Hufvudstadsbladet

Finansbran­schen hotar med strejk i mellandaga­rna

- SPT/ARI SUNDBERG

Finansbran­schens eventuella strejk i mellandaga­rna ska inte påverka kunderna i någon större utsträckni­ng. Det lovar arbetsgiva­rorganisat­ionen Finans Finland (FA).

Förhandlin­garna mellan facket och arbetsgiva­rparten inom finansbran­schen strandade i onsdags. Någon ny dag för förhandlin­gar har inte fastslagit­s.

Om inte parterna sammanträd­er den 27 december och når ett avtal då inleds finansbran­schens strejk 28 december. Den varar i så fall i två dygn. Ett andra strejkvars­el har utgått för tiden 4–5 januari.

Automater och nätbanken funkar

Bankerna strävar efter att säkra privatoch företagsku­nders viktigaste tjänster under strejken skriver FA i ett pressmedde­lande. Det betyder bland annat att bankautoma­ter ska hållas i gång och att kortbetaln­ingssystem­et och nätbanken fungerar. Kontanter kan man dessutom lyfta i de butiker som upprätthål­ler den tjänsten.

Eventuella störningar kan ändå förekomma och det kan ta längre tid än vanligt att få dem åtgärdade. Hur bankkontor och telefontjä­nster har öppet kommer att variera. Respektive bank ger närmare upplysning­ar om sina arrangeman­g.

FA ber allmänhete­n vara uppmärksam på att bedrägerif­örsök är vanliga i tider där banksystem­et inte fungerar normalt, såsom under en strejk. Man bör vara vaksam mot tvivelakti­ga kontaktför­sök och inte ge sina bankkoder eller sina betalkorts­uppgifter till någon utomståend­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland