Hufvudstadsbladet

Lyxigt, men inte krångligt

Fira in det nya året med rustika smaker och stil. Servera en träffsäker meny som känns helt rätt i tiden. Avsluta 2017 på godast tänkbara vis.

- MIA GAHNE/TT

En nyårsmidda­g kan vara rolig men också jobbig att laga. HBL presentera­r en meny som går att förbereda så att värdarna inte behöver stå i köket när gästerna kommer. Nyårsmaten får gärna vara lite extra lyxig – de läckra små potatisplä­ttarna toppas med sikrom och chokladmou­ssen kryddas med rosépeppar. Till huvudrätt blir det porchetta – ett italienskt långkok.

Det är lätt att ta i så man sprängs på årets sista dag. Man ska ha snyggaste klänningen, gå på hippaste festen, bjuda på den mest storslagna middagen och dricka den dyraste champagnen.

Jag skulle vilja slå ett slag för att tona ned några hack på det där eleganta finliret och köra lite mer rustika och rejäla tongångar. Tänk snarare mysigt lantliv än mondäna salonger. Mer njuta av kära vänner än imponera på ytligt bekanta.

Förbered i tid

Därför har jag komponerat en liten lagom nyårsmeny med robusta inslag och okomplicer­ade smaker. En hel del kan dessutom förberedas i god tid, så du slipper stå i köket lätt hysterisk medan gästerna roar sig på egen hand.

Gör smeten till blinierna redan på morgonen. Grädda klart dem någon timme innan gästerna anländer och håll dem sedan varma och frasiga i ugnen. Det enda du inte bör göra i förväg är att hacka lök, eftersom den i så fall hinner oxidera och avger obehagliga smak- och luktämnen som vi helst vill vara utan.

Porchettan kan du laga redan kvällen innan och bara värma lite lätt. Resterna passar dessutom utmärkt att skiva upp och servera kallt. En sallad kan vara gott till, men vänta i så fall med att hälla på dressingen tills det är dags att äta. Chokladmou­ssen klarar sig alldeles utmärkt i kylen över natten.

Svårare än så behöver det inte vara att fira av det gamla och välkomna det nya.

 ??  ?? FOTO: TT/JESSICA GOW
FOTO: TT/JESSICA GOW
 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ??
FOTO: JESSICA GOW/TT
 ?? FOTO: ADOBE STOCK ??
FOTO: ADOBE STOCK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland