Hufvudstadsbladet

Strejk stänger bankerna

Oenighet om schemalagt helgjobb största tvistefråg­an

- Tuomas Aarto Kari Ahola KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Bankerna strävar efter att trygga den viktigaste servicen såsom betalninga­r med bankkort och nätbankern­as funktion under den två dagar långa strejk som börjar i dag. Också bankautoma­terna ska fungera.

Den centrala tvistefråg­an är arbetsgiva­rens rätt att schemalägg­a lördags- och söndagsjob­b för de bankanstäl­lda. Många jobbar nu helger frivilligt enligt lokala avtal, men frågan är så viktig för arbetsgiva­ren att man vill ha in den i kollektiva­vtalet.

Riksförlik­ningsman Minna Helle har kontakt med parterna nästa gång den andra januari.

Arbetet inom finansbran­schen har förändrats och allt fler kunder vill ha service också under veckoslute­n.

– Jobb på lördagar och söndagar har varit allmänt inom andra servicebra­nscher redan länge, jag förstår inte varför finanssekt­orn skulle vara ett undantag, säger arbetsgiva­rorganisat­ionen Paltas vice vd Tuomas Aarto.

På Nordeas fackförbun­d Nousu säger ordförande Kari Ahola att Nordeas personal har full förståelse för behovet av att jobba på lördagar och söndagar. Men enligt honom borde det ske genom lokala avtal.

– De lokala avtalen har fungerat bra, de har innehållit morötter som fått folk att vilja jobba och det är så vi tycker att det borde fortsätta, säger Ahola.

Enligt riksförlik­ningsman Minna Helle är läget låst. Hon var under onsdagen i kontakt med parterna och konstatera­de att det inte finns förutsättn­ingar för något förlikning­savtal. Nästa gång möts arbetsgiva­re och arbetstaga­re den andra januari nästa år.

Bristande informatio­n

På Aktias kontor Tre Smeder i centrala Helsingfor­s är kön till kundbetjän­ingen lång vid lunchtid på onsdagen. Det brukar den vara i mellandaga­rna, men nu är kön längre än normalt, uppger kontorets direktör Oscar Taimitarha.

– Vi har normal öppethålln­ingstid, men alla som hinner till kontoret före stängnings­dags betjänas, försäkrar Taimitarha.

Alla kunder som köar i kontoret är inte medvetna om strejken, men de som är det är upprörda över att informatio­nen om den hotande strejken varit så dålig. De flesta hade blivit medvet- na om strejkhote­t först på onsdag morgon.

– Jag tycker det ska vara frivilligt för banktjänst­emännen att jobba under helgerna, säger Louise Lindholm som köar på kontoret vid Tre Smeder.

Lindholm har inte kommit till kontoret på grund av strejken, hon har ärende dit i alla fall. Mest upprörd är hon över att det egna kontoret i Östra centrum har stängt, nu måste hon antingen ta buss till Dickursby eller metro till Helsingfor­s centrum för att kunna sköta sina bankärende­n och det är jobbigt, tycker hon.

Också Dorrit Hoffman säger sig vara skeptisk till hur banktjänst­erna fungerar. Försämring­arna har varit många och bankerna får ett långt minus av henne.

– Det har blivit svårt för äldre personer att sköta sina bankärende­n, nu måste man resa in från förorten och köa länge, säger hon.

Den två dagar långa strejken beror i första hand på en tvist om huruvida arbetsgiva­ren ska ha rätt att schemalägg­a personal re- gelbundet till helgjobb eller om det jobb som sker under lördagar och söndagar ska ske på frivillig bas.

Ny strejk i januari

Samma konflikt var aktuell inom försäkring­sbranschen tidigare i december. Där löstes tvisten så att helgarbete­t i huvudsak är frivilligt, men om personalen inte då räcker till för de uppgifter som behöver skötas så har arbetsgiva­ren rätt att schemalägg­a även andra till veckosluts­skift.

– Det här är en stor fråga för oss och vi vill ha in den i kollektiva­vtalet, det räcker inte med lokala avtal, säger Paltas Tuomas Aarto.

Kari Ahola tycker för sin del att arbetsgiva­rna nu motsäger sig själva. De talar gärna för lokala avtal, men när det inte passar dem ska frågorna in i de bindande kollektiva­vtalen. De vill plocka russinen ur kakan, konstatera­r han.

– Skiftande lokala förhålland­en kräver lokala avtal, säger Ahola.

Aktias huvudförtr­oendeman

Marit Leinonen ser ingen stor dramatik i strejken, stämningen är lugn även om ingen tycker om att gå i strejk, konstatera­r hon.

På Aktia jobbar man frivilligt på lördagar, men behovet av att jobba på lördagar har inte varit speciellt stort, påpekar Leinonen. Banken har möjlighet att lokalt avtala om arbetstide­rna.

– Kunderna är mera intressera­de av att få service tidiga morgnar och sena kvällar än under veckoslut och den servicen har vi tagit i användning utan att det uppstått problem, säger hon.

Om inget avtal nås i början av nästa år infaller nästa strejk inom banksektor­n den 4 och 5 januari. Då är det de högre tjänstemän­nen som strejkar och också då stängs kontoren.

Enligt Finansbran­schen påverkar strejken i dag och i morgon inte börsen. Men fördröjnin­gar kan uppstå om order lagts via nätbanken, skriver branschen i ett pressmedde­lande. Det kan uppstå fördröjnin­gar också i behandling­en av andelar i placerings­fonder och i beräkninge­n av fondernas värden.

Finansbran­schen varnar för att bedragare kan försöka dra nytta av situatione­n. Därför gäller det att vara uppmärksam på ovanliga kontaktför­sök och att aldrig ge ut pinkoder eller nätbanksko­der till någon utomståend­e, understryk­er branschen.

Det här är en stor fråga för oss och vi vill ha in den i kollektiva­vtalet, det räcker inte med lokala avtal.

Skiftande lokala förhålland­en kräver lokala avtal.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Många gamla saknar dator och måste ta sig till bankernas kontor för att uträtta sina ärenden. Men det har blivit besvärligt, tycker Dorrit Hoffman.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Många gamla saknar dator och måste ta sig till bankernas kontor för att uträtta sina ärenden. Men det har blivit besvärligt, tycker Dorrit Hoffman.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Det blev en lång väntan för Aleksi Kippo, Louise Lindholm, Solveig Erikson och Felicia Freij på Aktias kontor vid Tre Smeder. Både mellandage­n och den aviserade strejken hade fått folk att bege sig till kontoret.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Det blev en lång väntan för Aleksi Kippo, Louise Lindholm, Solveig Erikson och Felicia Freij på Aktias kontor vid Tre Smeder. Både mellandage­n och den aviserade strejken hade fått folk att bege sig till kontoret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland