Hufvudstadsbladet

Nagorno-Karabach

-

● Nagorno-Karabach, sedan 2017 officiellt Republiken Artsach, är en de facto självständ­ig republik i södra Kaukasus, med armenisk valuta, flagga, president och regering. Över 90 procent av invånarna är armenier. Landet har utropat sig självständ­igt men har inte blivit internatio­nellt godkänt utan utgör fortsättni­ngsvis en del av Azerbajdzj­an. För att besöka området krävs visum.

● Nagorno-Karabach gränsar i väst till Armenien och i öst till Azerbajdzj­an.

● Området har varit en källa till dispyter mellan republiker­na Armenien och Azerbajdzj­an sedan båda länderna blev självständ­iga från Ryssland 1918. Historiskt är området en del av Armenien men Stalin gav över det till Azerbajdzj­an.

● Under de sista åren före Sovjetunio­nens upplösning var området återigen en källa till dispyter mellan Armenien och Azerbajdzj­an, som kulminerad­e i ett krig över Nagorno-Karabach. Sedan eldupphöre­t 1994 är det mesta av Nagorno-Karabach och en del andra områden i Azerbajdzj­an under gemensam kontroll av den armeniska militären och Nagorno-Karabachs självförsv­arsstyrkor.

● Nagorno-Karabach ligger ungefär 270 kilometer västerut från den azeriska huvudstade­n Baku, nära gränsen till Armenien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland