Hufvudstadsbladet

Elektrisk ål svalde ficklampa

Elektriska ålar gillar metallföre­mål. Begäret efter metall kunde ha betytt döden för ålen Raipe i akvariet i Sealife i Helsingfor­s.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Djurskötar­en tappade en ficklampa i akvariet på Sealife i Helsingfor­s. Misstaget som skedde i onsdags kunde ha slutat ödesdigert för den elektriska ålen Raipe.

Elektriska ålar lamslår sitt byte genom att ge dem en elchock på upp till 600 volt. Därför var det inte omedelbart självklart hur man skulle göra för att få upp den tappade ficklampan ur akvariet där också Raipe befann sig.

Raipe, som har fått sitt namn efter den förre hockeystjä­rnan Raimo Helminen, utnyttjade situatione­n genom att svälja ficklampan. Detta utlöste en sju timmar lång räddningso­peration som involverad­e djursjukhu­set i Vik, vid sidan om Sealifes egen veterinär, som är specialise­rad på fiskar.

Operatione­n var komplicera­d. Det var bland annat oklart vilka redskap som läkarna kunde använda tryggt med tanke på Raipes och sin egen säkerhet. Det var också oklart hur elprodukti­onen ser ut för en elektrisk ål i nedsövt tillstånd.

Allt slutade ändå lyckligt. Veterinäre­n Okko Sukura vid djursjukhu­set kunde plocka ut ficklampan ur Raipe under den halv timme långa operatione­n. Efter operatione­n fick Raipe tilläggssy­re i ytterligar­e en halv timme.

– Alla var rörda när Raipe vaknade upp efter operatione­n, säger Sealifes intendent Markus Dernjatin.

Raipe kan nu bidra till julstämnin­gen på samma sätt som under tidigare jular – genom att förse julgranslj­usen utanför sitt akvarium med ström.

 ?? FOTO: SEALIFE ?? Elektriska ålen Raipe opererades vid djursjukhu­set i Vik.
FOTO: SEALIFE Elektriska ålen Raipe opererades vid djursjukhu­set i Vik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland