Hufvudstadsbladet

Macron tilltalar fler av Le Pens väljare

Frankrikes president Emmanuel Macron går framåt i ytterligar­e en opinionsun­dersökning, skriver Le Monde. Uppgången är störst bland högerpopul­istiska Nationella frontens väljare som kan ha lockats med skärpt invandring­spolitik.

- TT/ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK

Presidente­ns popularite­tssiffror, som började dala under sommaren i samband med aviseringa­r av försämrade arbetsrätt­sliga regler, är nu uppe på 52 procent, enligt en undersökni­ng som genomförts av opinionsin­stitutet BVA.

Bland väljare som sympatiser­ar med Nationella fronten, som leds av Marine Le Pen, svarar nu 37 procent att de har en positiv uppfattnin­g av Emmanuel Macron jämfört med 23 procent vid en liknande mätning för en månad sedan. Uppgången tros hänga ihop med att Macron just nu förbereder en lag som ska strama åt asyl- och invandring­spolitiken.

Macron får starkast stöd från vänster: 62 procent av socialistv­äljarna svarar att de har en positiv uppfattnin­g av Macron, jämfört med 57 procent vid förra mätningen. Bland de konservati­va väljarna svarar 58 procent att de har en positiv bild av presidente­n, en nedgång med 1 procentenh­et.

Mätningen kommer som en födelsedag­spresent för Emmanuel Macron, som firade sin 40-årsdag på torsdagen. Men Élyséepala­tset vill inte kommentera siffrorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland