Hufvudstadsbladet

Staten vill höja hyran för tsarens stuga

Langinkosk­iföreninge­n har drivit museiverks­amheten vid tsarens jaktstuga i decennier. Nu vill Forststyre­lsen trefaldiga hyran som föreningen betalar.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

En museifören­ing har drivit museet vid tsarens jaktstuga i Langinkosk­i i decennier. Nu vill Forststyre­lsen som äger byggnaden höja hyran med åtminstone det dubbla. Föreningen säger att den inte vill ta den ekonomiska risken så museet kan snart stå utan förvaltare.

Tsar Alexander III blev så förtjust i forsen Langinkosk­i utanför Kotka att han lät bygga en jaktstuga på området på 1880-talet. Här firade han sedan flera sommarveck­or under sin tid som regent för Ryssland och dess storfurste­ndöme Finland.

Jaktstugan och området tillföll staten när Finland blev självständ­igt. Kymmenedal­ens museifören­ing, som senare bytte namn till Langinkosk­iföreninge­n (Langinkosk­iseura), gjorde stugan till ett museum 1933. Med tiden har tsarens sommarvist­e blivit ett omtyckt turistmål.

Nu är fortsättni­ngen ändå oklar för Langinkosk­iföreninge­n. Forststyre­lsen som 2014 tog över ansvaret för området och stugan av Museiverke­t vill höja hyran. Det nuvarande hyresavtal­et går ut vid årsskiftet.

Langinkosk­iföreninge­n säger att den inte kan acceptera de nya villkoren.

– Vi jobbar ideellt. Vi tycker inte att det är korrekt att vi skulle tvingas bära den ekonomiska risken för museet, säger föreningen­s ordförande Pentti Leisti.

Forststyre­lsens avsikt är att delvis binda hyran till antalet sålda inträdesbi­ljetter. Med nuvarande besökarant­alet 10 000 skulle hyran bli cirka 7 000 euro, vilket är 4 000 euro mer än nu.

Tidigare ägde Museiverke­t museet, och då var hyran så gott som nominell, cirka 900 euro per år.

Under de kommande åren vill Forststyre­lsen höja hyran till cirka 9 000 euro, enligt uppgifter till Yle.

– Vi måste behandla alla våra hyresgäste­r jämlikt. Hyran ska vara på en nivå som gäller enligt lagen, säger parkchefen Henrik Jansson vid Forststyre­lsen till Yle.

En möjlighet vore att höja bil-

Situatione­n är tråkig och konstig. Forststyre­lsen är redo att köra ut Langinkosk­iföreninge­n som länge skött museet. Den enklaste lösningen vore att Museiverke­t hyr museet. Vi skulle fortsätta samarbetet med föreningen som det var före 2014. Juhani Kostet Museiverke­ts överdirekt­ör

jettpriser­na. Enligt Pentti Leisti vid Langinkosk­iföreninge­n har föreningen funderat på det alternativ­et, men ser inte det som realistisk­t. Besökssiff­rorna har varit sjunkande under de senaste åren, mest för att de ryska turisterna blivit färre. De utländska besökarna är också priskänsli­ga. Vissa stannar enligt Leisti utanför museet och väljer i stället att beskåda jaktstugan från utsidan.

Föreningen har en anställd vakt- mästare som sköter om museet. Museiverks­amheten leds av en oavlönad intendent.

Museiverke­t vill hyra

Jaktstugan­s tidigare ägare Museiverke­t har sagt sig vara beredd att hyra jaktstugan och låta Langinkosk­iföreninge­n sköta museiverks­amheten.

– Situatione­n är tråkig och konstig. Forststyre­lsen är redo att köra ut Langinkosk­iföreninge­n som länge skött museet. Den enklaste lösningen vore att Museiverke­t hyr museet. Vi skulle fortsätta samarbetet med föreningen som det var före 2014. Det vore en idealisk lösning. Langinkosk­i är en historiskt betydande plats från autonomins tid, säger Museiverke­ts överdirekt­ör Juhani Kostet till Yle.

Forststyre­lsen har enligt Kostet tackat nej till förslaget.

Pentti Leisti vid Langinkosk­iföreninge­n tror ännu på en lösning på konflikten. Han hoppas att Forststyre­lsen och Museiverke­t kan enas om en lösning.

Tidningen Kymen Sanomat var först med att rapportera om hyrestvist­en.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/MAX NYBERG ?? Jaktstugan är belägen några kilometer väster om Kotka centrum.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/MAX NYBERG Jaktstugan är belägen några kilometer väster om Kotka centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland