Hufvudstadsbladet

Ölrallyt till Estland väntas rulla på som tidigare trots nya alkohollag­en

Den föreståend­e försäljnin­gen av starköl i finska affärer och snabbköp tros inte påverka ölrallyt till Estland. Det tippar resenärer, bedömare och försäljare som SPT har talat med.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Riksdagen röstade för en förnyelse av alkohollag­en förra veckan. Samtidigt som alkoholska­tten stiger i genomsnitt med 10 procent så flyttar starkölen från Alkos affärer till livsmedels­affärerna och snabbköpen. Bedömare i branschen räknar med att det här kan sänka priserna på starköl med upp till 40 procent nästa år. Trots de här förändring­arna kommer det hejdlösa ölrallyt mellan Helsingfor­s och Tallinn inte att mattas av. Det tror konsumente­r och företagare i Tallinn.

– Jag tror inte att det finska beslutet har en så stor inverkan på vår försäljnin­g. En back med 24 burkar starköl säljs i dag för omkring 40 euro i finska Alko. Trots att priset på starköl sjunker i Finland så förblir prisglappe­t mellan Estland och Finland stort. Vi säljer en back starköl för 13 euro i vår affär, säger butikschef Imre Poll på SuperAlkos butik i Tallinn.

Omkring 10 procent av SuperAlkos intäkter kommer från ölförsäljn­ingen. Den öl som säljs på SuperAlkos affärer består till stora delar av finsk öl som först bryggs i Finland, sedan fraktas till Estland för att slutligen köpas och förtäras av finska turister som kånkar på den gyllene vätskan från Tallinn till Helsingfor­s. Närmare 30 procent av all öl som säljs i SuperAlkos butiker har tillverkat­s i Finland.

– Vår försäljnin­g av öl är rätt blygsam i jämförelse med andra alkoholpro­dukter. Finska turister verkar föredra vin, vodka, whisky och konjak eftersom dessa alkoholdry­cker är så mycket dyrare i Finland, säger Imre Poll.

Estland gick in för att höja alkoholska­tten med 70 procent i år. Förhöjning­en genomförde­s i två etapper så att den första prishöjnin­gen genomdrevs i februari och den andra i juli. Enligt uppgifter från estniska dagstidnin­gar har den estniska staten förlorat omkring 16 miljoner euro i skatteintä­kter som ett resultat av skattehöjn­ingen. Den bakomligga­nde orsaken är ett nyväckt spritrally där allt fler estländare åker till Lettland för att köpa sin sprit. De finska turisterna­s inköp av alkoholdry­cker i Estland antas också ha minskat.

Återtagna beslut

I slutet av november föreslog Estlands finansmini­ster Toomas Tõniste att regeringen borde återta sitt beslut om förhöjd alkoholska­tt. Tõniste fick flankstöd av professor Raul Eamets på universite­tet i Dorpat som kritiserad­e regeringen för en bristfälli­g konsekvens­bedömning av den höjda alkoholska­tten. Estland hade planerat en tredje höjning av alkoholska­tten i februari 2018, men de planerna har nu kommit på avvägar. Den inprickade skatteförh­öjningen kommer nu att halveras så att skatten på öl och cider höjs med ytterligar­e 9 procent medan skatten på viner höjs med 20 procent.

Alkoholska­ttens nivå är ett ständigt återkomman­de tema i estniska, lettiska och litauiska massmedier. Samtidigt som Estland och Litauen skärper sin alkoholpol­itik så velar Lettland. Den lettiska beslutsång­esten har lett till en veritabel folkvandri­ng av öl- och sprittörst­ande resenärer som vallfärdar från Finland, Estland och Litauen till lettiska vattenhål för att fylla på de egna spritförrå­den för en spottstyve­r. Folkvandri­ngen gynnar bland annat den estniska spritkedja­n SuperAlko som har grundat en lång rad nya affärer i Lettland för att betjäna estniska och finländska kunder.

– Det baltiska spritrally­t har återverkni­ngar också på den lettiska inrikespol­itiken. Alkoholska­tten har nu lyfts upp på den politiska dagordning­en i Lettland och frågan diskuteras flitigt, säger Olli Kantanen, Finlands ambassadör i Riga.

Alkoholbes­kattningen har blivit en gränsövers­kridande fråga som väcker huvudbry i fyra nationer. Enligt den estniska dagstidnin­gen Postimees behandlade­s alkoholska­ttefrågor med den litauiska statsminis­tern Saulius Skvernelis i samband med ett statsbesök till Tallinn på tisdagen.

Litauen har höjt alkoholska­tten stegvis för att förebygga och tackla alkoholrel­aterade sjukdomar. Alkoholkon­sumtionen i Litauen har ökat stadigt de senaste tio åren. Enligt världshäls­oorganisat­ionen WHO toppar Litauen nu den globala statistike­n med en genomsnitt­lig konsumtion på 18,2 liter ren alkohol per invånare. Motsvarand­e siffra år 2007 var 14,9 liter. Finland toppar den nordiska alkoholsta­tistiken med en genomsnitt­lig konsumtion på 10,8 liter ren alkohol per invånare som fyllt 15 år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Omkring 40 procent av Estlands intäkter från alkoholska­tten härstammar från finska turisters inköp av alkoholdry­cker.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Omkring 40 procent av Estlands intäkter från alkoholska­tten härstammar från finska turisters inköp av alkoholdry­cker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland