Hufvudstadsbladet

Bitcoinexp­ert: Bara nyttigt att värdet sjunker

Natten till fredagen föll värdet på bitcoin med omkring 20 procent, men kryptovalu­tan har senare återhämtat sig en aning. Efter toppnoteri­ngen den 17 december har värdet dock sjunkit dag för dag.

- PATRIK HARALD

På bara en dryg månad tredubblad­es värdet på bitcoin, fram till toppnoteri­ngen den 17 december. Då kostade en bitcoin tillfällig­t över 19 000 dollar. Sedan dess har värdet sjunkit igen. Natten mot fredagen föll värdet som lägst till omkring 12 500 dollar.

Enligt den finländska bitcoinexp­erten Henry Brade är de senaste dagarnas nedgång en naturlig korrigerin­g efter den kraftiga uppgången – och en välkommen sådan.

– Sådana här korrigerin­gar behövs, eftersom marknaden börjar vara överhettad.

Även om bitcoin är en valuta, används den i allt mindre utsträckni­ng som betalnings­medel. Det som enligt Brade drivit upp värdet under hösten är att kryptovalu­tan blivit ett investerin­gsobjekt som handlas också på traditione­lla marknadspl­atser. Till exempel planerar anrika Goldman Sachs öppna en handelspla­ts för kryptovalu­tor. Det lanseras olika slag av placerings­produkter som bygger på kryptovalu­tan. Dessutom börjar etablerade investerin­gsbolag och fonder enligt Brade ge sig in i bitcoinvär­lden och de omsatta beloppen blir allt större.

– Hela verksamhet­en håller på att flytta till en ny nivå. Flera valutapapp­ershandlar­e har sagt att bitcoin håller på att bli så stort att kryptovalu­tan inte längre går att ignorera.

Samtidigt, säger han, kommer just nu alltför många människor med alltför snabbt och utan att riktigt veta vad de gör, vilket resulterar i bubblor.

I en intervju med Business Insider säger Nobelprist­agaren Paul Krugman att bitcoins värde gynnas av att kryptovalu­tan omges av en sorts mystik och att få förstår vad den egentligen handlar om. Brade håller delvis med. – Det är sant att många investerar i bitcoin i hopp om snabbvinst­er, utan att förstå vad som ligger bakom. De här personerna är också snab- bare att sälja vid en nedgång. Många av dem har hoppat på helt nyligen och har aldrig upplevt några nedgångar. De drabbas lättare av panik än de som varit med länge.

Brade upprepar en gammal sanning, att aldrig investera i någonting man inte förstår.

– Det räcker inte med att titta på den historiska värdeutvec­klingskurv­an.

Vad gäller framtiden tror Brade att bitcoins värdeöknin­g fortsätter, men att svängninga­rna kommer att vara kraftiga innan marknaden stabiliser­as.

 ?? FOTO: EPA/VALDA KALNINA ?? Bitcoinaut­omat i Vilnius, Litauen.
FOTO: EPA/VALDA KALNINA Bitcoinaut­omat i Vilnius, Litauen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland