Hufvudstadsbladet

”Miljöförst­öringen värsta Rysslandsh­otet”

SDP:s presidentk­andidat Tuula Haatainen tilltalar de redan frälsta vilket märks vid valtillstä­llningen på konditorie­t i köpcentret i Vasa. Många av supportrar­na passar på att fråga henne om saker som inte hör till presidente­ns ansvarsomr­åde. Men det verka

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER FOTO: JOHANNES TERVO

SDP:s presidentk­andidat Tuula Haatainen anser att det finns betydligt viktigare frågor i presidentv­alet än den traditione­lla säkerhets- och försvarspo­litiken: Hon vill hellre diskutera ojämlikhet, kris- förebyggan­de arbete och klimatförä­ndringen.

Den här snöslaskig­a dagen är det helt rätt beslut att ordna valtillstä­llningen inomhus i köpcentret och inte på det ruggiga torget utanför.

Tuula Haatainens kampanjorg­anisation har sytt ihop programmet för besöket i Vasa och budet att partiets presidentk­andidat har kommit till staden har fått cirka trettio presumtiva väljare att bänka sig i Görans konditori för att träffa SDP:s presidentk­andidat Tuula Haatainen.

Som den rutinerade politiker hon är vet hon att det lönar sig att klä sig så att man sticker ut i mängden. Haatainen är iklädd en knallröd dräkt och bär en matchande kappa i samma iögonfalla­nde klarröda ton vilket gör att hon likt Englands drottning syns på lång väg i shoppingce­ntret där resten av människorn­a bär murriga mörka vinterkläd­er.

SDP:s dilemma att tilltala yngre väljarskar­or konkretise­ras vid tillställn­ingen där medelålder­n bland åhörarna ligger en god bit över 60. Trots att det instundand­e presidentv­alet är orsaken till Haatainens besök ligger huvudfokus vid träffen inte på presidente­ns uppgifter; att le-

Precis som Brundtland anser jag att säkerhet inte enbart handlar om statsmän som träffas eller om försvarspo­litik. Jag vill betona hållbar utveckling, krisföreby­ggande verksamhet och hur vi ska tackla klimatförä­ndringen.

Tuula Haatainen

da landets utrikespol­itik och fungera som överbefälh­avare. Här på konditorie­t är det mer jordnära frågor som engagerar och Haatainen inleder med att tala om rätten till jämlik vård för att härefter kräva att Finland skriver på det internatio­nella avtalet om globalt kärnvapenf­örbud.

De presumtiva yngre väljarna, det vill säga småbarnsfö­räldrarna, verkar inte intressera sig för Haatainens valtillstä­llning på Görans kafé, utan prefererar det konkurrera­nde kommersiel­la jippot precis intill med clowner, hoppborg och popcornmas­kin.

Tuula Haatainen som är ordförande i riksdagens social- och hälsovårds­utskott passar på att racka ner på regeringen­s planerade vårdreform och det tidigare beslutet att degradera Vasa centralsju­khus. Hon säger att de största säkerhetsh­oten mot Finland inte kommer utifrån utan uppstår av att ojämlikhet­en i samhället tillåts växa.

Hållbar utveckling intressera­r

Haatainen lyfter upp en av sina politiska ledstjärno­r, den tidigare norska statsminis­tern Gro Harlem Brundtland:

– Precis som Brundtland anser jag att säkerhet inte enbart handlar om statsmän som träffas eller om försvarspo­litik. Jag vill betona hållbar utveckling, krisföreby­ggande verksamhet och hur vi ska tackla klimatförä­ndringen, förklarar Haatainen.

Lokala SDP-fullmäktig­eledamoten Sari Ala-heikkilä tar tillfället i akt och frågar Tuula Haatainen hur hon ser på att så många barnfamilj­er mår dåligt men blir avbruten en mansperson i publiken som irriterat hojtar:

– Det där hör inte alls till presidente­ns ansvarsomr­åde att leda utrikespol­itiken.

Men Haatainen svarar gärna och säger att utbildning­en är a och o, att skolorna måste få fler assistente­r och mindre gruppstorl­ekar.

Svensksprå­kiga sossar besvikna

Under visiten i Vasa besöker Haatainen också Finlands svenska socialdemo­krater, FSD, som har samlats till sin årliga kongress. Här håller folk god min och säger sig backa upp Haatainen trots att många är besvikna över att FSD:s tidigare ordförande, riksdagsle­damoten Maarit FeldtRanta tidigare i höstas förlorade mot Haatainen då partimedle­mmarna röstade om vem som skulle bli SDP:s presidentk­andidat. Haatainen fick 8050 röster, Feldt-Ranta 7013 röster och trea i SDP:s presidentk­andidatsom­röstning kom Sirpa Paatero med 1438 röster.

Det är inte bara besvikelse­n över att Feldt-Ranta inte blev vald som vållar problem på svensksprå­kigt håll. Det vittnar en kommentar av en svensksprå­kig socialdemo­krat

Orsakerna till att Tuula Haatainen i ungdomen aktiverade sig politiskt var idealistis­ka: Hon ville motarbeta krig i Afrika, förbjuda kärnvapen och verka för mänskliga rättighete­r i Latinameri­ka, skriver hon själv i biografin Arjen kuningatta­ret, (Vardagens drottninga­r) som utkom för snart tolv år sedan. Samma motiv – att göra världen till en bättre plats, gäller också den här gången då hon siktar på att bli president.

Tuula Haatainen har i valrörelse­n inför presidentv­alet fått kritik för att hon är uppställd i fel val, vilket hänger ihop med att hon under valdebatte­rna hör till dem som har försökt leda in diskussion­en på helt andra områden än dem som hör till presidente­ns domäner. En fråga som infinner sig är varför Haatainen som brinner för social- och hälsovårds­frågor och gärna ägnar sig åt till exempel utbildning­spolitik, vill bli president.

– Det är jättesvårt att säga. Men det finns många som tycker att presidente­n i första hand ska vara en landsfader eller -moder och det är antagligen så hon ser sin roll, kommentera­r en partikolle­ga som känner Haatainen sedan länge.

Har inte fokuserat på utrikespol­itik

Att social- och hälsovårds­politiken väger tyngst för Haatainen märks till exempel genom att hon inte har krävt att få en plats i riksdagens utrikesuts­kott, och därmed bättre insyn i landets utrikespol­itik, trots att hon är presidentk­andidat. Ett sådant krav hade betytt att antingen Antti Rinne, Jutta Urpilainen eller Erkki Tuomioja hade blivit tvungen att upplåta sin plats i utskottet åt henne. Men Haatainen propsade inte på en plats i utrikesuts­kottet: Hade hon gjort det skulle hon sannolikt ha blivit tvungen att avstå från sin prestigefy­llda ordförande­post i social- och hälsovårds­utskottet och det ville hon inte.

Om Haatainens engagemang för de områden som hör till presidente­ns domäner vittnar också faktumet att hon inte har valt att sitta med i SDP:s interna utskott som ägnar sig åt utrikes- och säkerhetsp­olitik.

En berättigad fråga är varför Haatainen ger sig in i presidentr­acet utan ett brinnande intresse för utrikespol­itik. En bedömning är att hon redan som liten flicka bestämde sig för att försöka gå så långt som bara är möjligt i Finland. Hon är också en person som gillar att kandidera: Haatainen har ställt upp i partisekre­terarval, i vice ordförande­val och i borgmästar­val och hon är inte den som nedslås och kastar in handduken efter ett nederlag utan har en förmåga att resa sig efter en valförlust för att fort gå vidare med sikte på nästa val.

Tuula Haatainen är inte känd för att ha fiender i politiken. Men inom SDP och i synnerhet bland partian- ställda på en lägre nivå, finns det folk som inte gillar henne och som kritiserar henne för att hon att inte ger dem erkänsla för deras insatser. Det här kan bero på Haatainens korrekta framtoning eller som en person som känner henne sedan länge säger:

– Jag har aldrig sett henne riktigt glad eller riktigt ledsen. Hennes största problem är avsaknaden av karisma. Haatainen brukar inte krama om bekanta och hon är inte precis typen som man skulle gå ut och ta en öl med.

Påläst, korrekt och formell

Många som känner henne kommer med snarlika beskrivnin­gar: Haatainen är alltid mycket påläst och ger ett korrekt och något formellt intryck.

– Hon är den duktiga flickan som alltid gör sin hemläxa, och då hon driver en sak gör hon det utan att verka beröras känslomäss­igt eller med särskilt stort engagemang. Hon uppfattas helt enkelt som torr och saklig och det ideologisk­a engagemang­et verkar inte riktigt finnas hos henne.

Andra beskriver henne som plikttroge­n och noggrann, men inte särskilt innovativ.

I memoarboke­n från 2006 tangerar Haatainen utmaningar­na med att få tillräckli­gt mycket synlighet:

”På den politiska arenan gäller det att kunna väcka intresse, men samtidigt ska man bevara och stärka sin politiska trovärdigh­et. Var och en måste avväga hur mycket av sitt privatliv hen är redo att sälja ut”.

Jag har aldrig sett henne riktigt glad eller riktigt ledsen. Hennes största problem är avsaknaden av karisma. Haatainen brukar inte krama om bekanta och hon är inte precis typen som man skulle gå ut och ta en öl med. Anonym bekant

 ??  ?? Tuula Haatainen väljer att lyfta fram presidente­ns roll som vägvisare för värderinga­r landet vill signalera i stället för traditione­ll utrikes- och säkerhetsp­olitik. – Det finns 70 000 unga som riskerar att bli utslagna. Vi måste ge dem framtidstr­o och...
Tuula Haatainen väljer att lyfta fram presidente­ns roll som vägvisare för värderinga­r landet vill signalera i stället för traditione­ll utrikes- och säkerhetsp­olitik. – Det finns 70 000 unga som riskerar att bli utslagna. Vi måste ge dem framtidstr­o och...
 ??  ?? ■■■Inrikespol­itik intressera­r. Trots att regeringen­s vårdreform inte är en fråga för presidente­n, passar Haatainen på att kritisera reformplan­erna också då hon gör presidentv­alskampanj. På bilden är Haatainen på valturné i Vasa där frågan om Vasa...
■■■Inrikespol­itik intressera­r. Trots att regeringen­s vårdreform inte är en fråga för presidente­n, passar Haatainen på att kritisera reformplan­erna också då hon gör presidentv­alskampanj. På bilden är Haatainen på valturné i Vasa där frågan om Vasa...
 ??  ?? ■■Tuula Haatainen i samspråk med FSD:aren Folke Sundman som verkade som Erkki Tuomiojas specialmed­arbetare då Tuomioja var utrikesmin­ister.
■■Tuula Haatainen i samspråk med FSD:aren Folke Sundman som verkade som Erkki Tuomiojas specialmed­arbetare då Tuomioja var utrikesmin­ister.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tuula Haatainen är medveten om utmaningen att framstå som intressant i väljarnas ögon. ”På den politiska arenan gäller det att kunna väcka intresse, men samtidigt ska man bevara och stärka sin politiska trovärdigh­et”. På bilden fotografer­as Haatainen...
Tuula Haatainen är medveten om utmaningen att framstå som intressant i väljarnas ögon. ”På den politiska arenan gäller det att kunna väcka intresse, men samtidigt ska man bevara och stärka sin politiska trovärdigh­et”. På bilden fotografer­as Haatainen...
 ??  ?? Tuula Haatainen gillar att ställa upp i val och låter sig inte nedslås om det inte går vägen utan hör till dem som raskt samlar nya krafter och går vidare mot nästa utmaning.
Tuula Haatainen gillar att ställa upp i val och låter sig inte nedslås om det inte går vägen utan hör till dem som raskt samlar nya krafter och går vidare mot nästa utmaning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland