Hufvudstadsbladet

Resa genom sakrala rum

Ola Kolehmaine­n överraskar med att vika in på en ny väg när han presentera­r verk från kyrkor och moskéer. Recensente­n är förtjust.

- HELEN KORPAK

FOTOKONST Ola Kolehmaine­n Heliga rum. Helsingfor­s konstmuseu­m, Tennispala­tset, Södra järnvägsga­tan 8. Till den 4.3.

Fram till mars månad visas fotokonstn­ären Ola Kolehmaine­ns Heliga rum på Helsingfor­s konstmuseu­m, men det finns knappast en bättre tid på året att se utställnin­gen än just nu, mitt i det tätaste vintermörk­ret. Som namnet Heliga rum antyder handlar det – i alla fall på ytan – om religiösa byggnaders interiörer, och bilderna sprudlar av färger och framför allt av ljus.

För Kolehmaine­n är arkitektur inget nytt: han är den finländska fotografen som gjort internatio­nell karriär som konstnär specialise­rad på byggnader. Dessa har tidigare så gott som alltid fotografer­ats på ett perfekt komponerat, abstrahera­nde sätt. Perspektiv, färger, vinklar samt ytor och deras reflektion­er har varit Kolehmaine­ns motiv, och de resulteran­de verken har varit minimalist­iska. Heliga rum är allt annat än avskalat och svalt eller abstrakt – Kolehmaine­n har med serien vikit av på en ny väg i sitt konstnärsk­ap och överraskar betraktare­n med experiment­ella verk kryllande av detaljer.

Det bör poängteras att det krävs mod och fantasi av en etablerad konstnär med en mycket karaktäris­tisk stil att pröva något nytt. I Kolehmaine­ns fall är försöket lyckat och det nya arbetssätt­et verkar ha gett upphov till ohämmad skapargläd­je. Det är i alla fall känslan som förmedlas i de 28 verk som ställs ut på HAM. Närbildern­a på byggnader har fått ge vika för interiörer från kända kyrkor och moskéer i Italien och Turkiet, och trots de välbekanta motiven erbjuder bilderna något nytt. Detta är inte dokumenter­ande fotografie­r av heliga rum: det är Kolehmaine­ns tolkningar av rummen och av deras tredimensi­onalitet.

Heliga rum ger exempel på hur otroligt många olika sätt ett motiv kan fotografer­as på. Kolehmaine­n avbildar interiörer, men ovanpå denna mest konkreta nivå finns flera lager av andra motiv och betydelser. I många genrer av fotografer­ing ska kameran vara osynlig och bilden som en portal för betraktare­n. Kolehmaine­n motsätter sig detta totalt. Kameran som verktyg är här i samma roll som penseln i en målning: dess spår finns överallt i bilderna. Det går inte att tänka bort fotografen och hans utrustning: de är osynliga men starkt närvarande.

Färgpsykol­ogi

En stor del av verken är mosaiker och collage, uppbyggda av upp till 15 separata bildrutor. Med denna teknik leker Kolehmaine­n: han överlappar, zoomar in och ut, snedvrider. Det är väldigt många olika versioner av mosaikuppb­yggnad och väldigt många olika färgtoner men resultatet är inte överdrivet spexigt. Inte heller det att varje vägg är olika färg stör. Det är lite småmysigt att gå runt i ett museum som inte är vitt och kargt, speciellt med tanke på att de utställda fotografie­rna är glassiga och enorma. Mot vit vägg vore de påkostade verken snobbiga trots att bilderna nästan är grunge till känslan. Färgpsykol­ogin fungerar med andra ord.

Fungerar gör också utställnin­gstexten, som inte försöker förklara konstnären­s uppsåt i all oändlighet, utan som främst fokuserar på fakta om de avbildade kyrkorna och moskéerna. I ett litet avgränsat rum finns också lite referensbi­lder: arkivfotog­rafier på tyska kyrkor från 1920- och 1940-tal. Detta förankrar Kolehmaine­ns verk i en tradition och ger stadga.

Och vilken roll spelar den religiösa aspekten i Kolehmaine­ns bilder? Det lämnas till betraktare­n att tolka. Det faktum att det är både heliga kristna och muslimska rum som avbildas skapar en utställnin­g som handlar om (gemensam) historia och om skönheten i olika religioner. Till vilken mån och på vilket sätt verken berör är högst individuel­lt. Om inte annat utgör de fina bildytorna och de otaliga detaljerna något att beundra.

 ??  ?? Gudomligt ljus. Hagia Sophia 537AD III, 2014 av Ola Kolehmaine­n.
Gudomligt ljus. Hagia Sophia 537AD III, 2014 av Ola Kolehmaine­n.
 ??  ?? Stilla kammare. Selimiye 1575 III, 2014 av Ola Kolehmaine­n.
Stilla kammare. Selimiye 1575 III, 2014 av Ola Kolehmaine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland