Hufvudstadsbladet

Försök till Syrienmöte i Sotji

Enligt FN-medlaren Staffan de Mistura har stridande parter i Syrien enats om en ”arbetsgrup­p” med sikte på att släppa fångar. Den syriska regimen ska också träffa opposition­en vid ett försök till en ”kongress” i ryska Sotji den 29–30 januari.

- TT-AFP-REUTERS

Ännu är det inte klarlagt vilket mandat arbetsgrup­pen för fångar ska ha eller vilka av Syriens alla stridande parter som stöttar den. Men den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura ser det som ett ”berömvärt” steg mot ett eventuellt fredsavtal för Syrien. FN-medlaren kom med nyheten i samband med gårdagens omgång av fredssamta­len som förs i Kazakstans huvudstad Astana.

Den syriska Assad-regimens allierade Ryssland och Iran har tillsamman­s med Turkiet stått värd för diskussion­erna, som förs parallellt med de FN-ledda samtalen i Genève i Schweiz. Några opposition­sgrupper deltar också.

Nu står det också klart att den syriska regimen ska träffa opposition­en vid ett försök till en ”kongress” i ryska Sotji den 29–30 januari. Dit har 33 syriska grupper och politiska partier bjudits in, men mötet har skjutits upp. Turkiets invändning­ar mot att vissa kurdiska grupper bjudits in har varit ett stort hinder, och det är fortfarand­e oklart vilka som ska delta den 29–30 januari.

Nu säger de Mistura att Sotji-samtalen bör bedömas utifrån deras förmåga att tillföra något till processen i Genève – vars senaste samtalsrun­da kapsejsade den 14 december.

Då attackerad­es de Mistura kraftigt av Syriens FN-ambassadör Bashar al-Ja’afari för uttalanden om att Ryssland bör trycka på för att Damaskus ska acceptera att val hålls och en ny konstituti­on införs.

Graden av enighet var i vanlig ordning begränsad även i Astana. Rebellgrup­perna brännmärkt­e den syriska regimen för att samarbeta med det som finns kvar av terrorgrup­pen IS.

Nu attackerar al-Ja’afari närvaron av amerikansk­a och turkiska trupper i Syrien – trots att Ryssland och Iran godtagit att turkisk militär är där.

– Vi kräver det omedelbara och villkorslö­sa tillbakadr­agandet av utländska trupper från vårt territoriu­m, säger al-Ja’afari.

Vi kräver det omedelbara och villkorslö­sa tillbakadr­agandet av utländska trupper från vårt territoriu­m. Bashar al-Ja’afari Syriens FN-ambassadör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland