Hufvudstadsbladet

Handarbets­ivism gör det vardagliga politiskt

- MAIJA HURME maija.hurme@ksfmedia.fi

Stygn för stygn skapas helt nya hustavlor. I stället för ”Egen härd, guld värd” eller ”Tala är silver, tiga är guld” kan det nu stå ”NEJ betyder NEJ” eller ”Pojkar är (pojkar) ansvariga för sina handlingar”. HBL bjuder på några korsstygns­mönster. Lägg ner din telefon, ta fram nål, tråd och tyg, och koncentrer­a dig på budskapet.

Det började med Donald Trumps ”grab them by the pussy”-uttalande från 2005 som kom ut 2016. Aktivisten och feministen Shannon Downey i Chicago gjorde då ett korsstygn med texten ”Boys will be (boys) held accountabl­e for their fucking actions”. Bilden blev en viral hit, som spreds explosions­artat på sociala medier, speciellt efter Harvey Weinstein-skandalen. Politiska korsstygn hade funnits redan före det, men nu nådde broderande­t nya nivåer.

Korsstygns­aktivismen­s effekt bygger på igenkännin­g och humor. De husmoderli­ga, noggrant utförda hustavlorn­a som hyllar traditione­lla värden och kvinnans plats i hemmet: i köket, helst tyst, är bekanta för de flesta. Att brodera politiska budskap på en plats reserverad för det traditione­lla är att ta tillbaka makten. Att brodera är långsamt, meditativt, och det finns tid att fundera över orden, de enskilda bokstävern­a, meningen med citatet. Arbetet med nålen är också ett ypperligt tillfälle att ge utlopp för sina aggression­er, sticka in nålen i det vita tyget, utan att fysiskt skada någon. Korsstygns­arbetena är både radikala och ofarliga på samma gång.

Svenska kvinnoförb­undet plock- ade några favoriter ur uppsjön av feministis­ka korsstygns­arbeten. Mellan traditione­lla ornament lyser orden: Patriarkat­et kan skada din hälsa. En annan har en ram i gulaste gult, och med snirkliga bokstäver står det Women are not machines that you put kindness coins into until sex falls out. Förbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren berättar att hennes personliga favorit bland feministis­ka citat är det Birgitta Ohlsson brukar använda för att lyfta fram hur viktigt det är för kvinnor att ha en egen ekonomi: Cash is Queen. Mönstren till några feministis­ka korsstygn kan du ladda ner i pdfformat på HBL.fi

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Den här enkla hustavlan broderar du på en kväll eller två. Använd tre trådar av de sex trådar som brukar finnas i broderings­tråd, så blir det inte för tjockt.
FOTO: RICHARD NORDGREN Den här enkla hustavlan broderar du på en kväll eller två. Använd tre trådar av de sex trådar som brukar finnas i broderings­tråd, så blir det inte för tjockt.
 ??  ?? En utvecklad version av citatet Nej är nej av den svenska sexupplysa­ren Inti Chavez Perez: ”Folk brukar säga att våldtäkt är sex när någon sagt nej. I själva verket är våldtäkt sex utan ja.”
En utvecklad version av citatet Nej är nej av den svenska sexupplysa­ren Inti Chavez Perez: ”Folk brukar säga att våldtäkt är sex när någon sagt nej. I själva verket är våldtäkt sex utan ja.”
 ?? FOTO: MAIJA HURME ?? ”Det finns ett speciellt ställe i helvetet för kvinnor som inte stöder varann” kan vara ett handarbete för mysiga kvällar framför brasan.
FOTO: MAIJA HURME ”Det finns ett speciellt ställe i helvetet för kvinnor som inte stöder varann” kan vara ett handarbete för mysiga kvällar framför brasan.
 ??  ?? ”Cash is queen”. För att visa på vikten av egna pengar.
”Cash is queen”. För att visa på vikten av egna pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland