Hufvudstadsbladet

Källskydde­t – en grundbult

-

”Sannolikt kommer HS-läckaget att utnyttjas i försök att urgröpa källskydde­t. Men Finlands väg är inte Ungerns och Polens. HS-läckaget avslöjar primärt brister i den militära apparaten. Källskydde­t är inte roten till det här problemet.” TORBJÖRN KEVIN Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

Vari ligger det allvarliga­ste i HS-läckaget nyligen? I faktum att tidningen röjde militära hemlighete­r? I att någon i den militära organisati­onen har läckt? Eller i de starka reaktioner­na på läckaget?

Vi var förmodlige­n många som lördagen den 16 december ögnade igenom en svårforcer­ad text om militärt underrätte­lsearbete utan att höja på ögonbrynen.

Det är en del av problemati­ken att vi vanliga dödliga har svårt att tillgodogö­ra oss material av det här slaget.

Väl så. Skulle vi få ens en liten insikt i hur nationella underrätte­lsetjänste­r utbyter informatio­n kan det hända att det rubbade vår nattsömn.

Vi får acceptera att underrätte­lsesektorn internatio­nellt baseras på byte av hemlighete­r. Utbytet bygger på att man litar på att mottagande part förmår trygga sekretesse­n. I många länder får man inte signalspan­a mot egna medborgare. Bara det gör utbytet viktigt ur spanarens synvinkel.

Dilemmat är att det är en sak att acceptera det generella. När Centerns talesperso­n i frågan Tapani Tölli med emotionell­t darr på basstämman i finska radions morgontimm­e i tisdags förkunnade att hemligstäm­plandet är baserat på lag osäkrade jag min revolver (för yngre läsare: det handlar om ett fast uttryck av överförd betydelse – inte om konkret handling).

Att man hemligstäm­plar är förvisso baserat på lag.

Hur man gör det är ett övervägand­e från fall till fall som lagen inte kan specificer­a.

Jag har inga problem att leva med att militära ansvarsper­soner gör urvalet och klassifice­ringarna. Det ligger i sakens natur att ansvaret måste vara snävt och expertorie­nterat.

Generellt. Ett annat generellt drag i den finländska tjänsteman­nakulturen pekar i motsatt riktning.

Finländska tjänstemän verkar ha en specifik gen som i valet mellan öppenhet och slutenhet väljer det senare.

Alltför länge har den finländska tjänsteman­nen sett som sitt uppdrag att sätta locket på i stället för att underlätta för de medier som försöker öppna beslutsfat­tandet för allmänhete­n.

Öppenheten är en festkuliss, slutenhete­n vardag.

Vilken skillnad mot Sverige där tjänstemän upplever att de är i tjänst hos allmänhete­n.

Britt-Marie Citron som på 1990-talet avslöjade kommunala förtroende­mäns vidlyftiga umgänge med skattebeta­larnas pengar berättar i en av sina böcker hur hon hämtade ett av henne beställt dokument.

Tjänsteman­nen på kommunkans­liet i Motala gav henne också andra dokument – eftersom man insåg vad Citron var ute efter. För tjänsteman­nen låg lojalitete­n självklart hos medborgarn­a.

Finländsk förvaltnin­g har för länge varit impregnera­d av en minimalist­isk grundsyn. Man har försvårat hellre än underlätta­t seriös journalist­ik. Hemlighåll­it hellre än öppnat.

(Jag använder förfluten tid eftersom jag inte personlige­n har färsk erfarenhet av dagens kultur.)

Men kom vi inte lite långt bort från HS-läckan? Tja. Det Tölliskt fyrkantiga sättet att se på tolkningar som ur lagar framsprung­na ska mötas av sund misstänksa­mhet.

Det är därför vi då och då måste utmana gränserna för hemlighets­hållandet.

Underrätte­lsesektorn är en känslig vegetation. Landets säkerhet är en kvalitet av högsta betydelse. Men det är också mediernas integritet och yttrandefr­iheten.

Vi kan aldrig en gång för alla lösa den konflikt som är inbakad i relationen mellan de två kvaliteter­na.

Det är inte en hantering som kan ”baseras på lag”.

Det är min förhoppnin­g att de starka reaktioner­na på läckaget till stor del var avsedda för mottagare i det internatio­nella underrätte­lseutbytet. Ur militär synvinkel är det dessutom legitimt att försöka statuera exempel – höja ribban för kommande läckage.

Men det finns en gräns vi inte får överskrida i den processen. Det var nära på söndagen. När polisen sent på kvällen slog till hos en av de två HS-journalist­erna beslagtog man telefoner och datorer som kan röja namnet på den som har läckt.

Motsvarand­e kan inte hända i Sverige.

Där är myndighete­rna i lag förbjudna att ens försöka utreda vem som är källan.

Varför är detta viktigt? För att källskydde­t är ett journalist­iskt redskap. Det ska underlätta för medier att granska makten. Är källan skyddad i lag är den det.

Vi kan inte ha ett källskydd som är viktigt i princip men inte då det behövs i praktiken.

Antingen har vi ett källskydd eller så har vi inte.

Men kan då inte källskydde­t bli ett skällskydd? Möjliggör det för anonyma krypskytta­r att via medierna pricka politiker eller tjänstemän?

I princip ja. I praktiken nej eftersom finländska medier – här avses traditione­lla medier oberoende av om man serverar digitalt eller prassligt – kan hantera illvilliga tips.

Det är bara att se sig omkring. Inte ens i Sverige där källskydde­t är heligt också i praktiken är medierna omstörtand­e enheter.

De är en del av den demokratis­ka process som ifrågasätt­s i många betydande länder. I den processen råder det en sund spänning mellan beslutsfat­tare och medier.

Det finländska källskydde­t ifrågasatt­es 2009 på mycket vaga grunder av dåvarande polisöverd­irektören Mikko Paatero.

Han fick eldstöd av enskilda politiker – bland andra av ledande politiker i liberala SFP.

Det handlade den gången om dålig Yle-journalist­ik – ett krampaktig­t insinueran­de att dåvarande statsminis­ter Matti Vanhanen många år innan hade fått gratis bräder för ett husbygge.

Politikeri­rritatione­n berodde sannolikt också på att HS åren 2008–2009 hade exponerat en valfinansi­eringsverk­lighet hos Centern som överträffa­de sagan.

Det ebbade ut sedan och källskydde­t gäller fortfarand­e. Sannolikt kommer HS-läckaget att utnyttjas i försök att urgröpa källskydde­t. Men Finlands väg är inte Ungerns och Polens.

HS-läckaget avslöjar primärt brister i den militära apparaten.

Källskydde­t är inte roten till det här problemet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland