Hufvudstadsbladet

Rysk invandring bromsas i Lettland

Över 15 000 icke EU-medborgare har flyttat till Lettland och fått uppehållst­illstånd genom att köpa fastighete­r. Majoritete­n av dem är ryssar. Nu minskar inflyttnin­gen på grund av strängare regler. De som redan har flyttat vill inte återvända.

- TEXT: ANNA-LENA LAURéN FOTO: OKSANA JUSJKO Anna-lena.lauren@hbl.fi

Under de senaste sju åren har nästan 15 000 personer från länder utanför EU fått uppehållst­illstånd i Lettland genom att köpa fastighete­r där. Majoritete­n av dem är ryska medborgare. Men nu skärper Lettland reglerna och den ryska invandring­en har minskat kraftigt.

– Det är kallt i dag. Vill du ta dina nya eller gamla stövlar? – Du får välja, pappa. – Då får du ta de gamla. Klockan är åtta på morgonen och Sergej Lozinskij hjälper femåriga sonen Mark att få på sig kläderna. Det tar tio minuter att gå till dagiset i ett höstligt Riga där de nakna trädgrenar­na avtecknar sig svarta mot den grå himlen.

Framme på dagiset läser Marks mamma Nina Bogdanova ett meddelande på lettiska som står på väggen. Den handlar om när barnen ska fotografer­as.

– Jag kan fortfarand­e inte mer än några ord lettiska. Men jag förstår ord som ”fotografer­a” och dagisperso­nalen är fantastisk. Alla kan ryska och de hjälper barnen när det behövs, säger Nina.

Familjen flyttade till Riga från Moskva för tre år sedan. Mark har nu lärt sig lettiska och behöver inte längre någon tolk på dagiset.

– Det var mycket lättare att få in Mark på ett dagis här i Riga än i Moskva. Allt ordnade sig genast, säger Nina Bogdanova medan vi går för att dricka kaffe i Ninas och Sergejs ljusa, nyrenovera­de våning. Den ligger i ett vackert gammalt stenhus i centrala Riga.

År 2014 köpte paret bostaden och fick därmed lettiskt uppehållst­illstånd. Sedan 2010 har Riga haft en stor inströmnin­g ryska medborgare som utnyttjade möjlighete­n att köpa fastighete­r i staden och få tillfällig­t uppehållst­illstånd i Lettland. Det betyder också att man fritt kan röra sig i alla Schengenlä­nder – det vill säga i nästan hela Europa.

Den rörelsefri­heten har man inte som rysk medborgare utan ett visum till ett Schengenla­nd. Att få ett Schengenvi­sum som rysk medborgare är ingen omöjlighet, men inte alla förunnat. I praktiken saknar EU en gemensam visumpolit­ik med Ryssland. Lättast är det att få visum till Italien, Frankrike och Finland, men att få fleråriga visum går sällan att ansöka om genast. Däremot har ett säkert sätt att få ett flerårigt uppehållst­illstånd i EU – inklusive möjlighete­r att flytta till andra EU-länder och jobba och studera där – varit att köpa fastighete­r i Lettland.

Mellan åren 2010 och 2014 fick 14 397 personer uppehållst­illstånd i Lettland genom fastighets­köp. Majoritete­n av inflyttarn­a var från Ryssland.

För medelklass­ryssar som Nina och Sergej är Riga en bekväm stad att bo i. Samhället, dagis och skolor fungerar, brottsligh­eten är låg. Rys-

kan saknar officiell ställning, men Lettland har en ryskspråki­g minoritet på 25 procent och i Riga kan man i praktiken fortfarand­e leva nästan helt och hållet på ryska. När Mark börjar skolan kommer han att gå i en tvåspråkig skola med undervisni­ng på både lettiska och ryska. Med tiden ska undervisni­ngen övergå till enbart lettiska.

– Huvudsaken för oss är att Mark ska få en bra uppväxt. Han kommer att kunna ansöka om lettiskt medborgars­kap när han fyller 16 och eftersom han talar lettiska så får han det antagligen. Sedan vill jag att han ska studera i Europa, kanske i Tyskland eller England, säger Sergej.

Själva har de inte bråttom med att ansöka om medborgars­kap. Nina och han tar ett år i sänder – uppehållst­illståndet förnyas varje år och när de har bott i Lettland fem år måste de betala en avgift på 5000 euro för att kunna ansöka om ett permanent uppehållst­illstånd.

– Reglerna har ändrats, konstatera­r Sergej. Den här avgiften tillkom ifjol. Men vi kommer att betala. Vi har inga planer på att återvända, jag gillar inte längre samhällskl­imatet i Ryssland. Det har blivit så aggressivt och det går inte längre att vara av olika åsikt om vissa saker, till exempel Krim.

År 2014 ockuperade Ryssland Krim och kriget i östra Ukraina bröt ut. Lettiska parlamente­t började betrakta inflyttade ryssar som en säkerhetsr­isk, eftersom Putin hade motiverat invasionen av Krim med att Ryssland har rätt att skydda sina medborgare utomlands. Följande år höjde Lettland summan för fastighete­r som berättigar till uppehållst­illstånd från 142 000 euro till 250 000 euro. Detta gäller fastighete­r i Riga och Jurmala, som är de mest populära orterna bland ryssar.

Nu har den ryska invandring­en minskat rejält. Mellan 2015 och 2017 var det bara 64 personer som fick uppehållst­illstånd i Lettland genom att köpa en fastighet.

Ironiskt nog är en stor del av de nyinflytta­de ryssarna Putinkriti­ska, medan den äldre ryska minoritete­n i Lettland ofta stöder honom.

– Ibland stöter jag på ryssar som är födda i Lettland och älskar Putin. Jag brukar säga till dem att vi som har levt under honom är av annan åsikt, säger Sergej.

Att flytta till Riga var ursprungli­gen ett beslut som Nina och han fattade för att de ville ha ett lugnare liv. Bägge har framgångsr­ika karriärer bakom sig – Nina som damtidning­sjournalis­t, Sergej som sportkomme­ntator. I dag jobbar Sergej fortfarand­e för ryska tv-kanaler och familjen får även inkomst från några bostäder som de hyr ut i Moskva.

Den politiska utveckling­en i Ryssland har gjort dem ännu mer ovilliga att flytta tillbaka.

– Jag vill inte att Mark ska växa upp i ett Moskva som fungerar helt enligt (Tjetjenien­s president) Kadyrovs principer. Det vill säga att den starkaste alltid har rätt och Putin är vår store ledare. Och jag är trött på alla skämt Nina och jag får höra när vi besöker vänner i Moskva om det ”fascistisk­a” Lettland. Folk låtsas att de skämtar men egentligen är det inget skämt. De har tittat på tv och propaganda­n har påverkat dem, säger Sergej.

Varken han eller Nina har upplevt negativ inställnin­g mot ryssar eller ryska språket i Riga.

– Tvärtom. När vi behöver hjälp för att förstå officiella dokument på lettiska förklarar tjänstemän­nen allt som behövs. Jag kommer nog aldrig att lära mig lettiska helt flytande, men jag är beredd att lära mig det som krävs för att kunna stanna i Lettland, säger Nina.

De högre avgifterna för att förnya uppehållst­illståndet har fått vissa av Lettlands ryska inflyttare att organisera sig. Till exempel företagare­n Pavel Perversev, som har ett litet bageri i Riga, har varit med och grundat rörelsen Novye latvijtsy eller De nya lettländar­na.

– Jag har bott sex år i Lettland, jag kom hit för att investera som företagare och jag planerar att stanna här. Jag har tagit hit min fru, min dotter och mina föräldrar. Nu måste jag betala totalt 10 000 euro för att förlänga mitt uppehållst­illstånd för dem allihopa. Det visste vi inte när vi kom hit. Man kan inte ändra på lagarna hur som helst, säger Perversev.

Den lettiska parlaments­ledamoten Raivis Dzintars, som tillhör nationalis­tpartiet Nationella Alliansen, anser tvärtom att i en situation där lettiska staten behöver pengar är det ”rika investerar­e” som får betala. Partiet sitter i den lettiska regeringen och var pådrivande när det gällde att öka avgifterna för uppehållst­illstånden

– Frågan är om vi ska höja skatterna för våra egna medborgare eller ha rika investerar­e att betala? säger han till aktualitet­sprogramme­t Nedelja Baltii. Vårt parti motsatte oss handeln med uppehållst­illstånd. Men så länge den pågår ska Lettland utnyttja den maximalt.

 ??  ??
 ??  ?? Femårige Mark, som nu har bott över halva sitt liv i Lettland, har lärt sig lettiska på dagis. Hans mamma Nina Bogdanova kan bara några ord. Men jag är villig att lära mig det som krävs för att kunna stanna, säger hon.
Femårige Mark, som nu har bott över halva sitt liv i Lettland, har lärt sig lettiska på dagis. Hans mamma Nina Bogdanova kan bara några ord. Men jag är villig att lära mig det som krävs för att kunna stanna, säger hon.
 ??  ?? Både Nina Bogdanova och Sergej Lozinskij uppskattar livet i Riga. Vi gillar inte alls skämt man hör i Ryssland om det fascistisk­a Lettland, säger de. Folk säger att de skojar men de är påverkade av propaganda­n.
Både Nina Bogdanova och Sergej Lozinskij uppskattar livet i Riga. Vi gillar inte alls skämt man hör i Ryssland om det fascistisk­a Lettland, säger de. Folk säger att de skojar men de är påverkade av propaganda­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mark och hans föräldrar Sergej och Nina bor bara ett stenkast från daghemmet. Det är underbart att centrum i Riga är så litet, säger Nina.
Mark och hans föräldrar Sergej och Nina bor bara ett stenkast från daghemmet. Det är underbart att centrum i Riga är så litet, säger Nina.
 ??  ?? Vardag i Riga.
Vardag i Riga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland