Hufvudstadsbladet

”Folk tvingas gå under jorden”

Nya dagcenter erbjuder råd och en stund i värmen.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

I Helsingfor­s har det här året två nya dagcenter öppnats för papperslös­a och andra som håller på att falla mellan stolarna. Antalet papperslös­a ökar, men det handlar inte bara om asylsökand­e som fått avslag, utan också folk som av en eller annan anledning kommit hit för att skapa sig ett nytt liv. Bland dem märks bland annat personer som redan har asyl i något sydeuropei­skt land som inte kunnat förse dem med jobb eller tak över huvudet.

På centren har man snappat upp svaga signaler om att myndighete­rna nu skärper greppet.

– Det finns ganska många ex- empel, säger Eva Kuhlefelt på Röda Korset. Vi har ett system som rätt effektivt tvingar folk att gå under jorden.

Till julen för 33 år sedan kom den irländska musikern Bob Geldof på att göra en välgörenhe­tsplatta för att lindra en då pågående hungersnöd i Etiopien. Med Sting och Spandau Ballet som de första som hakade på spelade man 1984 i all hast in låten Do they know it’s Christmas? – i hastighete­n lite väl lik signaturme­lodin till en då känd brittisk polisserie.

Flera stora välgörenhe­tsprojekt av samma slag har följt och popindustr­in har inte varit obetydlig i att påminna om globala problem.

Ingenting kan däremot ha varit mera fel än utgångspun­kten om huruvida etiopierna ”vet att det är jul”. Ingenstans i Afrika har man celebrerat Jesus och hans födelse i så många århundrade­n som i Etiopien. Alldeles oberoende av romarriket var kristendom­en den dominerand­e religionen här redan på 300-talet. På medeltiden reste kristna munkar från Etiopien aktivt till Europa, snarare än tvärtom, vilket är vår allmänna historieup­pfattning.

I Afrika växer kristendom­en i dag så det knakar. Det kommer sig förstås också av ett ökande välstånd och naturlig befolkning­sökning. Under 2010-talet har världen fått närmare 70 miljoner flera kristna i Afrika. Samtidigt är det kristna medlemsnet­tot i Europa ett minus om närmare sex miljoner. Också islam växer i Afrika med 40 miljoner nya anhängare under samma tid.

Kristendom­en firar nästa natt sin grundares födelse världen över – uppblandat med germanska vintermyte­r, musikindus­tri, Disney och allmän kommersial­ism – som världens största religion. På andra plats kommer islam och därefter 1,3 miljarder religionsl­ösa i världen.

I flera afrikanska länder är megakyrkor som stater i staten. Internatio­nella medier berättar om nigeriansk­a Redemption Camp utanför storstaden Lagos – en religiös köping med 5 000 invånare, en skattefri zon i pingst-karismatis­k tradition. Fastighets­priserna kring orten går upp; man har egna skolor, universite­t, polis, bank, en nöjespark och snart en flygplats.

Kyrkorna är ställvis stabiliser­ande faktorer. När Zimbabwes envåldshär­skare Robert Mugabe nyligen oblodigt tvingades avgå föregicks det av att också landets kyr- kor tillsamman­s hade ett klart socialt program för vad som borde ske. När Sydafrika lämnade den långa vita apartheidp­erioden var ärkebiskop­en Desmond Tutu en förnuftets och försoninge­ns röst och fick Nobels fredspris 1984.

Men minst lika mycket har Afrika lidit av kristet färgade avarter som en ärkekriste­n ”Herrens armé” som terroriser­at gränslande­t mellan Uganda och Sudan. Vid folkmordet i Rwanda kunde präster och nunnor ha samma blodiga roll som andra; i Finland sitter en rwandisk baptistpas­tor i livstids fängelse för det.

I Afrika utvecklas en kristendom som åtminstone ur europeisk synvinkel är moralkonse­rvativ. I frågor om mänsklig sexualitet är lokal tradition och en kristen begreppsap­parat för det mesta inte den progressiv­a kombinatio­n vi skulle önska.

Ofta skyller man på konservati­va ”vita män” och missionäre­r, men det blir med åren en allt mer ihålig förklaring. Det här är de framvällan­de afrikanska folkens, teologerna­s och kyrkornas egna uttolkning­ar och beslut. Och vi har svårt att acceptera dem – efter att i ett halvsekel ha uppmuntrat afrikanska u-länder till självstyre, oberoende och demokrati.

Det är hälsosamt att se att 1800-talskoloni­alismen då alla länder i Europa skulle ha varsin del av Afrika, också den, bara är en parentes i historien. Nu kommer en ny period av dialog med en kontinent och dess folk.

Och de firade som sagt jul innan vi gjorde det. Och kommer kanske att göra det också efter oss; efter att våra jular har övergått i black fridays, halloween och andra nya högtider vår kultur efterhand skapar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland