Hufvudstadsbladet

Grönland låter Finland ta julgubben

Grönland ger sig, Finland kan gott behålla sin julgubbe. Han är ingen bra affärsidé.

- SPT/ARI SUNDBERG

Kampen om var julgubben egentligen bor är hård. All orkar inte kämpa. Nu ger den grönländsk­a turistorga­nisationen Visit Greenland upp. Det finns helt enkelt inga pengar att hämta på julgubben, skrev det danska public servicebol­aget Danmarks radio (DR) på sin hemsida på fredagen.

I stället ska grönlännin­garna satsa på naturupple­velser.

– I Danmark anser man att julgubben kommer från Grönland. Men i andra länder förknippar man honom med Finland. Och den cirkus som finnarna har, den kan vi inte konkurrera med, säger Lykke

Den cirkus som finnarna har, den kan vi inte konkurrera med. Lykke Geisler Yakaboylu Direktör för Visit Greenland

Geisler Yakaboylu som är direktör för turistorga­nisationen Visit Greenland.

Yakaboylu säger att den turistappa­rat som byggts upp kring julgubben i Finland har blivit en stor nöjespark med butiker och restaurang­er. Även på Grönland har man försökt sig på det konceptet men inte lyckats. Så vad grönlännin­garna anbelangar kan finnarna nu gott be hålla julgubben, säger hon.

– Det är kul för dem, men jag tycker det är en cirkus. Jag har varit där och jag känner till konceptet, det är svårt att tävla med.

I motsats till den finländska ”Disneyshow­en” ska man på Grönland i stället satsa på äventyrs och upplevelse­turism säger hon.

Men inte alla på Grönland vill se sig besegrade.

Steffen Fog är reseledare på Grönland. Han säger till DR att de danska gästerna ser på Grönland som julgubbens hem. Likaså håller grönlännin­garna själv fast vid att julgubben bor där.

– Bor man här så är det att häda att påstå något annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland