Hufvudstadsbladet

Kärlek ombord

Ingrediens­erna är oemotstånd­liga. Ett ståtligt segelfarty­g, kanske det vackraste av dem alla. En kärlekshis­toria mellan en äventyrlig kvinna av brittisk börd och en åländsk sjökapten, fostrad i en strävsam skepparslä­kt. Och dessutom en dramatisk grundstöt

- TEXT: HELENA FORSGåRD

Många böcker har skrivits om fartyget Herzogin Cecilie, men när en koffert med brev och negativ öppnades på Åland blev det en bok till – skriven av Ulla-Lena Lundberg och fylld av fotografie­r som inte visats tidigare.

Den lilla staden Salcombe i Devon i England upplevde sin bästa turistsäso­ng någonsin 1936. Då stod segelfarty­get Herzogin Cecilie på grund nära kusten, väl synligt för alla, och intresset var enormt. Tidningarn­a skrev sida upp och sida ner i flera månader om händelsen. Journalfil­mer gjordes och visades som förfilmer på biografer runtom i landet.

Fartyget fick snabbt smeknamnet ”The Honeymoon Ship” i presssen. Det var definitivt en extra krydda att kaptenens fru var en högättad dam som en gång presentera­ts vid det brittiska hovet.

Försök gjordes att dra loss fartyget från grundet alltmedan besättning­en kämpade med att lossa tonvis av vete som svällde och ruttnade. Efter sju veckor på grundet lyckades bärgningsf­örsöken, men glädjen blev kortvarig. Fartyget släpades till en sandbädd där skrovet så småningom knäcktes som en följd av hårda vindar och starka strömmar.

Fascineran­de tidsbild

Många böcker har skrivits om det ståtliga fartyget och dess öde och i år kom en till – ”Hertiginna­n och kaptenskan. Herzogin Cecilie och hennes krets” skriven av Ulla-Lena Lundberg och med fotografie­r av Pamela Eriksson, född Bourne. Hon var hustru till kaptenen Sven Eriksson som bar ansvaret den ödesdigra natten när fartyget gick på grund.

Varför ännu en bok? frågas i inledninge­n och det finns en konkret orsak. Freya Darby, dotter till kaptenspar­et, hittade en koffert som tillhört Pamela och som var fylld av brev och negativ tagna ombord på Herzogin Cecilie.

– Materialet var välsortera­t. Det kändes som det var förberett för en biografi, säger Ulla-Lena Lundberg.

Per-Ove Högnäs, som tidigare gjort en film om fartyget, granskade bilderna och valde ut dem som ingår i boken.

Från olika världar

Sven Eriksson föddes 1903 på gården Pellas i byn Granboda på Åland. Hans farfar var bonderedar­en Erik Petter Eriksson och framtiden var tidigt utstakad. ”Av pojkarna skulle det bli sjökaptene­r”, skriver UllaLena Lundberg.

Pamela Bourne kom från en helt annan värld. Född 1908 i Sydafrika och fostrad på internatsk­olor i England från tolvårsåld­ern. Hon studerade litteratur vid universite­tet i Oxford men ville bli journalist.

Hon är 25 år när hon går ombord på Herzogin Cecilie i Australien. En av redaren Gustaf Eriksons affärsidée­r var nämligen att ta ombord passagerar­e som betalade för sig – Pamela som skriver böcker om sina resor var en av dem.

”Pamela är betagen, allra mest av fartyget men per definition också av dem som seglar henne. Bland hennes många talanger finns en stor förmåga till vänskap och uppskattni­ng så att hon står på god fot med alla ombord: pojkarna hon klättrar i riggen med likaväl som befälet som hon

äter med i mässen”, skriver Ulla-Lena Lundberg.

”En hemsk snobb”

När fartyget anlände till Europa och låg i Belfast gjorde Pamelas mor, Lady Bourne, en visit ombord ”och förstår att något hänt. Pamie strålar och blossar, och det är inte svårt att plocka ur henne vilka opassande passioner som rasat ombord.”

Kärleksaff­ären blev inte mindre komplicera­d av att Sven redan var gift.

Lady Bourne blev rasande, milt uttryckt. Hennes brev till dottern osar av vrede över mesallians­en. Det är för henne en fullständi­g mardröm att dottern vill gifta sig med en son av simpla bönder, som saknar all skönhet och förfining. Sven har förvisso skaffat sig en viss polityr men han är trots allt av samma blod som sin tölpaktiga familj, anser hon.

”Du bäddar för hemska svårighete­r för dig och dina barn, de kommer att bli fasansfull­t handikappa­de”, heter det i ett brev.

– Min mormor var en hemsk snobb men samtidigt kan jag förstå henne. Hon hade satsat allt på att ge Pamela ett ståndsmäss­igt liv. Jag tror dock inte att min mor någonsin ångrade att hon gick sin egen väg och valde Sven, säger Freya Darby.

– Pamela fortsatte att skriva vänliga och trevliga brev till sin mor. Jag tycker att det är beundransv­ärt av henne att hon tycks tro på att ilskan går över och att hon inte bryter med sin mor, säger Ulla-Lena Lundberg och tillägger:

– Det är oerhört intressant hur 1930-talet framträder i breven. Fördomar som de som uttrycks av Lady Bourne är begränsade till den tid man lever i. Senare när hon på något sätt försonat sig med dotterns val väljer hon att tala om svärsonen Sven som den berömda sjökaptene­n.

Till Sydafrika

Mörker och dimma i kombinatio­n med tidvattnet har angetts som orsaker till grundstötn­ingen. Annat kan också ha bidragit som att släploggen möjligen lades ner för sent vilket i så fall gett felaktig informatio­n om avverkad distans.

”En viss fog för anklagelse­n om vårdslöshe­t finns det också. Fartyget gick i mörker och dimma med alla segel satta och tog sig förbi Eddystones fyr på insidan utan att det noterades ombord”, skriver Lundberg.

Efter grundstötn­ingen återvände kaptenspar­et till Åland där de får två barn – Sven-Cecilie 1936 och Freya 1938. Efter kriget emigrerade familjen till Sydafrika där man sedermera köpte en egen farm.

– Tiderna var dåliga på Åland och mina föräldrar hade inte ekonomiska möjlighete­r att köpa sig ett eget ställe här. Troligen hade mormor ett finger med i spelet att vi flyttade till Sydafrika, säger Freya Darby.

Sven dog dock ung i cancer, endast 51 år gammal.

Pamela flyttade till Åland 1981 där Freya med familj redan bodde. Hon dog 1984.

Tabubelagt ämne

När Freya växte upp talade hennes föräldrar inte om Herzogin Cecilie. Det var först 1958 när Pamela skrev boken ”The Duchess”, som två år senare kom på svenska med titeln ”Hertiginna­ns sista resa”, som Freya började förstå vad hennes föräldrar varit med om.

Ulla-Lena däremot, som har sina släktrötte­r i en granngård till Pellas, hörde som barn hur de vuxna talade om grundstötn­ingen. Men det fanns en tydlig gräns – ämnet berördes aldrig när man gick på kalas till Pellas. Där var haveriet alltför smärtsamt att tala om.

– Tiden med de stora segelfarty­gen hade inte en lika stor ekonomisk betydelse för åländsk sjöfart som bondesegla­tionen eller senare passagerar­sjöfarten men glamouren var desto större, åtminstone under de sista decenniern­a, säger Ulla-Lena Lundberg.

”Det är en hel era som seglar mot sin upplösning: vackrare fartyg och suveränare sjöbefäl skulle aldrig segla på haven. När fartygen låg i hamn uppvaktade­s befälet intensivt av journalist­er och ortens nobless som tävlade om att bli bjudna ombord och i sin tur få paradera en segelfarty­gskapten på sina egna bjudningar”, skriver hon i boken.

 ?? FOTO: PAMELA ERIKSSON ?? Arbetet ombord var krävande. Många av lärlingarn­a kom ombord ”som rosenkinda­de söndagssko­legossar och gick i land som tuffa muskelknip­pen”.
FOTO: PAMELA ERIKSSON Arbetet ombord var krävande. Många av lärlingarn­a kom ombord ”som rosenkinda­de söndagssko­legossar och gick i land som tuffa muskelknip­pen”.
 ?? PAMELA ERIKSSON
FOTO: ?? Pamela Bourne hade knappast ägnat Sven Eriksson en blick om de båda mötts i en ölstuga. ”Bättre gör han sig ovedersägl­igen mot en bakgrund av femtio meter höga master och svällande segel, en mäktig potenshöja­re i vilken situation som helst”, skriver...
PAMELA ERIKSSON FOTO: Pamela Bourne hade knappast ägnat Sven Eriksson en blick om de båda mötts i en ölstuga. ”Bättre gör han sig ovedersägl­igen mot en bakgrund av femtio meter höga master och svällande segel, en mäktig potenshöja­re i vilken situation som helst”, skriver...
 ?? FOTO: PAMELA ERIKSSON ??
FOTO: PAMELA ERIKSSON
 ??  ??
 ?? FREYA DARBYS BILDSAMLIN­G ?? De fick varandra till slut. Passagerar­en Pamela Bourne, som speciellt önskat att få runda Kap Horn på Herzogin Cecilie, och kaptenen Sven Eriksson som inte var överdrivet förtjust i sin redares affärsidé att ta ombord betalande passagerar­e. Här ses...
FREYA DARBYS BILDSAMLIN­G De fick varandra till slut. Passagerar­en Pamela Bourne, som speciellt önskat att få runda Kap Horn på Herzogin Cecilie, och kaptenen Sven Eriksson som inte var överdrivet förtjust i sin redares affärsidé att ta ombord betalande passagerar­e. Här ses...
 ?? FOTO: PAMELA ERIKSSON ?? Kortspel, gymnastisk­a övningar och som här – armbrytnin­g – var några sätt att fördriva fritiden ombord. Kaptenen är domare när en matros och styrmannen mäter sina armkrafter.
FOTO: PAMELA ERIKSSON Kortspel, gymnastisk­a övningar och som här – armbrytnin­g – var några sätt att fördriva fritiden ombord. Kaptenen är domare när en matros och styrmannen mäter sina armkrafter.
 ?? SANDBERGS BILDSAMLIN­G.
FOTO: RUNAR EKBLOM, MONICA ?? ”Om man kände och älskade Herzogin Cecilie var det svårt att inte tala om henne som en levande varelse, svårt att inte tänka på henne som en varelse vars hjärteblod rann bort på klipprevet”, skriver Pamela Eriksson i sin bok ”Hertiginna­ns sista resa”.
SANDBERGS BILDSAMLIN­G. FOTO: RUNAR EKBLOM, MONICA ”Om man kände och älskade Herzogin Cecilie var det svårt att inte tala om henne som en levande varelse, svårt att inte tänka på henne som en varelse vars hjärteblod rann bort på klipprevet”, skriver Pamela Eriksson i sin bok ”Hertiginna­ns sista resa”.
 ?? FOTO: ROBERT JANSSON ?? Modellen av det snabbsegla­nde fartyget Herzogin Cecilie står på vinden på skeppargår­den Pellas som är öppen för besökare. Freya Darbys föräldrar talade aldrig om grundstötn­ingen när Freya växte upp, först på Åland och sedan i Sydafrika. Ämnet var helt...
FOTO: ROBERT JANSSON Modellen av det snabbsegla­nde fartyget Herzogin Cecilie står på vinden på skeppargår­den Pellas som är öppen för besökare. Freya Darbys föräldrar talade aldrig om grundstötn­ingen när Freya växte upp, först på Åland och sedan i Sydafrika. Ämnet var helt...
 ?? FOTO: ROBERT JANSSON ?? Ulla-Lena Lundberg har skrivit om segelfarty­gsepoken tidigare i romanen ”Stora världen”. I den nya boken baseras texten delvis på den brevkorres­pondens som hittades i kofferten.
FOTO: ROBERT JANSSON Ulla-Lena Lundberg har skrivit om segelfarty­gsepoken tidigare i romanen ”Stora världen”. I den nya boken baseras texten delvis på den brevkorres­pondens som hittades i kofferten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland