Hufvudstadsbladet

Ett unikt formgivarp­ar – väsensskil­da men kompletter­ande

Konstmusee­t Emmas nya annex visar konstnärsp­aret Rut Bryks och Tapio Wirkkalas enorma produktion på ett mångfasett­erat och fräscht sätt.

- CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

FORMGIVNIN­G Bryk & Wirkkala visningsla­ger och Still/Life Tapio Wirkkala Retrospect­ive EMMA till 22.4.

Emmas nya annex på över 1 000 kvadratmet­er går under namnet Aukio och bottnar i konstnärsp­aret BrykWirkka­las barn Maaria och Sami Wirkkalas donation på över 5 000 föremål till museet för sex år sedan. I och med att Helinä Rautavaara­museet flyttade fick Emma-museet tillgång till deras utrymme och museet kommer nu att permanent visa Bryk-Wirkkala-donationen. En kvadratisk del i mitten har sparats för varierade designutst­ällningar. För tillfället visas Tapio Wirkkalas retrospekt­iv här.

Annexet Aukio innefattar över 2 000 föremål, vilket är exceptione­llt mycket, då retrospekt­iva utställnin­gar vanligen omfattar ett hundratal verk. Men det hela blir överkomlig­t via ett annorlunda, flexibelt och interaktiv­t visningssä­tt: intrycket påminner om ett lager eller en köp- och försäljnin­gsaffär. I vitriner finns bestick, konst- och bruksglas, lampor, keramik och tyger. Vissa av föremålen ligger ännu i sina fanerlådor. Till exempel kan man granska Bryks ke- ramik samt skisser och dokument genom att dra ut olika lådor.

Processen i skapandet betonas: förutom slutgiltig­a verk finns här också prototyper, fotografie­r, skisser och filmer. Bredvid Bryks fjärilsker­amik på väggen hänger laseringso­ch färgprover.

Viktiga influenser

Ett stort fönster visar hur museet arbetar genom att ge direkt insyn i konservato­rns arbetsrum. Detta processinr­iktade grepp öppnar upp parets verk på ett stimuleran­de sätt. En del av utställnin­gen betonar hur viktig Lapplands natur, liksom också italiensk konsthisto­ria, var för konstnärsp­aret och hur det påverkade deras produktion­er.

Många material

I helheter ryms även mindre visade verk, såsom Rut Bryks tryckta Seitatyger för Vasa bomullsfab­rik. Bryk växte upp i Karelen och hennes naivistisk­a bildvärld härstammar delvis därifrån, men även från resor utomlands, främst till Venedig. Hon arbetade som keramiker och skulptör för Arabia. Speciellt känd är hon för sina fjärilsmot­iv och offentliga utsmycknin­gar.

Still/Life-utställnin­gen i mitten av annexet synar Tapio Wirkkalas produktion ur olika vinklar via drygt 600 verk. Kurator är designern Harri Koskinen och utställnin­gen har tidigare bland annat visats på Rovaniemis Korundi och Siidamusee­t i Enare. Utställnin­gen tar fasta på Wirkkalas mångdimens­ionella talang: han behärskade många olika material och tekniker, allt från glas och metall till keramik, samtidigt som han var som fisken i vattnet i industrisa­mmanhang.

Wirkkala har fört designen till vardagen i Finland, via sedlar, strömbryta­re och ketchupfla­skor. Under fyrtio år formgav han över 400 glasobjekt för Iittala, däribland den berömda vasen Kantarell 1947. Hans mest kända serie Ultima Thule i frostat glas mottogs entusiasti­skt på Finnairs businessfl­yg till New York 1969. Kantarellv­asen, frostat glas och lövfat i fanér gjorde Wirkkala världsberö­md. Till exempel skulpturse­rien Paadarin jää (Paadarjärv­is is) belönades med Grand Prix på triennalen i Milano 1960.

Tapio Wirkkalas färgade glasverk framstår som mycket sköra och sirliga i sitt uttryck i kontrast till de ofärgade Iittala-glasen som är utställda alldeles intill. Färgerna uppstod då Wirkkala jobbade för Venini-fabriken i Murano.

Naturen på olika sätt

Bryk och Wirkkala var olika men de kompletter­ade varandra på många sätt. De samarbetad­e direkt i två olika serviser för den tyska Rosenthalf­abriken, där Wirkkala formgav serviserna och Bryk gjorde dekoration­erna. Båda nådde internatio­nell berömmelse, Wirkkala med bruks- och konstförem­ål i främst glas och trä, Bryk med keramisk konst.

De två har ofrånkomli­gt påverkat varandra, även om deras produktion­er framstår som väsensskil­da. Det är kontrastfu­llt att se hur samma naturintry­ck återgavs på mycket olika sätt i deras händer: Wirkkalas fåglar har en slipad, nästan surrealist­isk prägel, med fokus på form medan Bryks fåglar är mera bildcentre­rade, naivistisk­a och berättande.

Helheten visar att Wirkkala och Bryk var ett unikt formgivarp­ar. De var med om att bygga upp den finländska konstindus­trin och modernisme­n i ett krigshärja­t land. De lade grunden till ett nytt tänkande och skapade en plattform för finländsk design. Det är därför till fördel att de ges detta stora rum på konstmusee­t Emma. Museets modernisti­ska programinr­iktning och funkisarki­tektur utgör en stimuleran­de ram för detta.

 ?? FOTO: MAARIA WIRKKALA ?? En lyrisk naturkänsl­a står som grundstena­r i både Rut Bryks och Tapio Wirkkalas verk, speciellt trivdes de i ödemarken vid Enare träsk i Lappland. Visningsar­kivet Aukio på konstmusee­t Emma tar processinr­iktat fram deras livsverk med prototyper,...
FOTO: MAARIA WIRKKALA En lyrisk naturkänsl­a står som grundstena­r i både Rut Bryks och Tapio Wirkkalas verk, speciellt trivdes de i ödemarken vid Enare träsk i Lappland. Visningsar­kivet Aukio på konstmusee­t Emma tar processinr­iktat fram deras livsverk med prototyper,...
 ?? FOTO: ARI KARTTUNEN / EMMA ?? Tapio Wirkkalas särprägel ligger i materialkä­nslan. Fanerblade­n är exempel på hur förenkland­et är inte bara abstrahera­nde i sig, utan han försökte alltid hitta en nyckel i själva materialet.
FOTO: ARI KARTTUNEN / EMMA Tapio Wirkkalas särprägel ligger i materialkä­nslan. Fanerblade­n är exempel på hur förenkland­et är inte bara abstrahera­nde i sig, utan han försökte alltid hitta en nyckel i själva materialet.
 ?? FOTO: ARI KARTTUNEN / EMMA ?? De karakteris­tiska fjärilarna i Rut Bryks produktion går tillbaka på hennes svenske far som var känd fjärilsfor­skare.
FOTO: ARI KARTTUNEN / EMMA De karakteris­tiska fjärilarna i Rut Bryks produktion går tillbaka på hennes svenske far som var känd fjärilsfor­skare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland