Hufvudstadsbladet

”Tretusen euro gör jättestor skillnad”

Borgåbördi­ga landslagss­pelaren Lotta Kulju storsatsar på handbollen i Sverige, men får inte en lön hon kan leva på. Olympiakom­mitténs Ura-stöd betyder mycket för Kulju.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Sommaren 2016 lämnade Lotta Kulju HIFK och Finland för att jaga proffsdröm­men i Sverige. Tillsamman­s med handbollen bollar hon studier.

Kulju spelar i allsvenska­n med IF Hellton och studerar idrottsvet­enskap med inriktning coachning på Karlstads universite­t.

– Det är viktigt att få en utbildning. Då jag skrev på för Hellton visste jag att jag ville studera på universite­t. Jag har alltid velat lära mig saker och studerar hellre än jobbar heltid. Dessutom är det svårt att få ett jobb om man inte har utbildning, säger Kulju.

Men en månad om somrarna är Kulju ledig från både handbollen och skolan. Då hon ville jobba för att få extra inkomster märkte hon snabbt att det är svårare att få jobb i Sverige än i Finland.

Det flesta vill inte anställa en person som bara kan jobba fram till klockan fyra och aldrig kvällar eller veckoslut.

– Jag hade det jättesvårt att hitta ett jobb här. Jag kände inte rik tigt någon här och hade inte samma kontaktnät som i Finland. Det fanns ingen förälders kompis som kunde anställa mig, säger Kulju.

Stödet hjälper mycket

Tidigare i december tilldelade­s Kulju ett Urastipend­ium på 3 000 euro. Finlands olympiska kommitté delar ut stipendier­na till idrottare som satsar på studier.

Kulju säger att stödet är jättevikti­gt. Elitidrott­are är sällan lediga – särskilt de som värnar om en utbildning.

– Det känns som om stipendiet ersätter en sommarjobb­slön. Jag hade inte haft panik om jag inte fått stödet, men det ger nog trygghet, säger Kulju. Vad ska du göra med pengarna? – Jag kommer att spara dem, så får man se sedan då det klarnar hur sommaren ser ut.

Studier på handbollen­s villkor

Kulju är en av handbollsl­andslagets viktigaste pjäser och har kommit till sin rätta i Hellton, som nedflyttad­es från elitserien i våras och ligger sexa i allsvenska­n. I samband med att Hellton föll ner ett pinnhål lämnade många äldre spelare laget. Tjugotvåår­ingen Kulju blev plötsligt en av lagets mest rutinerade lirare och trivs i en större roll.

På Karlstads universite­t kan Kulju rätt fritt lägga upp studierna. Det är handbollen som dikterar takten. En vanlig dag är Kulju fyra timmar i skolan på föreläsnin­gar. Efter det tränar hon och sköter skoluppgif­ter.

– Det går bra eftersom det är ett elitidrott­suniversit­et. Det är lätt att flytta tenter om man har en bortamatch och så går det att skicka in arbeten senare om det blir stressigt. Att skolan har överseende har hjälpt mig jättemycke­t.

Om ett och ett halvt år förväntas Kulju vara klar med studierna. Efter det är framtiden oviss. Fattar du ett beslut om framtiden på handbollen­s villkor? – Ja, så är det nog faktiskt. Jag har goda träningsmö­jligheter i allsvenska­n och trivs jättebra med det just nu.

– Drömmen är fortfarand­e att kunna leva på handbollen. Jag vill kunna träna två gånger per dag och livnära mig på det.

 ?? FOTO: FINLANDS HANDBOLLSF­öRBUND/SPT ?? Drömmer om att bli proffs. Lotta Kulju är en av landslaget­s bärande spelare.
FOTO: FINLANDS HANDBOLLSF­öRBUND/SPT Drömmer om att bli proffs. Lotta Kulju är en av landslaget­s bärande spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland