större. Men att sitta 30 dagar i fängelse har jag faktiskt ingenting emot. Tänk så mycket tid man får att läsa och fördjupa sig i saker!

Samin är dessutom aktiv inom pastafaria­nismen, en satirisk religion som skapades av den amerikansk­a fysikern Bobby Henderson och vars anhängare tillber ett flygande spagettimo­nster. När Samin anmälde sig till militärtjä­nst krävde han att i enlighet med pastafaria­nismens principer få fotografer­a sig med ett durkslag på huvudet. (Kravet bifölls, eftersom pastafaria­nismen är en registrera­d religion i Ryssland.)

– Ni påstår alltså att det inte finns några flygande spagettimo­nster? undrar Samin när jag frågar vad det är han gillar i pastafaria­nismen.

Vill se ett maktskifte

Samin har inga planer på att lämna Ryssland, trots att han sannolikt lätt skulle få studieplat­s på något internatio­nellt universite­t.

– Jag tycker om Ryssland och vill stanna här. Jag är inte rädd för makthavarn­a, jag kommer alltid att kunna göra mitt jobb som programmer­are oberoende av dem. Det tog trettio år för Solidarite­t att segra i Polen, jag är beredd att jobba trettio år för att samma sak ska ske i Ryssland. Det absolut viktigaste för mig är att vi måste kunna byta ut våra beslutsfat­tare, säger Samin.

Själv har han levt hela sitt liv under Putin, något som han betraktar som sorgligt.

– Jag håller inte med om allt som Navalnyj säger, jag är till exempel för en öppen invandrarp­olitik medan ha vill ha införa visum mot centralasi­atiska länder. Men jag vill ha maktskifte. Om Navalnyj blir registrera­d som kandidat i presidentv­alet kommer jag inte att kunna bli hans valarbetar­e, man måste vara myndig. Men jag deltar i hans dörrknackn­ingskampan­jer. Och så har jag övertalat mina föräldrar att skriva på att de stöder honom.

 ?? foto: oksaNa JusJko ??
foto: oksaNa JusJko
 ??  ??
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ?? Michail Samin gick i ett av Moskvas elitgymnas­ier med inriktning på matematik. Men där uppskattad­e man inte hans samhällsak­tivism.
FOTO: OKSANA JUSJKO Michail Samin gick i ett av Moskvas elitgymnas­ier med inriktning på matematik. Men där uppskattad­e man inte hans samhällsak­tivism.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland