Hufvudstadsbladet

”Det finns inget utrymme för den arga kåta funkisen”

Hur skulle blivande föräldrar reagera om fosterdiag­nostiken kunde förutsäga homosexual­itet hos barnet? Skulle det framstå som ett godtagbart skäl att göra abort? De intellektu­ellt funktionsh­indrades kamp mot samhällets uteslutnin­gsmekanism­er ligger minst

-

Förtryckan­de maktstrukt­urer är svåra att göra sig av med. Vid vissa punkter i historien kan det se ut som om de försvinner, men egentligen har de bara ändrat form. Till exempel brukar man säga att den europeiska dominansen över Afrika inte tog slut bara för att en massa afrikanska länder blev självständ­iga. Strukturer som suger ut afrikanska ekonomier och förtrycker icke-vita människor över hela världen finns kvar.

Ungefär så kunde den postkoloni­ala forsknings­traditione­n beskrivas. Det är med inspiratio­n från den som forskaren Niklas Altermark analyserat hur människor med intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar fortfarand­e är underordna­de i samhället, trots att man i väst sedan länge slutat upp med att låsa in dem på institutio­ner. Altermark talar därför om nuläget som postinstit­utionellt.

Precis som i fallet med kolonialis­men spökar föreställn­ingar om ett ständigt civilisato­riskt framåtskri­dande i bakgrunden. Enligt Altermark finns det en ”stor berättelse” som vi – medier, beslutsfat­tare, ”normalfung­erande” – gärna berättar för varandra, för att sedan kunna ge oss själva en liten klapp på axeln. Den här berättelse­n går ut på att de gamla institutio­nerna med gallerföns­ter och spännbälte­n var hemska ställen där människor spärrades in, drogades och glömdes bort, men att en framsynt politisk kamp resulterat i en sorts frigörelse som gjort gårdagens hemskheter till historia.

– I någon mening är den här berättelse­n sann. Mitt syfte med att problemati­sera den är inte att jag tycker att det var bättre förr. Men jag tror att vi också måste berätta andra historier. Vi måste fråga vilken makt den här historien utövar över vårt tänkande, säger Altermark.

Han har i sin forskning gjort intervjuer med såväl personal på gruppboend­en som med personer med funktionsv­ariationer. Mestadels har han jobbat i Sverige, men med stöd av internatio­nella jämförelse­r kan han i en viss utsträckni­ng också tala generellt om förhålland­ena i västvärlde­n då han föreläser för en finländsk publik i Helsingfor­s. Och vad gäller huvuddrage­n i hans resonemang finns det mycket lite som talar för att grundstruk­turerna skulle se radikalt annorlunda ut i Finland.

Begränsat medborgars­kap

Altermark säger att han tycker sig se ett samhälle som både lovar och begränsar medborgars­kapet för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning.

– Man talar om hur inkluderan­de man är, även om det inte är så i realiteten.

– Varje gång vi konstruera­r ett narrativ, måste vi utesluta ett alternativ­t narrativ. Om vi säger att Sverige blev en demokrati 1921, utesluter vi berättelse­n om att många människor med mentala funktionsh­inder fick rösträtt först 1989.

I Finland hör det till den nationella berättelse­n att kvinnor (liksom också merparten av arbetarkla­ssens män) fick rösträtt 1906. Här dröjde det till 1972 innan den omyndigför­klaring som uteslöt människor med intellektu­ell funktionsn­edsättning ur demokratin slopades.

På motsvarand­e sätt är historien full av försök att utesluta grupper ur samhället eller mänsklighe­ten. Ofta talas det om hur dessa försök drabbat icke-vita eller kvinnor. Men vad gäller personer med intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar verkar avgränsnin­gen, i alla fall i en viss mening, sitta ännu djupare genom upplysning­sfilosofer­nas envisa fokus på det som kallas ”förnuft”. John Locke, Immanuel Kant, John Stuart Mill, David Hume... alla skriver specifikt om förnuft – och om ”frånvaron av förnuft”.

– För filosofitr­aditionen är det förnuftet som skiljer oss från andra varelser. De gör att människor som inte uttrycker sig eller beter sig på ett sätt som uppfyller måttstocke­n blir problemati­ska för de filosofisk­a systemen. Det här finns inbyggt i de idémässiga grundvalar­na för vårt samhälle.

All forskning visar att personer med Downs syndrom kan leva ett liv med lika hög livskvalit­et som alla andra. Niklas Altermark

Gladhetsno­rmen

Så hur ser makten ut i dag? Ja, den är förstås flytande och beroende på växlande kontexter och relationer. Men Altermarks tes är att den ofta är svår att vidkänna över huvud taget.

– I de texter jag tittat på beskrivs den makt som finns som en anomali, något kvardröjan­de ur det förflutna. Det innebär också att vi aldrig kan se dess systematik.

Men att ramarna kan vara väldigt snäva är lätt att se när Altermark beskriver vilka bilder som används för att gestalta utveckling­en från då till nu i allt från kommunala verksamhet­sberättels­er till tv-program. De gamla bilderna av institutio­naliserade människor kontraster­as mot bilder av funkis-personer som påfallande ofta är glada – eller till och med lite gulliga – då de bereds utrymme i offentligh­eten.

– Människor med intellektu­ella funktionsh­inder är inte alltid glada. Men man ser dem som en sorts barn, med ett begränsat känsloregi­ster. Det finns inget utrymme för att visa upp den arga funkisen, den ångestdrab­bade funkisen, den fulla funkisen eller den kåta funkisen.

Samtidigt, konstatera­r Altermark, visar annan forskning att människor med intellektu­ella funktionsh­inder är en socioekono­miskt utsatt grupp med färre vänner än andra. På det hela taget är ”makten” något som majoritets­samhället har svårt att kännas vid. Men medan vi avfärdar den repressiva makten som en anomali, verkar vi vara ganska blinda för den makt som snarare handlar om att ”producera goda medborgare”.

– I de intervjuer jag gjort beskriver sig personalen på gruppboend­en genomgåend­e som uppfostran­de, de reproducer­ar samhällets rådande normer om hur man ska vara som god medborgare. Men paradoxalt nog är normerna ofta annorlunda än för så kallade normalfung­erande. Jag har pratat med människor som under intervjun bälgat i sig fyra, fem koppar kaffe, men samtidigt säger att någon annan inte bör dricka mer än tre koppar om dagen för att ”det inte är bra för dem”.

Fosterdiag­nostik

Som så ofta när de handlar om modernitet, makt och undertryck­ta grupper är i synnerhet sexualitet­en ett slagfält.

– Förr kontroller­ade vi funktionsh­indrades sexualitet genom att steriliser­a dem eller hålla människor av olika kön åtskilda. Men att vi slutat med det betyder inte att vi slutat att kontroller­a den här gruppens sexualitet: ”Ska du träffa din pojkvän ska

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Niklas Altermark.
FOTO: CATA PORTIN Niklas Altermark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland