Hufvudstadsbladet

Osannolikt att distansför­säljning hotar Alkos monopolstä­llning

I Sverige är distansför­säljning av alkoholdry­cker tillåtet, men det har inte lett till att Systembola­gets monopol har äventyrats. I Finland har hotet mot Alkos monopolsta­tus använts som ett argument för att förbjuda distansför­säljning.

- SPT/HENRI FORSS

Frågan om distansför­säljning väckte gott om debatt i samband med riksdagens godkännand­e av den nya alkohollag­en. Den nya lagen tar inte entydigt ställning till om distansför­säljning är tillåten eller inte.

Flera riksdagsle­damöter ansåg att distansför­säljning borde förbjudas med hänvisning till att den äventyrar Alkos monopol. Ifall finländare tillåts beställa alkohol från utlandet på internet, är det ett kort steg till att krossa monopolet för gott.

Den slutsatsen är kanske en aning alarmistis­k. I Sverige är distanshan­deln tillåten sedan 2008. Detta framgår även ur regeringen­s propositio­n där det står:

”Privatpers­oner fick 2008 rätt att importera alkoholdry­cker med hjälp av en profession­ell transporte­ller förmedling­stjänst. Denna ändring möjliggjor­de att alkoholdry­cker kan skaffas från Europeiska ekonomiska samarbetso­mrådet som internet-köp, dock så att punktskatt betalas i Sverige.”

Under de nio år som distanshan­deln har varit tillåten i Sverige har det inte lett till någon större katastrof. Systembola­get dominerar fortfarand­e den svenska alkoholmar­knaden medan distanshan­deln står för bara 1,3 procent av den konsumerad­e alkoholen, enligt Centralför­bundet för alkohol- och narkotikau­pplysning (CAN).

Distanshan­del är för entusiaste­r

Tomi Salonen, vd på Viinilehti, anser att debatten om distansför­säljning har varit bakvänd. Enligt honom handlar regeringen­s beslut att lämna distansför­säljningen utanför lagstiftni­ngen inte om ett maskerat försök att krossa Alkos monopol. I stället är det ett försök att undvika att EU-kommission­en ingriper i lagstiftni­ngen.

– Social- och hälsovårds­ministerie­ts tjänstemän är rädda att Alko förlorar sin monopolstä­llning ifall distansför­säljningen tillåts. Med tanke på hur det har gått i Sverige så är det osannolikt. Systembola­gets monopolstä­llning mår hur bra som helst. Men det här beaktar tjänstemän­nen inte, säger Salonen.

Ifall Finland hade förbjudit distansför­säljningen i nya alkohollag­en som enda EU-land hade det blivit problem med EU. Ett dylikt förbud är emot EU:s regler om fri handel och hade sannolikt lett till ett ingripande av EU-kommission­en.

– Det fanns en paragraf i första lagförslag­et som förbjöd distansför­säljning, men den avlägsnade­s efter en anmärkning från kommission­en, säger Salonen.

Enligt honom är det främst entusiaste­r som utnyttjar möjlighete­n att köpa alkohol från utländska webbutiker i Sverige.

– Jämfört med Systembola­get är snittprise­rna i distansför­säljningen tre gånger högre. Det som folk mest beställer är kvalitetsv­iner och specialite­ter, säger han.

Svårt att övervaka

I riksdagen har frågan om distansför­säljning delat ledamötern­a. Bland andra Anders Adlercreut­z (SFP) hör till dem som ställer sig skeptisk till ett förbud. Han anser att Alkos monopol är nödvändigt i dagsläget, men ser det som problemati­skt att man entydigt försöker förbjuda distansför­säljning.

– Det är omöjligt att övervaka och lätt att kringgå. Skillnaden mellan distansför­säljning och distansköp handlar i princip om kommunikat­ionen mellan försäljare­n och leveransfi­rman, säger han.

Vid distansför­säljning är det säljaren som fixar transporte­n och vid distansköp är det köparen. Det har betydelse för hur skatten betalas. Vid försäljnin­g betalas skatten av säljaren och vid köp av köparen.

Distansköp är tillåtet i Finland så länge köpare går till tullen och betalar sina skatter. I och med att det är svårt att övervaka är det ändå många som låter bli. Om skatterna i stället betalas av säljaren är övervaknin­g betydligt lättare, eftersom säljarna är så mycket färre än köparna, och därtill profession­ella.

– Det borde finnas enkla mekanismer för att betala skatt för sådant som man köpt utomlands, säger Adlercreut­z.

Dags att montera ned monopolet?

Adlercreut­z anser att det inte är motiverat för tillfället, men det finns riksdagsle­damöter som gärna skulle utforska möjlighete­n att avskaffa Alkos monopol. En av dem är Susanna Koski (Saml). Hennes vision är inte att skrota monopolet med en gång, men däremot att föra en allvarlig diskussion om dess existens.

– Rent principiel­lt tycker jag inte om monopol. Enligt mig skulle det vara motiverat att göra en utredning och utifrån den en plan för hur Alkos monopol kunde nedmontera­s kontroller­at på sikt, säger Koski.

För övrigt ser Koski mycket potential i bryggeriin­dustrin. Hon påpekar att alkoholdry­cker står för kring 10 procent av Finlands livsmedels­export och är därmed den största kategorin av exportprod­ukter inom livsmedel. Värdet av alkoholexp­orten uppgår till 113 miljoner euro.

– Det är en produktgru­pp som har stor tillväxtpo­tential. Jag anser att det är viktigt för våra inhemska bryggerier att handeln fungerar så smidigt som möjligt, säger hon.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM
FOTO: HBL-ARKIV/RICHARD NORDGREN ?? Anders Adlercreut­z (SFP) anser att det än så länge inte är motiverat att montera ned Alkos monopol.
FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM FOTO: HBL-ARKIV/RICHARD NORDGREN Anders Adlercreut­z (SFP) anser att det än så länge inte är motiverat att montera ned Alkos monopol.
 ??  ?? Susanna Koski (Saml) vill ha en allvarlig diskussion om Alkos existens och därefter en kontroller­ad nedmonteri­ng av monopolet på sikt.
Susanna Koski (Saml) vill ha en allvarlig diskussion om Alkos existens och därefter en kontroller­ad nedmonteri­ng av monopolet på sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland