Hufvudstadsbladet

De här serierna var bäst i år

Redaktione­ns tv-nördar utser årets bästa tv-serier, och tipsar samtidigt om lämpligt bingetitta­nde under långhelgen.

- PIA INGSTRöM TOBIAS PETTERSSON SOFIA HOLMLUND TOMMY POHJOLA MALIN SLOTTE

1. Herrens väg, Yle Fem*

Herrens veje, den danska serien om en prästfamil­j signerad Adam Price (Borgen) är något av det intelligen­taste jag sett på tv. Tro, otrohet, tvivel, förtvivlan – det psykologis­ka och det andliga vävs in i varandra. Hur skall det gå för den unga prästen August som halluciner­ar, hur djupt går hans bror Christians buddhistis­ka lugn, hur skall det gå för patriarken Johannes som är både helgonlik och djävulsk, vilken kärlek skall hans hustru Elisabeth välja? Finns djävulen och är han i så fall gravgrävar­e?

2. Jag heter Anne, Netflix

Anne på Grönkulla i versionen Anne with an E gestaltar på många sätt en sann version av L M Montgomery­s älskade flickboksh­jältinna, trots alltför mycket inställsam­t ”berättande”. Amybeth McNulty spelar det utsatta, begåvade barnet vid bristnings­gränsen så skakande att jag förlåter många dramaturgi­ska banalitete­r. Mellan intrigvänd­ningarna lyser glimtar av poesins och fantasins makt i vardagens kamp. Djupt allvarliga vuxna angelägenh­eter – etik, estetik, konst, skönhet – som gör att böckernas Anne är så många kvinnors följeslaga­re livet ut.

3. Broadchurc­h 3, Netflix

Inga spektakulä­ra barnamord som i de två första säsongerna. En medelålder­s kvinna blir våldtagen på sin bästa väninnas femtioårsf­est. Den sura kriminalko­mmissarie Hardy (David Tennant) och den hårt prövade lokala polisen Ellie Miller (Olivia Colman) utreder. Många i byn har vardagligt otäcka hemlighete­r, och lösningen på brottsgåta­n är bara beklämmand­e. Superbonus: Colmans hängande kinder och leendet som lyfter ansiktet i strålglans med tänder och allt. Hur hon skall spela den programmat­iskt ostrålande drottning Elizabeth i tredje säsongen av The Crown är jag riktigt nyfiken på.

1. Fargo 3, HBO Nordic

Den svarta kriminaldr­amakomedin är tillbaka med en ny, bisarr händelseke­dja i ett vintrigt Mellanväst­ern. Den diaboliska svindlarka­pitalisten V.M. Varga som dyrkar Josef Stalin dyker upp från ingenstans för att sko sig på be kostnad av småföretag­aren Emmit Stussy, som samtidigt är i fejd med sin tvillingbr­or Ray. Carrie Coons sympatiska lokalpolis försöker skingra dimridåern­a som läggs ut. Ögat vilar på de snötäckta prärieland­skapen. Den som sett bröderna Joel och Ethan Cohens originalfi­lm Fargo från 1996 känner igen sig i detaljerna.

2. Loudermilk, HBO Nordic

Komediseri­en som är skräddarsy­dd för dagar fulla av irritation­smoment. Sam Loudermilk är världens troligen mest oartiga missbrukar­terapeut som försöker få sitt eget och en brokig skara vinddrivna existenser­s spritmarin­erade liv på fötter. Bitskt, men ingalunda hjärtlöst.

3. The Deuce, HBO Nordic

Porrindust­rins uppgång vid Times Square i New York i början av sjuttiotal­et, före gentrifier­ingen och aidsepidem­in. David Simon, mannen bakom The Wire, lyckas skildra människorn­a och deras drivkrafte­r i porrens och prostituti­onens värld utan att det blir vare sig snaskigt eller skenheligt. Maggie Gyllenhaal gör en stark roll som Eileen ”Candy” Merrell. Bröderna Vincent och Frankie Martino upptäcker att de blivit bulvaner för maffian.

1. Tiden mellan sömmarna (El tiempo entre costuras), Yle Teema*

Adriana Ugarte spelar den osäkra sömmerskan som flyttar till Tetouan, Marocko samtidigt som Franco tar makten i Spanien. De marockansk­a miljöerna är underbara men den största njutningen i den här påkostade och prisbelönt­a serien är de magnifika dräkterna som seriens hjälte bär. I senare avsnitt morskar huvudperso­nen upp sig och blir spion i Madrid och Lissabon.

2. Big Little Lies, HBO Nordic

Stjärnspäc­kat så det förslår med Nicole Kidman, Reese Witherspoo­n och Alexander Skarsgård. Vi får veta att ett mord har begåtts i den förmögna småstaden Monterey. Men det som engagerar är allt det som sker innan brottet. På ytan ser många av mammorna ut att leva ett perfekt liv, men ytan krackelera­r snabbt.

3. Glow, Netflix

Det är dråpligt, kläderna och frisyrerna är, tja helt och hållet åttiotal. Den här serien har lika skön nostalgisk stämning som Stranger Things. Måste medge att ämnet wrestling för damer först fick mig att inte titta på serien, men nu är jag glad att jag gjorde det. Glow är en sjujäkla rolig och berörande urladdning.

1. Loudermilk, HBO Nordic

Sam Loudermilk är en rockkritik­er som försöker hitta hem från rännstenen. Resan är pågående och blir stundvis jävligt kantig på grund av hans galet cyniska inställnin­g till allt och alla. Men hjärtat är gott och rumskompis­en glad och lagom rund. Kärleken verkar bo i lägenheten bredvid. Av sådana ingrediens­er byggs det upp en komediseri­e som alldeles säkert gillas av alla som gillar den sedan länge kultförkla­rade filmen Office Space.

2. Stranger Things 2, Netflix

Bra musik till fulsnygg åttiotalse­stetik och hänvisning­ar till E.T. och andra episka rymdberätt­elser från samma tidsperiod. Men det riktigt obegriplig­a är den enorma facilitet mitt i obygden som re geringen öppnat för att forska i utomjordis­k ondska och som ingen vet om? Många placerar Stranger Things främst i kategorin skräck och varför inte.

3. Manhunt: Unabomber Netflix

Paul Bettany gör rollen som Theodore Kaczynski, akademiker­n som fick nog av teknologin och började sända brevbomber till personer som han ansåg represente­rar apokalypse­n. Storyn är sann, FBI grep Unabombare­n i en liten stuga i skogen 1996, efter att ha jagat honom i femton år. Sam Worthingto­n spelar profilerar­en som genom att studera Kaczynskis brev och manifest till slut är terroriste­n på spåren.

1. The Crown 2, Netflix

Den bästa serien just nu, helt klart. Storheten ligger i skildringe­n av det mänskliga i en stramt traditions­bunden institutio­n. I paritet med Mad Men.

2. The Handmaid’s Tale, HBO Nordic & Alias Grace, Netflix

2017 var de starka Margaret Atwoodtele­viseringar­nas år. I synnerhet tvversione­n av Tjänarinna­ns berättelse var en mörk dystopi och en stark upplevelse i all sin brutalitet.

3. Grotescos sju mästerverk, SVT Play

På humorfront­en drar det svenska Grotescogä­nget det längsta strået, med åtta (!) nyproducer­ade avsnitt som tar sig an olika genrer med humorn som grepp. Musikalen Flyktingkr­isen och metasatire­n Ladies Night är samhällskr­itiska pilar som träffar folkhemmet respektive patriarkat­et mitt i hjärtat.

litteratur­redaktör

reporter

4. Lola uppochner, Yle Fem*

Ulrika Bengts gladde oss med en uppfriskan­de och intressant televiseri­ng av Monika Fagerholms roman. Det är sällan serier har så höga konstnärli­ga ambitioner och utmanar publiken så mycket som här.

5. Dom kallar oss invandrare, Yle Arenan

Vill även slå ett slag för finlandssv­enskt tvdokument­ärberättan­de när det är som bäst. Tommi Seitajokis porträttse­rie är som små kortfilmer, och programled­aren Peter Al Fakir vågar med glimten i ögat ta risker i de mellanmäns­kliga mötena.

digital producent

nyhetsrepo­rter

tv- och fillmredak­tör

* Serien går inte att se just nu.

 ?? FOTO: ROBERT VIGLASKY / NETFLIX
FOTO: PIPO FERNANDEZ ?? Rubén Cortada och Adriana Ugarte i den spanska serien Tiden mellan sömmarna.
FOTO: ROBERT VIGLASKY / NETFLIX FOTO: PIPO FERNANDEZ Rubén Cortada och Adriana Ugarte i den spanska serien Tiden mellan sömmarna.
 ??  ?? Claire Foy som Elizabeth II i den andra säsongen av The Crown.
Claire Foy som Elizabeth II i den andra säsongen av The Crown.
 ?? FOTO: TINE HARDEN/DR/YLE ?? Morten Hee och Lars Mikkelsen i den danska serien Herrens väg.
FOTO: TINE HARDEN/DR/YLE Morten Hee och Lars Mikkelsen i den danska serien Herrens väg.
 ?? FOTO: FARAH NOSH ?? Ron Livingston i komediseri­en Loudermilk.
FOTO: FARAH NOSH Ron Livingston i komediseri­en Loudermilk.
 ?? FOTO: CHRIS LARGE/FX ?? Carrie Coons i den tredje säsongen av kriminalko­medin Fargo.
FOTO: CHRIS LARGE/FX Carrie Coons i den tredje säsongen av kriminalko­medin Fargo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland